Vlag van Cambodja

Cambodja (Engels: Cambodia, Khmer: កម្ពុជា, Kâmpŭchéa) is een land in Azië dat grenst aan Laos, Thailand en Vietnam. Cambodja is sinds 1953 onafhankelijk van Frankrijk. De hoofdstad van Cambodja is Phnom-Penh. Een aantal grote steden in Cambodja zijn: Battambang, Siem Reap, Sihanoukville en Prey Veng.

Reizen en vakanties naar Cambodja

Cambodja staat bekend om haar ongerepte natuur, de rijstvelden, de kleine dorpjes, de natuurparken en de badplaats Sihanoukville. Verder zijn er de vele tempels rondom Angkor, waaronder de grootste tempel ter wereld de “Angkor Wat” en de kleinere “Bayon” tempel. Veel van deze tempels zijn al zeer oud en bestaan bestaan voor het grootste deel uit begroeide ruïnes. De Cambodjaanse keuken staat vooral bekend om de vele visgerechten. De vis wordt veelal gevangen in het Tonlé Sap meer. Dit is een groot meer in het midden van Cambodja. Dit meer is ook voor de toerist een aanrader. Men kan bijvoorbeeld met een draagvleugelboot mee het meer over van Siem Reap naar Phnom Penh. Helaas staat Cambodja ook nog steeds bekend om de armoede. Een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Dit is vooral terug te zien in de kleinere dorpjes.

Waar ligt Cambodja?

Waar ligt Cambodja?

Reisinformatie Cambodja

Officiële naam: Koninkrijk Cambodja
Continent: Azië
Oppervlakte: 181.035 km²
Hoofdstad: Phnom-Penh
Landcode: KH, KHM
Inwoneraantal: inwoners (2020)
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie (Koninkrijk)
Hoogste punt: 1.810 m (Phnom Aural)
Afstand (Amsterdam – Phnom Penh): 9.546 km
Vliegtijd: circa 11 uur en 30 minuten

Reisadvies
Actuele status: Let op, veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Cambodja, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Cambodja. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Cambodja? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in Cambodja. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
Cambodja heeft een tropisch klimaat. De temperatuur variëren van 10 tot 25 graden in de wintermaanden en 30 tot 40 graden in de zomermaanden. De gemiddelde jaartemperatuur ligt bij ongeveer 27 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Cambodja vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Cambodja vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Januari, februari, maart, april, november en december zijn de beste maanden om naar Cambodja te reizen. Hiermee vermijd je het regenseizoen met kans op overstromingen.

Taal
Khmer is de officiële taal in Cambodja. Daarnaast wordt er op kleinere schaal nog Chinees, Frans, Vietnamees en Engels gesproken.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Cambodja.
Een visum is verplicht. Deze kun je online aanvragen via de officiële website evisa.gov.kh (creditcard). Dit visum is 30 dagen geldig binnen een periode van 3 maanden na uitgiftedatum. Het is voorlopig ook nog mogelijk om het visum aan te schaffen bij aankomst op het vliegveld.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Thailand (tevens voor Cambodja):
nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van Cambodja in België (tevens voor Nederland): rijksoverheid.nl.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Cambodja is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Cambodja zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Malaria
In Cambodja (m.u.v. Phnom-Penh en Angkor Wat) komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kun je terecht bij onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
In Cambodja wordt betaald met de Cambodjaanse riel (KHR) en de Amerikaanse dollar (USD).
De actuele stand van deze muntsoorten (valuta, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Cambodja vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Cambodja liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -34%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (72% goedkoper), levensmiddelen (9% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (45% goedkoper), sigaretten (77% goedkoper) en openbaar vervoer (34% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Cambodja is het vooral in toeristische gebieden gebruikelijk om een fooi te geven. Over het algemeen geeft men circa 10% fooi. Ook als er al servicekosten zijn berekend.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Cambodja 5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Cambodja 6 uur later.
Cambodja kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Cambodja vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Cambodja moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Om in Cambodja een motorvoertuig te mogen huren en/of besturen heb je een tijdelijk Cambodjaans rijbewijs nodig. Deze krijg je op vertoon van het Nederlandse rijbewijs.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Cambodja een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Cambodja heb je in sommige gevallen een reisstekker nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in Cambodja vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 117
– Brandweer: 118
– Ambulance: 119

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Cambodja vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Cambodja vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Cambodja eindigen op .kh.
Officiële website van Cambodja: tourismcambodia.org.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Cambodja te kunnen bellen is 00855 of +855.
Wil je vanuit Cambodja naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 00131 (Telecom Combodia), 00731 (Royal Telecom) of 00831 (VoIP).
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Cambodja.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Cambodja.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Cambodja.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Cambodja vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Cambodja, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Cambodja?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Cambodja hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Cambodja vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Cambodja vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Cambodja? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, medicijnen, geld en parfum. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Cambodja, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Cambodja, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Cambodja.
– Alcohol: Kopen en/of drinken op alle leeftijden.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
– Roken: Kopen en/of roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: Enkel bij toeristische trekpleisters.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Met 96,4% het boeddhisme de belangrijkste religie van het land is?
…Door houtkap nog maar 49% van de 75% van het land bestaat uit regenwoud?
…Cambodja sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1953 al 6 namen heeft gehad?
…Een delicatesse in Cambodja een bevrucht ei is?
…De helft van de bevolking in Cambodja jonger is dan 15 jaar?
…Verjaardagen niet worden gevierd in Cambodja?