Vlag van Bali

Bali is een eiland en provincie van Indonesië (Azië). Het eiland maakt deel uit van de Soenda-eilanden en is gelegen tussen de eilanden Java en Lombok. De hoofdstad van Bali is Denpasar. Een aantal grote steden op Bali zijn: Batubulan, Ubud, Sanur, Kuta, Jimbaran en Lovina.

Reizen en vakanties naar Bali

Bali staat bekend om zijn toeristische karakter. Je vindt er veel bezienswaardigheden zoals Heilige bergen, tempels, winkelstraten, hotels en restaurants. Veel gerechten zijn gebaseerd op rijst en daarom kom je in Bali ook veel rijstvelden tegen. Bali heeft een prachtige kustlijn met witte stranden, palmbomen en helderblauw water. Met boten kun je naar diverse andere Indonesische eilanden varen. Het water is ook ideaal om te duiken, snorkelen, surfen en raften. Er zijn diverse duikfaciliteiten zoals duikscholen en duikbootjes. Je kunt duiken naar o.a. grotten, koraalriffen, scheepswrakken en kleurrijke vissen. Verder staat Bali nog bekend om de groeiende golfmarkt. Er zijn al diverse luxe golfresorts.

Waar ligt Bali?

Waar ligt Bali?

Reisinformatie Bali

Officiële naam: Bali
Continent: Azië
Oppervlakte: 5.633 km²
Hoofdstad: Denpasar
Landcode: ID, IDN
Inwoneraantal: 4.336.900 inwoners (2019)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 3.142 m (Gunung Agung)
Afstand (Amsterdam – Denpasar): 12.140 km
Vliegtijd: circa 14 uur

Reisadvies
Actuele status: Let op, veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vindt u op Nederland wereldwijd.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wilt u bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet uzelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er op Bali (tijdelijke) maatregelen gelden waar u als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we u naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van Bali kunt u terecht op Worldometer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vindt u een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Bali. Daarnaast vindt u er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee u zelf uw ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Bent u op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Bali? Bij reisboekhandel De Zwerver vindt u een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kunt u met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor uw verblijf op Bali. Op deze manier bent u verzekerd van plaats, kunt u in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kunt u alvast een invulling geven aan uw reisprogramma.

Weer en klimaat
Bali heeft een tropisch klimaat. Het hele jaar door liggen de temperaturen tussen de 25 en 35 graden. Bali staat bekend om verschillende natuurrampen die het land soms treffen, zoals: overstromingen, tsunami’s, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Bali vindt u op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Bali vindt u op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Juni, juli, augustus, september en oktober zijn de beste maanden om naar Bali te reizen. Hiermee vermijdt u het langdurige regenseizoen.

Taal
Indonesisch is de officiële taal op Bali. De meest gesproken talen zijn het Balinees en het Balinees Maleis.
Wilt u gratis van of naar het Indonesisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Bali.
Een visum is niet nodig als u korter dan 30 dagen verblijft en aankomt via een vliegveld, haven of landsgrens op deze lijst. Als u op een andere manier arriveert of langer dan 30 dagen op Bali verblijft, kunt u persoonlijk een visum aanvragen bij de ambassade van Indonesië in Den Haag.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Indonesië: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaat op Bali: nederlandwereldwijd.nl.
Indonesische ambassade in Nederland: new.indonesia.nl.
Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Bali verplicht als u in de zeven dagen voordat u Bali bezoekt een gele koorts land heeft bezocht. Daarnaast is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak aan huis, kunt u terecht bij Thuisvaccinatie.nl. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.

Malaria
Op Bali (m.u.v. toeristensteden) komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kunt u terecht op onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
Op Bali wordt betaald met de Indonesische roepia (rupiah) (IDR).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten op Bali vindt u op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op Bali liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -43%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (75% goedkoper), levensmiddelen (19% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (10% goedkoper), sigaretten (77% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op Bali is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als dit nog niet in de rekening is verwerkt, is het gebruikelijk om circa 5-10% fooi te geven.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op Bali 6 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Bali 7 uur later.
Bali kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Bali vindt u op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op Bali moet u links rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig op Bali moet u beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kunt u van, naar of binnen Bali een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op Bali worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit op Bali vindt u op onze elektriciteit pagina (kijk onder Indonesië).

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 110
– Brandweer: 113
– Ambulance: 118

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vindt u op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Bali vindt u op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Bali vindt u op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Bali eindigen op .id.
Officiële websites van Bali: balitourismboard.org, toerisme-indonesie.nl en baliprov.go.id.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op Bali te kunnen bellen is 0062 of +62.
Wilt u vanuit Bali naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 00131.
(Als u een landnummer gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Alle netnummers van Bali vindt u op Wikipedia.
Bedrijfsgegevens vindt u in de Gouden Gids van Bali.


Foto’s en video’s
Op Flickr vindt u een mooie verzameling foto’s van Bali.
Op Youtube vindt u een mooie verzameling video’s van Bali.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen op Bali vindt u op Beleven.org en Balitourism.nl.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vindt u beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op Bali, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Bent u op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Bali?
Op Waarbenjij.nu vindt u reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Bali hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van uw reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op Bali vindt u op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen op Bali vindt u op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wilt u weten hoeveel u mag in- en uitvoeren bij een reis naar Bali? Op de website van IATA vindt u een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en parfum. Als u zich aan deze hoeveelheden houdt hoeft u niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vindt u op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Bali niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als u van plan bent om te gaan ondernemen op, of zaken te doen met Bali, is het verstandig om u goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u hierbij helpen. Op RVO.nl vindt u een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Bali, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweegt u een studie, stage of tussenjaar op Bali? U bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om u op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vindt u alle informatie die u verder op weg kan helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Bali.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 21 jaar.
– Alcohol en verkeer: Geen maximaal toegestane alcoholpromillage.
– Tabak: Kopen en/of roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist u dat…
…Bali het meest welvarende eiland van Indonesië is?
…80% van de economie op Bali draait om het toerisme?
…De Balinese kalender slechts 210 dagen telt?
…Tot 1958 Singaraja de hoofdstad was van Bali?
…Vooral scooters bepalend zijn voor het straatbeeld op Bali?

Sfeerimpressie Bali
Tempel BaliCultuur BaliPanorama BaliStrand BaliVilla BaliRijstvelden Bali