Vlag van Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina (Engels: Bosnia and Herzegovina, Bosnisch / Kroatisch: Bosna i Hercegovina, Servisch: Босна и Херцеговина) bestaat uit de landstreken Bosnië en Herzegovina die beide in Europa liggen. Bosnië en Herzegovina is in 1992 ontstaan bij het uiteenvallen van de voormalige Joegoslavië. Bosnië en Herzegovina grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro. De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is Sarajevo. Een aantal grote steden in Bosnië en Herzegovina zijn: Zenica, Mostar en Srebrenica.

Reizen en vakanties naar Bosnië-Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is voornamelijk bekend van de genocide die er in 1992 tot 1995 heeft plaatsgevonden. Bosnische Serviërs waren het niet eens met het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1992. Daarop is het leger van de Bosnische Serviërs diverse Bosnische plaatsen binnengetreden (met name in Oost-Bosnië dat aan Servië grenst) en heeft daar de niet-Servische bevolking uitgemoord, opgesloten in gevangenkampen of verdreven. In 1995 vond er een massamoord plaats in Srebrenica waarbij circa 8000 moslimmannen en –jongens om het leven kwamen. Na dit voorval is er internationaal ingegrepen en is het verdrag van Dayton opgesteld. Dit was het einde van de zogeheten Bosnische oorlog.

Het land is nog steeds herstellende van deze oorlog. Dit is nog steeds te zien aan vele gebouwen die nooit meer opnieuw opgebouwd zijn. Ondanks dit, is er voor de toerist toch veel te beleven. Zo staat het land bekend om zijn gegrilde vlees en visgerechten. In Bosnië en Herzegovina zijn ook diverse bergen waar men kan bergbeklimmen en skiën. Ook kan men bij de bergen mooie watervallen vinden. Daarnaast zijn er vele mooie oude stadjes met indrukwekkende architectuur.

Waar ligt Bosnië en Herzegovina?

Waar ligt Bosnië en Herzegovina?

Reisinformatie Bosnië en Herzegovina

Officiële naam: Bosnië en Herzegovina
Continent: Europa
Oppervlakte: 51.197 km²
Hoofdstad: Sarajevo
Landcode: BA, BIH
Inwoneraantal: 3.824.782 inwoners (2021)
Regeringsvorm: Federale republiek
Hoogste punt: 2.386 m (Maglić)
Afstand (Amsterdam – Sarajevo): 1.374 km
Vliegtijd: circa 2 uur en 15 minuten

Reisadvies
Actuele status: Let op, veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vindt u op Nederland wereldwijd.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wilt u bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet uzelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er in Bosnië en Herzegovina (tijdelijke) maatregelen gelden waar u als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we u naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van Bosnië en Herzegovina kunt u terecht op Worldometer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vindt u een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Bosnië en Herzegovina. Daarnaast vindt u er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee u zelf uw ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Bent u op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Bosnië en Herzegovina? Bij reisboekhandel De Zwerver vindt u een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kunt u met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor uw verblijf in Bosnië en Herzegovina. Op deze manier bent u verzekerd van plaats, kunt u in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kunt u alvast een invulling geven aan uw reisprogramma.

Weer en klimaat
Het grootste deel van het land heeft een landklimaat: Hete zomers en strenge winters met veel kou en sneeuwval. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 23 en 28 graden en in de winter liggen de temperaturen tussen de -5 en 10 graden. In Bosnië en Herzegovina komen ook regelmatig lichte aardbevingen voor. Deze zorgen maar zelden voor overlast.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Bosnië en Herzegovina vindt u op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Bosnië en Herzegovina vindt u op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Mei, juni, juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar Bosnië en Herzegovina te reizen. In deze maanden heeft u zomerse temperaturen en kunt u daarnaast genieten van de natuur die volop in bloei staat.

Taal
Bosnisch, Servisch en Kroatisch zijn de officiële talen in Bosnië en Herzegovina.
Wilt u gratis van of naar het Bosnisch, Servisch en/of Kroatisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort.
Een visum is niet nodig als u korter dan 90 dagen in Bosnië en Herzegovina verblijft.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Bosnië en Herzegovina:
nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van Bosnië en Herzegovina in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Bosnië en Herzegovina is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak aan huis, kunt u terecht bij Thuisvaccinatie.nl. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.

Geld en Geldzaken
In Bosnië en Herzegovina wordt betaald met de Bosnische convertibele mark (BAM). Daarnaast wordt ook de euro op veel plaatsen geaccepteerd.
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Bosnië en Herzegovina vindt u op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Bosnië en Herzegovina liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -51%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (70% goedkoper), levensmiddelen (47% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (56% goedkoper), sigaretten (61% goedkoper) en openbaar vervoer (71% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Bosnië en Herzegovina is het gebruikelijk om een fooi te geven omdat de lonen erg laag zijn. Bij goede service geeft men circa 5-10% fooi.

Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil met Nederland.
De zomertijd in Bosnië en Herzegovina loopt gelijk aan die van Nederland.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Bosnië en Herzegovina vindt u op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Bosnië en Herzegovina moet u rechts rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Bosnië en Herzegovina heeft u geen internationaal rijbewijs nodig.
Met de Google routeplanner kunt u van, naar of binnen Bosnië en Herzegovina een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Bosnië en Herzegovina worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit in Bosnië en Herzegovina vindt u op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 122
– Brandweer: 123
– Ambulance: 124
Met een GSM kan men ook de internationale nummers 911 en 112 gebruiken.

Kraanwater
Het wordt afgeraden water uit de kraan te drinken vanwege het chloorgehalte. Uit de vele bronnen in Bosnië en Herzegovina kunt u veilig drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vindt u op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Bosnië en Herzegovina vindt u op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Bosnië en Herzegovina vindt u op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Bosnië en Herzegovina eindigen op .ba.
Officiële website van Bosnië en Herzegovina: bhtourism.ba.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Bosnië en Herzegovina te kunnen bellen is 00387 of +387.
Wilt u vanuit Bosnië en Herzegovina naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als u een landnummer gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)


Foto’s en video’s
Op Flickr vindt u een mooie verzameling foto’s van Bosnië en Herzegovina.
Op Youtube vindt u een mooie verzameling video’s van Bosnië en Herzegovina.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Bosnië en Herzegovina vindt u op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vindt u beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Bosnië en Herzegovina, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Bent u op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Bosnië en Herzegovina?
Op Waarbenjij.nu vindt u reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Bosnië en Herzegovina hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van uw reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Bosnië en Herzegovina vindt u op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Bosnië en Herzegovina vindt u op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wilt u weten hoeveel u mag in- en uitvoeren bij een reis naar Bosnië en Herzegovina? Op de website van IATA vindt u een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en parfum. Als u zich aan deze hoeveelheden houdt hoeft u niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vindt u op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Relevante wetgeving
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Bosnië en Herzegovina.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
– Tabak: Kopen vanaf 18 jaar, roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist u dat…
…Bosnië en Herzegovina in opkomst is als toeristenbestemming?
…In de hoofdstad Sarajevo de Olympische Winterspelen van 1984 werden gehouden?
…Bosnië en Herzegovina een kustlijn heeft van niet meer dan 21 km?
…In Sarajavo de eerste trams van Europa reden?
…In Bosnië en Herzegovina nog meer dan 200.000 mijnen liggen begraven?

Sfeerimpressie Bosnië en Herzegovina
Sarajevo Bosnië en HerzegovinaTrebinje Bosnië en HerzegovinaBegraafplaats Bosnië en HerzegovinaMostar Bosnië en HerzegovinaWaterval Bosnië en HerzegovinaLjubuski rivier Bosnië en Herzegovina