Vlag van Bolivia

Bolivia (Bolivië) (Quechua: Bulibiya, Aymara: Wuliwya, Guaraní: Volívia) is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Chili. Bolivia zou 13.000 voor Christus al bewoond zijn geweest door Indianen. De hoofdstad van Bolivia is Sucre. Een aantal grote steden in Bolivia zijn: Santa Cruz de La Sierra, La Paz, Cochabamba en El Alto.

Reizen en vakanties naar Bolivia

Bolivia staat bekend om ruige landschappen en grote wijnvelden. Bolivia heeft ook een vulkanengebied in het zuiden van het land en het Amazonegebied. Het Boliviaanse Amazonegebied heeft onder meer 2000 verschillende planten en circa 1200 verschillende vogelsoorten. Daarnaast is er nog de bekende zoutvlakte in Salar Uyuni (circa 12.000 km²). Bolivia is nog niet zo bekend onder toeristen.

Waar ligt Bolivia?

Waar ligt Bolivia?

Reisinformatie Bolivia

Officiële naam: Plurinationale Staat Bolivia
Continent: Zuid-Amerika
Oppervlakte: 1.098.581 km²
Hoofdstad: Sucre
Landcode: BO, BOL
Inwoneraantal: 11.428.245 inwoners (2019)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 6.542 m (Nevado Sajama)
Afstand (Amsterdam – Sucre): 10.399 km
Vliegtijd: circa 15 uur

Reisadvies
Actuele status: Alle niet-essentiële reizen naar het gebied ten oosten van de stad Cochabamba worden ontraden.
Actuele kleurcode: Geel en oranje.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Bolivia, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Bolivia. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Bolivia? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Weer en klimaat
Het Andes gebergte heeft veel invloed op het klimaat in Bolivia. Deze bergketen zorgt voor een verdeling van het land in verschillende klimaatzones. In het noorden is het over het algemeen tropisch en vochtig, in het zuid oosten heet en droog, in de valleien gematigd koel en in het hoogland koud. Afhankelijk van de hoogte wordt het steeds kouder. De zomer- en winterperiode van Bolivia lopen tegenovergesteld aan die van Nederland.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Bolivia vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Bolivia vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Mei, juni, juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar Bolivia te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst, is het er meest te doen voor toeristen en vermijd je bovendien het regenseizoen.

Taal
Spaans, Quechua, Aymara, Guaraní en 33 andere inheemse talen zijn allen een officiële taal in Bolivia.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Bolivia.
Een visum is niet nodig als je korter dan 90 dagen in Bolivia verblijft.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Peru (tevens voor Bolivia): nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaten in Bolivia: nederlandwereldwijd.nl.
Boliviaanse ambassade in Nederland: embassyofbolivia.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Bolivia is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Bolivia zijn tegen DTP, Buiktyfus en Hepatitis A. Vaccinatie tegen gele koorts is in het algemeen aanbevolen en zelfs verplicht als men reist vanuit een gele koorts land. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Malaria
In Bolivia (m.u.v. La Paz, Oruro, Potosi, Sucre en Lake Titicaca) komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kun je terecht bij onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
In Bolivia wordt betaald met de Boliviaanse boliviano (BOB).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Bolivia vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Bolivia liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -47%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (65% goedkoper), levensmiddelen (43% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (11% goedkoper), sigaretten (67% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Bolivia is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten zijn berekend geeft men circa 10% fooi. In kleinere restaurants is het voldoende om je wisselgeld achter te laten.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Bolivia 6 uur vroeger.
Tijdens onze wintertijd is het in Bolivia 5 uur vroeger.
Bolivia kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Bolivia vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Bolivia moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Bolivia dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Bolivia een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Bolivia heb je in sommige gevallen een verloopstekker en/of omvormer nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in Bolivia vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 110
– Brandweer: 119
– Ambulance: 118

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws uit Bolivia
Het laatste nieuws met betrekking tot Bolivia vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Bolivia vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Bolivia eindigen op .bo.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Bolivia te kunnen bellen is 00591 of +591.
Wil je vanuit Bolivia naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Bolivia.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Bolivia.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Bolivia.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Bolivia vind je op Beleven.org.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in Bolivia. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Bolivia, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Bolivia?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Bolivia hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Bolivia vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Bolivia vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Bolivia? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, elektronica, geld en parfum. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Bolivia, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Bolivia, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Bolivia.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,7.
– Tabak: Onbekend
– Rookverbod: Nee
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Het Titicacameer het hoogste en diepste meer van de wereld is?
…Bolivia regelmatig te maken heeft met overstromingen vanwege de hevige regenval?
…In het westen van Bolivia de grootste zoutvlakte van de wereld is te vinden?
…Bolivia al decennia lang de grootste wereldproducent van tin is?
…Circa 90% van de Bolivianen katholiek is?