Vlag van China

China (Chinees: 中华人民共和国) is een land in Azië dat grenst aan Noord-Korea, Rusland, Mongolië, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Pakistan, Afghanistan, India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam. Soms spreekt men van Continentaal China. Dan bedoelt men China, zonder de Speciale Bestuurlijke Regio’s Hongkong en Macau. De hoofdstad van China is Beijing (Peking). Een aantal grote steden in China zijn: Shanghai (Sjanghai), Guangzhou (Kanton), Hangzhou, Chengdu, Shenzhen, Xi’an, Shantou, Tianjin, Wuhan, Dongguan en Chongqing. Binnen de grenzen van China liggen naast de twee Speciale Bestuurlijke Regio’s Hongkong en Macau ook de autonome regio’s Tibet, Binnen-Mongolië, Guangxi, Ningxia en Sinkiang (Xinjiang). Daarnaast telt China enkele duizenden eilandjes, waarvan Hainan verreweg het grootst is.

Reizen en vakanties naar China

China is qua inwoneraantal het grootste land ter wereld (1.349.585.838 inwoners). Qua oppervlakte is Rusland groter. Vanwege de grootte laat China op veel gebieden zijn sporen na. Zo is China de thuishaven van verschillende uitvindingen die werelwijd van grote waarde zijn. Voorbeelden hiervan zijn o.a. buskruit, de klok, papier en het kompas. China kent een rijke cultuur met eigen gebruiken. Zo hanteert China andere eetgewoontes, een eigen horoscoop en een kalender met o.a. een andere datum voor nieuwjaar. Op het gebied van natuur kent China veel variatie. China bestaat voor meer dan 35% uit bergen, waarvan de Mount Everest het bekendst is. Daarnaast zijn er ook stukken regenwoud en een grote woestijnvlakte (Gobe).

Het bekendste bouwwerk van China is de Chinese muur. Dit is een muur die 6.200 kilometer lang is. Deze muur beschermde vroeger het keizerrijk. De eerste delen van de muur stammen al uit 200 voor Christus. De muur is gebouwd door een circa een half miljoen arbeiders. Op dit moment zijn veel stukken van de muur verdwenen of onbegaanbaar. Andere nog wel begaanbare delen zijn vooral een trekpleister voor toeristen.

Waar ligt China?

Waar ligt China?

Reisinformatie China

Officiële naam: Volksrepubliek China
Continent: Azië
Oppervlakte: 9.596.961 km²
Hoofdstad: Beijing (Peking)
Landcode: CN, CHN
Inwoneraantal: 1.394.015.977 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Volksrepubliek
Hoogste punt: 8.848 m (Mount Everest)
Afstand (Amsterdam – Beijing): 7.841 km
Vliegtijd: circa 8 uur en 30 minuten

Reisadvies
Actuele status: Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden in China worden ontraden.
Actuele kleurcode: Geel en oranje.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit China, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar China. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over China? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in China. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
China heeft verschillende klimaatzones. We verdelen voor de duidelijkheid China:
– Noord China (regio: Shandong, Hebei, Shanxi, Shaanxi, Ningxia, Binnen-Mongolië, Beijing, Liaoning, Jilin en Heilongjinang).
Noord China heeft zowel een land- als en woestijnklimaat met temperaturen in de winter van gemiddeld -15 tot 5 graden en in de zomer een gemiddelde van 20 tot 30 graden.

– Zuid China (regio: Sichuan, Hubei, Henan, Anhui, Jiangsu, Shanghai Shi, Zhejiang, Fujian, Jiangxi, Hunan, Guizhou, Yunnan, Guangxi, Guangdong, Hong Kong en Hainan).
Zuid China heeft zowel een zee- als een tropisch klimaat met temperaturen in de winter van gemiddeld 5 tot 20 graden en in de zomer een gemiddelde van 30 tot 40 graden.

– West China (regio: Xinjiang, Gansu, Qinghai en Tibet).
West China heeft een zowel een woestijn- als een hooggebregteklimaat met temperaturen in de winter van gemiddeld 0 tot -15 graden en in de zomer een gemiddelde van 25 tot 40 graden.

Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor China vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van China vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
April, mei, september en oktober zijn de beste maanden om naar Noord- en Midden-China te reizen.
April en mei zijn de beste maanden om naar Oost-China te reizen.
Mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Zuid-China te reizen.
Hiermee vermijd je de koude winterperiode en de maanden met de meeste neerslag.

Taal
In China worden meerdere talen gesproken. De meest gesproken taal is het Mandarijn Chinees. Daarnaast wordt er op lokale schaal Kantonees, Wu en Hakka gesproken. In China komen verder nog veel verschillende dialecten voor.
Wil je gratis van of naar het Chinees vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Nederlandse reizigers kunnen van 1 december 2023 tot en met 30 november 2024 zonder visum met een geldig paspoort China inreizen bij een verblijf van maximaal 15 dagen. De visumvrijstelling geldt voor toeristische reizen, zakelijke reizen, familie- of vriendenbezoek en voor doorreis (transit).
Als je niet in een hotel verblijft is het verplicht om je binnen 24 uur te laten registreren bij een lokaal politiekantoor, het Public Security Bureau.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in China: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaten in China: nederlandwereldwijd.nl.
Chinese ambassade en consulaat in Nederland: nl.china-embassy.org.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan China is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor China zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Geld en Geldzaken
In China wordt betaald met de Chinese yuan renminbi (CNY).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in China vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in China liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -38%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (65% goedkoper), levensmiddelen (14% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (37% goedkoper), sigaretten (60% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In China is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Enkel in toeristische gebieden wordt het steeds gebruikelijker om een fooi te geven. Men geeft dan circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in China 6 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in China 7 uur later.
China kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van China vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In de Speciale Bestuurlijke Regio’s Hongkong en Macau moet je aan de linkerkant van de weg rijden
In China dien je te beschikken over een Chinees rijbewijs om een motorvoertuig te mogen huren en/of besturen. Deze krijg je na het volgen van rijlessen via een lokaal politiebureau en het tonen van een Nederlands rijbewijs.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen China een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In China heb je een reisstekker nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in China vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 110
– Brandweer: 119
– Ambulance: 120
– Verkeersongevallen: 122

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot China vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit China vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit China eindigen op .cn.
Officiële websites van China: gov.cn en tourismchina.org.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in China te kunnen bellen is 0086 of +86.
Wil je vanuit China naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Alle netnummers van China vind je op Wikipedia.
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van China.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van China.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van China.

Feestdagen
De nationale feestdag van China valt op 1 oktober (Nationale dag van de Volksrepubliek China).
Een overzicht van alle feestdagen in China vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in China, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over China?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder China hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in China vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in China vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar China? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat China niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met China, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. China, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweeg je een studie, stage of tussenjaar in China? Je bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om je op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vind je alle informatie die je verder op weg helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan China.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,2.
– Tabak: Kopen en of roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…China en India de enige landen zijn met meer dan 1 miljard inwoners?
…Thee de meest gedronken drank in China is en er veel theehuizen zijn te vinden?
…Papier, porselein, zijde en buskruit allen zijn uitgevonden in China
…Rood in China een gelukskleur is?
…De meeste Chinezen niet kunnen zwemmen?
…Het ongeluksgetal in China 4 is?