Reisadvies Turkije: Hoe veilig is Turkije?

Geschreven op 4 januari 2017

Na de zoveelste aanslag in Turkije vragen veel Nederlanders zich af of het nog veilig is om af te reizen naar Turkije. Is er een negatief reisadvies? En zoja, voor welke gebieden?

In de nieuwjaarsnacht werd Turkije voor de zoveelste keer getroffen door een terroristische aanslag. In Istanbul kwamen 39 mensen in een uitgaansgelegenheid om het leven toen een terrorist het vuur opende. Hiermee is de eerste aanslag van 2017 een feit. In 2016 werd Turkije maar liefst 35 keer getroffen door terroristische aanslagen, door voornamelijk IS en de PKK. Door de vele aanslagen, een mislukte staatsgreep en een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije vragen steeds meer Nederlanders zich af of het nog veilig is in Turkije.

Negatief reisadvies
Er geldt op dit moment enkel een negatief reisadvies voor de grensgebieden met Syrië en Irak en voor de stad Diyarbakir. Dit heeft te maken met de militaire operaties die in deze regio’s plaatsvinden.

Onveilige gebieden
In de meeste provincies in het zuidoosten van Turkije is het niet veilig. Dit komt door gewapende botsingen tussen de Turkse strijdkrachten/ordediensten en de terroristische organisatie PKK. Alle niet-essentiële reizen naar de volgende steden en regio’s worden afgeraden: Agri, Batman, Bingol, Bitlis, Diyarbakir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Igdir, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Tunceli en Van.

Goedkoop naar Turkije met TUI

Overige gebieden
Voor alle overige gebieden (inclusief badplaatsen en grote steden als Istanbul en Ankara) geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Er is een noodtoestand van kracht die de overheid extra mogelijkheden geeft in de strijd tegen terrorisme. Deze noodtoestand is al vanaf 21 juli 2016 actief. Wees extra alert, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen. Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van overige onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, metrostations, bushaltes, uitgaansgelegenheden, Europeanen en Europese objecten. Daarnaast kunnen in het gehele land politieke demonstraties plaats vinden die kunnen uitmonden in rellen en geweld. Vooral in de grotere steden. De politie treedt vaak hard op. Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties.

Afname aantal boekingen
In 2016 is volgens het Turkse ministerie van cultuur en toerisme het aantal toeristen met 30% gedaald. Het aantal Nederlanders dat naar Turkije is gereisd is met een derde afgenomen. Er zijn vooral minder stedentrips geboekt, vanwege de aanslagen in Istanbul. All-inclusive vakanties lijken minder last te hebben van dalingen omdat andere vakantielanden vol raken en de prijzen aantrekkelijk zijn.

Reisverzekering
Veel twijfelende reizigers vragen zich af waar men recht op heeft mocht er zich een noodsituatie voordoen. Heeft u al geboekt en durft u niet meer te reizen? Dan biedt een annuleringsverzekering helaas geen dekking. Ook bij een negatief reisadvies biedt de annuleringsverzekering geen uitkomst. Mocht er een negatief reisadvies komen of een calamiteit plaatsvinden kunt u zich veelal wenden tot het Calamiteitenfonds. Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat een reis wordt aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan zorgt het fonds voor een vergoeding voor de niet genoten reisdagen. Als u besluit om naar Turkije op vakantie te gaan kunt u het beste een reis boeken bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Op onze Turkije reisaanbod pagina vind je enkele betrouwbare reisorganisaties naar Turkije.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Turkije kunt u terecht op Nederlandwereldwijd.nl.

Goedkoop naar Turkije met TUI