Vlag van Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina (Engels: Bosnia and Herzegovina, Bosnisch / Kroatisch: Bosna i Hercegovina, Servisch: Босна и Херцеговина) bestaat uit de landstreken Bosnië en Herzegovina die beide in Europa liggen. Bosnië en Herzegovina is in 1992 ontstaan bij het uiteenvallen van de voormalige Joegoslavië. Bosnië en Herzegovina grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro. De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is Sarajevo. Een aantal grote steden in Bosnië en Herzegovina zijn: Zenica, Mostar en Srebrenica.

Reizen en vakanties naar Bosnië-Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is voornamelijk bekend van de genocide die er in 1992 tot 1995 heeft plaatsgevonden. Bosnische Serviërs waren het niet eens met het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1992. Daarop is het leger van de Bosnische Serviërs diverse Bosnische plaatsen binnengetreden (met name in Oost-Bosnië dat aan Servië grenst) en heeft daar de niet-Servische bevolking uitgemoord, opgesloten in gevangenkampen of verdreven. In 1995 vond er een massamoord plaats in Srebrenica waarbij circa 8000 moslimmannen en –jongens om het leven kwamen. Na dit voorval is er internationaal ingegrepen en is het verdrag van Dayton opgesteld. Dit was het einde van de zogeheten Bosnische oorlog.

Het land is nog steeds herstellende van deze oorlog. Dit is nog steeds te zien aan vele gebouwen die nooit meer opnieuw opgebouwd zijn. Ondanks dit, is er voor de toerist toch veel te beleven. Zo staat het land bekend om zijn gegrilde vlees en visgerechten. In Bosnië en Herzegovina zijn ook diverse bergen waar men kan bergbeklimmen en skiën. Ook kun je bij de bergen mooie watervallen vinden. Daarnaast zijn er vele mooie oude stadjes met indrukwekkende architectuur.

Waar ligt Bosnië en Herzegovina?

Waar ligt Bosnië en Herzegovina?

Reisinformatie Bosnië en Herzegovina

Officiële naam: Bosnië en Herzegovina
Continent: Europa
Oppervlakte: 51.197 km²
Hoofdstad: Sarajevo
Landcode: BA, BIH
Inwoneraantal: 3.824.782 inwoners (2021)
Regeringsvorm: Federale republiek
Hoogste punt: 2.386 m (Maglić)
Afstand (Amsterdam – Sarajevo): 1.374 km
Vliegtijd: circa 2 uur en 15 minuten

Reisadvies
Actuele status: Let op, veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Bosnië en Herzegovina, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Bosnië en Herzegovina. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Bosnië en Herzegovina? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in Bosnië en Herzegovina. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
Het grootste deel van het land heeft een landklimaat: Hete zomers en strenge winters met veel kou en sneeuwval. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 23 en 28 graden en in de winter liggen de temperaturen tussen de -5 en 10 graden. In Bosnië en Herzegovina komen ook regelmatig lichte aardbevingen voor. Deze zorgen maar zelden voor overlast.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Bosnië en Herzegovina vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Bosnië en Herzegovina vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Mei, juni, juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar Bosnië en Herzegovina te reizen. In deze maanden heb je zomerse temperaturen en kun je daarnaast genieten van de natuur die volop in bloei staat.

Taal
Bosnisch, Servisch en Kroatisch zijn de officiële talen in Bosnië en Herzegovina.
Wil je gratis van of naar het Bosnisch, Servisch en/of Kroatisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort.
Een visum is niet nodig als je korter dan 90 dagen in Bosnië en Herzegovina verblijft.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Bosnië en Herzegovina:
nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van Bosnië en Herzegovina in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Bosnië en Herzegovina is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Bosnië en Herzegovina zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Geld en Geldzaken
In Bosnië en Herzegovina wordt betaald met de Bosnische convertibele mark (BAM). Daarnaast wordt ook de euro op veel plaatsen geaccepteerd.
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Bosnië en Herzegovina vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Bosnië en Herzegovina liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -51%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (70% goedkoper), levensmiddelen (47% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (56% goedkoper), sigaretten (61% goedkoper) en openbaar vervoer (71% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Bosnië en Herzegovina is het gebruikelijk om een fooi te geven omdat de lonen erg laag zijn. Bij goede service geeft men circa 5-10% fooi.

Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil met Nederland.
De zomertijd in Bosnië en Herzegovina loopt gelijk aan die van Nederland.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Bosnië en Herzegovina vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Bosnië en Herzegovina moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Bosnië en Herzegovina heb je geen internationaal rijbewijs nodig.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Bosnië en Herzegovina een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Bosnië en Herzegovina worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit in Bosnië en Herzegovina vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 122
– Brandweer: 123
– Ambulance: 124
Met een GSM kun je ook de internationale nummers 911 en 112 gebruiken.

Kraanwater
Het wordt afgeraden water uit de kraan te drinken vanwege het chloorgehalte. Uit de vele bronnen in Bosnië en Herzegovina kun je veilig drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Bosnië en Herzegovina vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Bosnië en Herzegovina vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Bosnië en Herzegovina eindigen op .ba.
Officiële website van Bosnië en Herzegovina: bhtourism.ba.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Bosnië en Herzegovina te kunnen bellen is 00387 of +387.
Wil je vanuit Bosnië en Herzegovina naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Bosnië en Herzegovina.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Bosnië en Herzegovina.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Bosnië en Herzegovina vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Bosnië en Herzegovina, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Bosnië en Herzegovina?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Bosnië en Herzegovina hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Bosnië en Herzegovina vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Bosnië en Herzegovina vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Bosnië en Herzegovina? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en parfum. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Bosnië en Herzegovina.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
– Tabak: Kopen vanaf 18 jaar, roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Bosnië en Herzegovina in opkomst is als toeristenbestemming?
…In de hoofdstad Sarajevo de Olympische Winterspelen van 1984 werden gehouden?
…Bosnië en Herzegovina een kustlijn heeft van niet meer dan 21 km?
…In Sarajavo de eerste trams van Europa reden?
…In Bosnië en Herzegovina nog meer dan 200.000 mijnen liggen begraven?