EK menu
UEFA Euro Cup logo 2016 © UEFA

Vive la France!

Frankrijk mocht eerder al in 1960 en 1984 het EK toernooi organiseren. Nu zal ook de 15e editie van het toernooi plaatsvinden in Frankrijk. Het Europees kampioenschap voetbal is het vaakst gewonnen door Duitsland en Spanje. Beide landen wonnen het toernooi drie maal. Gastland Frankrijk staat op een mooie tweede plaats met twee overwinningen. Dit jaar zal er voor het eerst gestreden worden tussen 24 landen in de plaats van 16. Hierdoor zal ook het aantal wedstrijden toenemen. Dit EK zullen er 51 wedstrijden worden gespeeld. Vanwege de ligging van het gastland Frankrijk is de verwachting dat een groot aantal voetbalsupporters af zal reizen naar het EK. Hier vind je alles wat je wilt weten over het EK Voetbal van 2016 in Frankrijk. Helaas deze keer zonder het Nederlands Elftal.


Organiserend land: Frankrijk
Datum: 10 juni 2016 – 10 juli 2016
Aantal speelsteden: 10
Aantal stadions: 10
Aantal deelnemende landen: 24
Aantal wedstrijden: 51
Aantal scheidsrechters: 18
Officieel EK 2016 lied: This One’s For You
Officiële EK 2016 slogan: Le Rendez-Vous
Officiële EK 2016 mascotte: Super Victor
Officiële EK 2016 wedstrijdbal: Adidas Beau Jeu

Speelschema
Om ons uitgebreide speelschema te bekijken, ga je naar onze speciale speelschema pagina. Je vindt hier het complete programma met alle wedstrijden, speeldata, aanvangstijden en uitslagen van alle EK wedstrijden. Het is tevens mogelijk om ons speelschema als PDF te downloaden en evt. te printen.

Voor de actuele standen, wedstrijden en uitslagen per groep in de groepsfase (poulefase) kun je terecht bij onze uitgebreide groepsfase pagina. Daarnaast hebben we pagina’s opgezet voor de openingswedstrijd, achtste finales, kwartfinales, halve finales en de finale.

Speelsteden
Hieronder vind je een kaart van Frankrijk met daarop de 10 speelsteden die geselecteerd zijn voor het EK. Door op een speelstad van je keuze te klikken ga je automatisch naar de gewenste speelstad pagina. Hier vind je o.a. informatie over het stadion, wedstrijdschema, weer en reisaanbod. Voor een uitgebreider overzicht van alle speelsteden kun je terecht bij onze speelsteden pagina.

Overzicht speelsteden EK 2016

Speelstad Saint-Denis Speelstad Marseille Speelstad Lyon Speelstad Parijs Speelstad Lille Speelstad Lens Speelstad Bordeaux Speelstad Saint-Étienne Speelstad Toulouse Speelstad Nice

Plattegrond met speelsteden © UEFA

Stadions
Voor het EK in Frankrijk zijn 10 stadions geselecteerd, die verspreid liggen over het land. Een aantal stadions is nieuw, terwijl de rest wordt gerenoveerd, uitgebreid of herbouwd. Voor een overzicht van alle 10 stadions die gebruikt worden tijdens het EK 2016 in Frankrijk kun je terecht bij onze stadions pagina.

Kwalificatie en play-offs
In aanloop naar het EK van 2016 in Frankrijk vinden er kwalificatiewedstrijden plaats. In totaal doen 54 landen van de UEFA mee in de strijd om 24 plaatsen voor de eindronde in Frankrijk. Na de kwalificatiereeks gaan alle nummers 1 en 2 automatisch door naar de eindronde. De beste nummer 3 krijgt eveneens een ticket voor de eindronde. Alle overige nummers drie zullen in play-offs strijden voor de laatste 5 plaatsen op de eindronde.
Alle groepen, wedstrijden, standen en uitslagen in de kwalificatiereeks en de play-offs kun je terug vinden op de officiële website van de UEFA.


Geplaatste landen
In totaal nemen 24 landen deel aan het EK 2016 in Frankrijk. Dit zijn er 8 meer dan voorgaande toernooien. Na de kwalificatiereeks en de play-offs hebben de onderstaande landen zich geplaatst voor het grootste voetbalevenement van Europa. Frankrijk is als gastland automatisch geplaatst voor het eindtoernooi. Na loting op 12 december 2015 zal duidelijk worden in welke groepen de landen worden geplaatst. Klik op een land om meer informatie over het betreffende land te krijgen.

Groep A Groep B Groep C
Frankrijk
Roemenië
Albanië
Zwitserland
Engeland
Rusland
Wales
Slowakije
Duitsland
Oekraïne
Polen
Noord-Ierland
Groep D Groep E Groep F
Spanje
Tsjechië
Turkije
Kroatië
België
Italië
Ierland
Zweden
Portugal
IJsland
Oostenrijk
Hongarije

Speeltijden
De openingswedstrijd van het EK 2016 vindt plaats op 10 juni 2016 om 21.00 uur in Saint-Denis. De wedstrijden in de groepsfase en de achtste finale vinden plaats om 15.00 uur, 18.00 uur en 21.00 uur. De wedstrijden in de kwartfinale en halve finale starten om 21.00 uur. De finale vindt plaats op 10 juli 2016 om 21.00 uur in Saint-Denis. In tegenstelling tot het WK is er geen verliezersfinale. Ook zal er dit jaar geen tijdsverschil zijn.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een uitgebreide keuze aan reizen en vakanties naar het EK 2016 in Frankrijk. Daarnaast kunt hier met onze losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels, treinreizen, vliegtickets en wedstrijdtickets) zelf je reis samenstellen.

Afstanden naar speelsteden
Vanwege de ligging van Frankrijk is de verwachting dat een groot aantal Nederlanders en Belgen met eigen vervoer richting het EK rijden. Als je zelf met de auto richting een van de speelsteden wilt rijden, zie je hier alvast de afstand vanuit Nederland (Utrecht) en België (Brussel):

  • Bordeaux 1.057 km (Utrecht) – 901 km (Brussel)
  • Lens 290 km (Utrecht) – 148 km (Brussel)
  • Lille 255 km (Utrecht) – 118 km (Brussel)
  • Lyon 894 km (Utrecht) – 729 km (Brussel)
  • Marseille 1.203 km (Utrecht) – 1.039 km (Brussel)
  • Nice 1.361 km (Utrecht) – 1.196 km (Brussel)
  • Parijs 470 km (Utrecht) – 314 km (Brussel)
  • Saint-Denis 463 km (Utrecht) – 306 km (Brussel)
  • Saint-Étienne 952 km (Utrecht) – 788 km (Brussel)
  • Toulouse 1.146 km (Utrecht) – 989 km (Brussel)

Wedstrijd kaarten
Officiële kaarten voor alle EK 2016 (kwalificatie)wedstrijden en oefenwedstrijden van alle deelnemende landen vind je op onze EK kaarten pagina.

Reisinformatie
Ben je van plan af te reizen naar het EK in Frankrijk? Vergeet dan niet om eerst onze reisinformatie pagina over Frankrijk door te lezen. Je vindt hier o.a. informatie over kraanwater, tolwegen, elektriciteit en consulaten.

Weer
Wil je graag het weer weten in één of meerdere speelsteden? Kijk op onze uitgebreide weer pagina voor het actuele weer en een 3-, 5- en 14-daagse weersverwachting voor alle speelsteden.

Nieuws
Voor het laatste nieuws met betrekking tot het EK 2016 in Frankrijk kun je terecht bij de volgende nieuwssites:
Google Nieuws
UEFA
Voetbal International
Sporza

Officiële websites EK 2016
– UEFA pagina over het EK: www.uefa.com.
– UEFA pagina over alle speelsteden: www.uefa.com.
– UEFA pagina over alle stadions: www.uefa.com.
– UEFA pagina over alle deelnemende landen: www.uefa.com.

Onofficiële websites EK 2016
– Wikipedia pagina over het EK (NL): nl.wikipedia.org.
– Wikipedia pagina over het EK (EN): en.wikipedia.org.

Vooruitblik WK 2018 Rusland
Het WK voetbal van 2018 zal plaats vinden in Rusland. 32 landen zullen in 64 wedstrijden gaan strijden om de wereldtitel. Ook voor dit WK hebben wij weer alle benodigde informatie op een rij gezet. Ontdek nu alvast onze uitgebreide WK 2018 pagina’s.