Vlag van Chili

Chili (Engels / Spaans: Chile) is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Bolivia en Argentinië. Andere gebieden die ook onder Chili vallen zijn: De Juan Fernández-archipel, de Desventuradaseilanden, Isla Navarino, Paaseiland, het westelijke deel van Vuurland (Tierra del Fuego) en een stukje van Antarctica. Het oostelijke deel van Vuurland maakt deel uit van Argentinië. De hoofdstad van Chili is Santiago. Een aantal grote steden in Chili zijn: Puente Alto, Africa en Antofagasta.

Reizen en vakanties naar Chili

Chili staat uiteraard het meest bekend om de Chilipeper, maar ook om zijn wijnen. Daarnaast staat Chili bekend om zijn vele verschillende landschappen. Dit komt omdat Chili een lang uitgestrekt land is (4300 km lang) en daardoor in meerdere klimaatzones ligt. Zo kan men in Chili duiken maar ook skiën. Chili heeft veel bergen die samen het Andesgebergte vormen. In het Noorden van het land vindt men woestijnen (Atacama) en in het Zuiden van het land vindt men gletsjers (Patagonië). Verder heeft Chili meerdere Nationale parken met vooral ongerepte natuur. Naast het vaste land van Chili heb je ook nog het Paaseiland wat zeer bekend is geworden door de kolossale Moai beelden die rondom het gehele eiland zijn te vinden.

Waar ligt Chili?

Waar ligt Chili?

Reisinformatie Chili

Officiële naam: Republiek Chili
Continent: Zuid-Amerika
Oppervlakte: 756.096 km²
Hoofdstad: Santiago
Landcode: CL, CHL
Inwoneraantal: 18.186.770 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 6.893 m (Ojos del Salado)
Afstand (Amsterdam – Santiago): 11.992 km
Vliegtijd: circa 15 uur

Reisadvies
Actuele status: Let op, veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vindt u op Nederland wereldwijd.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wilt u bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet uzelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er in Chili (tijdelijke) maatregelen gelden waar u als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we u naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van Chili kunt u terecht op Worldometer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vindt u een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Chili. Daarnaast vindt u er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee u zelf uw ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Bent u op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Chili? Bij reisboekhandel De Zwerver vindt u een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kunt u met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor uw verblijf in Chili. Op deze manier bent u verzekerd van plaats, kunt u in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kunt u alvast een invulling geven aan uw reisprogramma.

Weer en klimaat
Chili kent veel verschillende klimaatzones. Zo komen in Chili de volgende klimaten voor: Woestijnklimaat, Hooggebergte klimaat, Mediterraan klimaat, Zeeklimaat, Steppeklimaat en het Subtropisch klimaat. De temperaturen verschillen dan ook enorm in Chili. In centraal Chili is het tijdens onze wintermaanden 15 tot 30 graden en tijdens onze zomermaanden 5 tot 15 graden. Aan de kustlijn (m.u.v. het zuidelijke deel) en op Paaseiland liggen de temperaturen het gehele jaar door rond de 20 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Chili vindt u op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Chili vindt u op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Januari, februari, maart, november en december zijn de beste maanden om naar Chili te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. Bovendien vermijdt u hiermee de maanden met de meeste regen- en sneeuwval.

Taal
Spaans is de officiële taal in Chili. Daarnaast wordt er op kleine schaal Duits, Kroatisch, Engels, Mapudungun en Rapa Nui gesproken.
Wilt u gratis van of naar het Spaans vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Chili.
Een visum is niet nodig. Bij aankomst in Chili krijgt u een zogeheten “Tarjeta de Turismo” dat 90 dagen geldig is. Dit moet bij vertrek worden ingeleverd.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Chili: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaten in Chili: nederlandwereldwijd.nl.
Chileense ambassade in Nederland: chileabroad.gov.cl.
Chileense consulaten in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Chili is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak aan huis, kunt u terecht bij Thuisvaccinatie.nl. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.

Geld en Geldzaken
In Chili wordt betaald met de Chileense peso (CLP).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Chili vindt u op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Chili liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -30%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (47% goedkoper), levensmiddelen (21% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (22% goedkoper), sigaretten (31% goedkoper) en openbaar vervoer (66% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Chili is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten zijn berekend geeft men circa 10% fooi. Soms houden restauranteigenaren zelf fooi in op het wisselgeld.

Tijdsverschil
Chili valt in twee verschillende tijdzones:
– Chili: 4 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
– Magallanes regio: 4 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
Hierboven spreken we over onze winter- en zomertijd, omdat de zomer- en wintertijd in Chili tegenovergesteld zijn aan die van Nederland.
De lokale tijd, datum, tijdzones en uitzonderingen van Chili vindt u op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Chili moet u rechts rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Chili moet u beschikken over een internationaal rijbewijs of een gelegaliseerde Spaanse vertaling van het Nederlandse rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kunt u van, naar of binnen Chili een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Chili heeft u in sommige gevallen een reisstekker nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in Chili vindt u op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 133
– Brandweer: 132
– Ambulance: 131

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vindt u op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Chili vindt u op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Chili vindt u op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Chili eindigen op .cl.
Officiële websites van Chili: gobiernodechile.cl en chile.travel.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Chili te kunnen bellen is 0056 of +56.
Wilt u vanuit Chili naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als u een landnummer gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.


Foto’s en video’s
Op Flickr vindt u een mooie verzameling foto’s van Chili.
Op Youtube vindt u een mooie verzameling video’s van Chili.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Chili vindt u op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vindt u beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Chili, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Bent u op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Chili?
Op Waarbenjij.nu vindt u reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Chili hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van uw reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Chili vindt u op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Chili vindt u op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wilt u weten hoeveel u mag in- en uitvoeren bij een reis naar Chili? Op de website van IATA vindt u een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en parfum. Als u zich aan deze hoeveelheden houdt hoeft u niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vindt u op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Ondernemen en zakendoen
Als u van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Chili, is het verstandig om u goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u hierbij helpen. Op RVO.nl vindt u een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Chili, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Chili.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,3.
– Tabak: Kopen vanaf 16 jaar, roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist u dat…
…Chili in 1960 werd getroffen door de grootste aardbeving ooit gemeten op aarde (9.6)?
…Chili vanwege zijn enorme lengte maar liefst acht verschillende klimaatzones kent?
…Er in Chili meer dan 1.500 vulkanen zijn te vinden?
…Chili de grootste producent van koper is?
…Slechts 3% van het grondoppervlak van Chili te gebruiken is voor landbouw?
…Het grootste zwembad ter wereld te vinden is in Chili (8 hectare)?

Sfeerimpressie Chili
Patagonie ChiliSantiago ChiliWilde Lama ChiliMonument ChiliVina Del Mar ChiliWoestijn Chili