Vlag van Chili

Chili (Engels / Spaans: Chile) is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Bolivia en Argentinië. Andere gebieden die ook onder Chili vallen zijn: De Juan Fernández-archipel, de Desventuradaseilanden, Isla Navarino, Paaseiland, het westelijke deel van Vuurland (Tierra del Fuego) en een stukje van Antarctica. Het oostelijke deel van Vuurland maakt deel uit van Argentinië. De hoofdstad van Chili is Santiago. Een aantal grote steden in Chili zijn: Puente Alto, Africa en Antofagasta.

Reizen en vakanties naar Chili

Chili staat uiteraard het meest bekend om de Chilipeper, maar ook om zijn wijnen. Daarnaast staat Chili bekend om zijn vele verschillende landschappen. Dit komt omdat Chili een lang uitgestrekt land is (4300 km lang) en daardoor in meerdere klimaatzones ligt. Zo kun je in Chili duiken maar ook skiën. Chili heeft veel bergen die samen het Andesgebergte vormen. In het Noorden van het land vindt men woestijnen (Atacama) en in het Zuiden van het land vindt men gletsjers (Patagonië). Verder heeft Chili meerdere Nationale parken met vooral ongerepte natuur. Naast het vaste land van Chili heb je ook nog het Paaseiland wat zeer bekend is geworden door de kolossale Moai beelden die rondom het gehele eiland zijn te vinden.

Waar ligt Chili?

Waar ligt Chili?

Reisinformatie Chili

Officiële naam: Republiek Chili
Continent: Zuid-Amerika
Oppervlakte: 756.096 km²
Hoofdstad: Santiago
Landcode: CL, CHL
Inwoneraantal: 18.186.770 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 6.893 m (Ojos del Salado)
Afstand (Amsterdam – Santiago): 11.992 km
Vliegtijd: circa 15 uur

Reisadvies
Actuele status: Let op, veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Chili, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Chili. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Chili? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in Chili. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
Chili kent veel verschillende klimaatzones. Zo komen in Chili de volgende klimaten voor: Woestijnklimaat, Hooggebergte klimaat, Mediterraan klimaat, Zeeklimaat, Steppeklimaat en het Subtropisch klimaat. De temperaturen verschillen dan ook enorm in Chili. In centraal Chili is het tijdens onze wintermaanden 15 tot 30 graden en tijdens onze zomermaanden 5 tot 15 graden. Aan de kustlijn (m.u.v. het zuidelijke deel) en op Paaseiland liggen de temperaturen het gehele jaar door rond de 20 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Chili vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Chili vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Januari, februari, maart, november en december zijn de beste maanden om naar Chili te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. Bovendien vermijd je hiermee de maanden met de meeste regen- en sneeuwval.

Taal
Spaans is de officiële taal in Chili. Daarnaast wordt er op kleine schaal Duits, Kroatisch, Engels, Mapudungun en Rapa Nui gesproken.
Wil je gratis van of naar het Spaans vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Chili.
Een visum is niet nodig. Bij aankomst in Chili krijg je een zogeheten “Tarjeta de Turismo” dat 90 dagen geldig is. Dit moet bij vertrek worden ingeleverd.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Chili: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaten in Chili: nederlandwereldwijd.nl.
Chileense ambassade in Nederland: chileabroad.gov.cl.
Chileense consulaten in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Chili is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Chili zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Geld en Geldzaken
In Chili wordt betaald met de Chileense peso (CLP).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Chili vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Chili liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -30%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (47% goedkoper), levensmiddelen (21% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (22% goedkoper), sigaretten (31% goedkoper) en openbaar vervoer (66% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Chili is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten zijn berekend geeft men circa 10% fooi. Soms houden restauranteigenaren zelf fooi in op het wisselgeld.

Tijdsverschil
Chili valt in twee verschillende tijdzones:
– Chili: 4 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
– Magallanes regio: 4 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
Hierboven spreken we over onze winter- en zomertijd, omdat de zomer- en wintertijd in Chili tegenovergesteld zijn aan die van Nederland.
De lokale tijd, datum, tijdzones en uitzonderingen van Chili vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Chili moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Chili dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs of een gelegaliseerde Spaanse vertaling van het Nederlandse rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Chili een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Chili heb je in sommige gevallen een reisstekker nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in Chili vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 133
– Brandweer: 132
– Ambulance: 131

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Chili vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Chili vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Chili eindigen op .cl.
Officiële websites van Chili: gobiernodechile.cl en chile.travel.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Chili te kunnen bellen is 0056 of +56.
Wil je vanuit Chili naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Chili.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Chili.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Chili vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Chili, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Chili?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Chili hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Chili vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Chili vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Chili? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en parfum. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Chili, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Chili, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Chili.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,3.
– Tabak: Kopen vanaf 16 jaar, roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Chili in 1960 werd getroffen door de grootste aardbeving ooit gemeten op aarde (9.6)?
…Chili vanwege zijn enorme lengte maar liefst acht verschillende klimaatzones kent?
…Er in Chili meer dan 1.500 vulkanen zijn te vinden?
…Chili de grootste producent van koper is?
…Slechts 3% van het grondoppervlak van Chili te gebruiken is voor landbouw?
…Het grootste zwembad ter wereld te vinden is in Chili (8 hectare)?