In ongeveer 80% van Nederland is het drinkwater wat uit de kraan komt te vergelijken met bronwater. In de overige 20% en een groot aantal andere landen is er chloor toegevoegd aan het water. Dit chloor is toegevoegd om eventuele ziektes en bacteriën te doden. Daarnaast zijn er nog een groot aantal landen waar de kwaliteit van het drinkwater zeer slecht te noemen is omdat het onvoldoende of niet gezuiverd is. Onvoldoende gezuiverd drinkwater kan bacteriën, virussen en parasieten bevatten die kunnen leiden tot ernstige infecties zoals diarree, hepatitis A en/of cholera. Daarnaast kan het water verontreinigd zijn met zware metalen, pesticiden en diverse andere chemische verontreinigingen.

Gezondheidsadvies

In risicolanden is het verstandig om alleen water uit gesloten flesjes te drinken en geen ijsblokjes te gebruiken. Daarnaast is het niet verstandig om producten te consumeren die gemaakt zijn met kraanwater zoals onverpakt ijs. Om u optimaal te beschermen tegen infecties is het verstandig om een vaccinatiecheck te doen bij Thuisvaccinatie.nl. U kunt dan zien of u voor uw reisbestemming één of meerdere vaccinaties nodig heeft. Daarnaast kunt u hier zien of uw zorgverzekeraar de kosten vergoed en kunt u gelijk een afspraak maken voor een vaccinatie aan huis wanneer het u uitkomt. Naast deze voorzorgsmaatregelen is het ook verstandig om ORS mee te nemen om uitdroging bij diarree te voorkomen.

Zelf water drinkbaar maken

Bent u niet in de gelegenheid om water in flesjes te kopen? Dan is de makkelijkste manier om het water minimaal 5 minuten te koken om aanwezige bacteriën, virussen en parasieten te doden. Daarnaast zijn er een aantal handige producten in de handel die u kunt gebruiken om het water te zuiveren.