Vlag van Bali

Bali is een eiland en provincie van Indonesië (Azië). Het eiland maakt deel uit van de Soenda-eilanden en is gelegen tussen de eilanden Java en Lombok. De hoofdstad van Bali is Denpasar. Een aantal grote steden op Bali zijn: Batubulan, Ubud, Sanur, Kuta, Jimbaran en Lovina.

Reizen en vakanties naar Bali

Bali staat bekend om zijn toeristische karakter. Je vindt er veel bezienswaardigheden zoals Heilige bergen, tempels, winkelstraten, hotels en restaurants. Veel gerechten zijn gebaseerd op rijst en daarom kom je in Bali ook veel rijstvelden tegen. Bali heeft een prachtige kustlijn met witte stranden, palmbomen en helderblauw water. Met boten kun je naar diverse andere Indonesische eilanden varen. Het water is ook ideaal om te duiken, snorkelen, surfen en raften. Er zijn diverse duikfaciliteiten zoals duikscholen en duikbootjes. Je kunt duiken naar o.a. grotten, koraalriffen, scheepswrakken en kleurrijke vissen. Verder staat Bali nog bekend om de groeiende golfmarkt. Er zijn al diverse luxe golfresorts.

Waar ligt Bali?

Waar ligt Bali?

Reisinformatie Bali

Officiële naam: Bali
Continent: Azië
Oppervlakte: 5.633 km²
Hoofdstad: Denpasar
Landcode: ID, IDN
Inwoneraantal: 4.336.900 inwoners (2019)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 3.142 m (Gunung Agung)
Afstand (Amsterdam – Denpasar): 12.140 km
Vliegtijd: circa 14 uur

Reisadvies
Actuele status: Let op, veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er op Bali (tijdelijke) maatregelen gelden waar je als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we je door naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van Bali kan je terecht bij Worldometer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Bali. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Bali? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kan je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf op Bali. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kan je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kan je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
Bali heeft een tropisch klimaat. Het hele jaar door liggen de temperaturen tussen de 25 en 35 graden. Bali staat bekend om verschillende natuurrampen die het land soms treffen, zoals: overstromingen, tsunami’s, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Bali vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Bali vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Juni, juli, augustus, september en oktober zijn de beste maanden om naar Bali te reizen. Hiermee vermijd je het langdurige regenseizoen.

Taal
Indonesisch is de officiële taal op Bali. De meest gesproken talen zijn het Balinees en het Balinees Maleis.
Wil je gratis van of naar het Indonesisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Bali.
Een visum is niet nodig als je korter dan 30 dagen verblijft en aankomt via een vliegveld, haven of landsgrens op deze lijst. Als u op een andere manier arriveert of langer dan 30 dagen op Bali verblijft, kan je persoonlijk een visum aanvragen bij de ambassade van Indonesië in Den Haag.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Indonesië: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaat op Bali: nederlandwereldwijd.nl.
Indonesische ambassade in Nederland: new.indonesia.nl.
Bij dringende hulp kan je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Bali verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bali bezoekt een gele koorts land hebt bezocht. Daarnaast is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak aan huis, kan je terecht bij Thuisvaccinatie.nl. Je kan hier ook zien of je zorgverzekeraar de vaccinatie(s) vergoedt.

Malaria
Op Bali (m.u.v. toeristensteden) komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kan je terecht bij onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
Op Bali wordt betaald met de Indonesische roepia (rupiah) (IDR).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten op Bali vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op Bali liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -43%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (75% goedkoper), levensmiddelen (19% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (10% goedkoper), sigaretten (77% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op Bali is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als dit nog niet in de rekening is verwerkt, is het gebruikelijk om circa 5-10% fooi te geven.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op Bali 6 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Bali 7 uur later.
Bali kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Bali vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op Bali moet je links rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig op Bali dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kan je van, naar of binnen Bali een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op Bali worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit op Bali vind je op onze elektriciteit pagina (kijk onder Indonesië).

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kan je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 110
– Brandweer: 113
– Ambulance: 118

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kan je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Bali vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Bali vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Bali eindigen op .id.
Officiële websites van Bali: balitourismboard.org, toerisme-indonesie.nl en baliprov.go.id.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op Bali te kunnen bellen is 0062 of +62.
Wil je vanuit Bali naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 00131.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Alle netnummers van Bali vind je op Wikipedia.
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Bali.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Bali.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Bali.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen op Bali vind je op Beleven.org en Balitourism.nl.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op Bali, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Bali?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Bali hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op Bali vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen op Bali vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Bali? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en parfum. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Bali niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen op, of zaken te doen met Bali, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Bali, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweeg je een studie, stage of tussenjaar op Bali? Je bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om je op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vind je alle informatie die je verder op weg helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Bali.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 21 jaar.
– Alcohol en verkeer: Geen maximaal toegestane alcoholpromillage.
– Tabak: Kopen en/of roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Bali het meest welvarende eiland van Indonesië is?
…80% van de economie op Bali draait om het toerisme?
…De Balinese kalender slechts 210 dagen telt?
…Tot 1958 Singaraja de hoofdstad was van Bali?
…Vooral scooters bepalend zijn voor het straatbeeld op Bali?

Sfeerimpressie Bali
Tempel BaliCultuur BaliPanorama BaliStrand BaliVilla BaliRijstvelden Bali