Vlag van China

China (Chinees: 中华人民共和国) is een land in Azië dat grenst aan Noord-Korea, Rusland, Mongolië, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Pakistan, Afghanistan, India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam. Soms spreekt men van Continentaal China. Dan bedoelt men China, zonder de Speciale Bestuurlijke Regio’s Hongkong en Macau. De hoofdstad van China is Beijing (Peking). Een aantal grote steden in China zijn: Shanghai (Sjanghai), Guangzhou (Kanton), Hangzhou, Chengdu, Shenzhen, Xi’an, Shantou, Tianjin, Wuhan, Dongguan en Chongqing. Binnen de grenzen van China liggen naast de twee Speciale Bestuurlijke Regio’s Hongkong en Macau ook de autonome regio’s Tibet, Binnen-Mongolië, Guangxi, Ningxia en Sinkiang (Xinjiang). Daarnaast telt China enkele duizenden eilandjes, waarvan Hainan verreweg het grootst is.

Reizen en vakanties naar China

China is qua inwoneraantal het grootste land ter wereld (1.349.585.838 inwoners). Qua oppervlakte is Rusland groter. Vanwege de grootte laat China op veel gebieden zijn sporen na. Zo is China de thuishaven van verschillende uitvindingen die werelwijd van grote waarde zijn. Voorbeelden hiervan zijn o.a. buskruit, de klok, papier en het kompas. China kent een rijke cultuur met eigen gebruiken. Zo hanteert China andere eetgewoontes, een eigen horoscoop en een kalender met o.a. een andere datum voor nieuwjaar. Op het gebied van natuur kent China veel variatie. China bestaat voor meer dan 35% uit bergen, waarvan de Mount Everest het bekendst is. Daarnaast zijn er ook stukken regenwoud en een grote woestijnvlakte (Gobe).

Het bekendste bouwwerk van China is de Chinese muur. Dit is een muur die 6.200 kilometer lang is. Deze muur beschermde vroeger het keizerrijk. De eerste delen van de muur stammen al uit 200 voor Christus. De muur is gebouwd door een circa een half miljoen arbeiders. Op dit moment zijn veel stukken van de muur verdwenen of onbegaanbaar. Andere nog wel begaanbare delen zijn vooral een trekpleister voor toeristen.

Waar ligt China?

Waar ligt China?

Reisinformatie China

Officiële naam: Volksrepubliek China
Continent: Azië
Oppervlakte: 9.596.961 km²
Hoofdstad: Beijing (Peking)
Landcode: CN, CHN
Inwoneraantal: 1.394.015.977 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Volksrepubliek
Hoogste punt: 8.848 m (Mount Everest)
Afstand (Amsterdam – Beijing): 7.841 km
Vliegtijd: circa 8 uur en 30 minuten

Reisadvies
Actuele status: Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden in China worden ontraden.
Actuele kleurcode: Geel en oranje.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vindt u op Nederland wereldwijd.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wilt u bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet uzelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er in China (tijdelijke) maatregelen gelden waar u als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we u naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van China kunt u terecht op Worldometer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vindt u een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar China. Daarnaast vindt u er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee u zelf uw ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Bent u op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over China? Bij reisboekhandel De Zwerver vindt u een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kunt u met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor uw verblijf in China. Op deze manier bent u verzekerd van plaats, kunt u in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kunt u alvast een invulling geven aan uw reisprogramma.

Weer en klimaat
China heeft verschillende klimaatzones. We verdelen voor de duidelijkheid China:
– Noord China (regio: Shandong, Hebei, Shanxi, Shaanxi, Ningxia, Binnen-Mongolië, Beijing, Liaoning, Jilin en Heilongjinang).
Noord China heeft zowel een land- als en woestijnklimaat met temperaturen in de winter van gemiddeld -15 tot 5 graden en in de zomer een gemiddelde van 20 tot 30 graden.

– Zuid China (regio: Sichuan, Hubei, Henan, Anhui, Jiangsu, Shanghai Shi, Zhejiang, Fujian, Jiangxi, Hunan, Guizhou, Yunnan, Guangxi, Guangdong, Hong Kong en Hainan).
Zuid China heeft zowel een zee- als een tropisch klimaat met temperaturen in de winter van gemiddeld 5 tot 20 graden en in de zomer een gemiddelde van 30 tot 40 graden.

– West China (regio: Xinjiang, Gansu, Qinghai en Tibet).
West China heeft een zowel een woestijn- als een hooggebregteklimaat met temperaturen in de winter van gemiddeld 0 tot -15 graden en in de zomer een gemiddelde van 25 tot 40 graden.

Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor China vindt u op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van China vindt u op Klimaatinfo.

Beste reistijd
April, mei, september en oktober zijn de beste maanden om naar Noord- en Midden-China te reizen.
April en mei zijn de beste maanden om naar Oost-China te reizen.
Mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Zuid-China te reizen.
Hiermee vermijdt u de koude winterperiode en de maanden met de meeste neerslag.

Taal
In China worden meerdere talen gesproken. De meest gesproken taal is het Mandarijn Chinees. Daarnaast wordt er op lokale schaal Kantonees, Wu en Hakka gesproken. In China komen verder nog veel verschillende dialecten voor.
Wilt u gratis van of naar het Chinees vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 7 maanden geldig is bij visumaanvraag.
Een visum is verplicht. Deze is 3 maanden geldig en aan te vragen bij het consulaat van China in Den Haag, te bereiken via visaforchina.org.
De steden Peking (Beijing), Sjanghai (Shanghai) en Guangzhou kunt u 3 dagen visumvrij bezoeken, bijvoorbeeld tijdens een tussenlanding.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in China: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaten in China: nederlandwereldwijd.nl.
Chinese ambassade en consulaat in Nederland: nl.china-embassy.org.
Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan China is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak aan huis, kunt u terecht bij Thuisvaccinatie.nl. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.

Malaria
Buiten de grote steden komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kunt u terecht op onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
In China wordt betaald met de Chinese yuan renminbi (CNY).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in China vindt u op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in China liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -38%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (65% goedkoper), levensmiddelen (14% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (37% goedkoper), sigaretten (60% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In China is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Enkel in toeristische gebieden wordt het steeds gebruikelijker om een fooi te geven. Men geeft dan circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in China 6 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in China 7 uur later.
China kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van China vindt u op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In de Speciale Bestuurlijke Regio’s Hongkong en Macau moet u aan de linkerkant van de weg rijden
In China dient u te beschikken over een Chinees rijbewijs om een motorvoertuig te mogen huren en/of besturen. Deze krijgt u na het volgen van rijlessen via een lokaal politiebureau en het tonen van een Nederlands rijbewijs.
Met de Google routeplanner kunt u van, naar of binnen China een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In China heeft u een reisstekker nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in China vindt u op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 110
– Brandweer: 119
– Ambulance: 120
– Verkeersongevallen: 122

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vindt u op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot China vindt u op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit China vindt u op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit China eindigen op .cn.
Officiële websites van China: gov.cn en tourismchina.org.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in China te kunnen bellen is 0086 of +86.
Wilt u vanuit China naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als u een landnummer gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Alle netnummers van China vindt u op Wikipedia.
Bedrijfsgegevens vindt u in de Gouden Gids van China.


Foto’s en video’s
Op Flickr vindt u een mooie verzameling foto’s van China.
Op Youtube vindt u een mooie verzameling video’s van China.

Feestdagen
De nationale feestdag van China valt op 1 oktober (Nationale dag van de Volksrepubliek China).
Een overzicht van alle feestdagen in China vindt u op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vindt u beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in China, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Bent u op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over China?
Op Waarbenjij.nu vindt u reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder China hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van uw reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in China vindt u op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in China vindt u op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wilt u weten hoeveel u mag in- en uitvoeren bij een reis naar China? Op de website van IATA vindt u een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als u zich aan deze hoeveelheden houdt hoeft u niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vindt u op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat China niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als u van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met China, is het verstandig om u goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u hierbij helpen. Op RVO.nl vindt u een grote hoeveelheid informatie m.b.t. China, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweegt u een studie, stage of tussenjaar in China? U bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om u op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vindt u alle informatie die u verder op weg kan helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan China.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,2.
– Tabak: Kopen en of roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist u dat…
…China en India de enige landen zijn met meer dan 1 miljard inwoners?
…Thee de meest gedronken drank in China is en er veel theehuizen zijn te vinden?
…Papier, porselein, zijde en buskruit allen zijn uitgevonden in China
…Rood in China een gelukskleur is?
…De meeste Chinezen niet kunnen zwemmen?
…Het ongeluksgetal in China 4 is?

Sfeerimpressie China
Landschap ChinaPeking ChinaTempel ChinaShanghai ChinaTerracottaleger ChinaLi rivier China