EK menu

SpeelschemaSpeelstedenStadionsGeplaatste landenTijdsverschilEK reizenWedstrijd ticketsWeerEK poolsNieuws

Wie wint de 16e editie van het Europees Kampioenschap voetbal?
De 16e editie van het Europees Kampioenschap voetbal zal in meerdere opzichten uniek zijn ten opzichte van zijn voorgangers. Dit heeft mede te maken met het 60-jarig jubileum van het toernooi. Zo zal dit het eerste EK zijn met een zogenaamde videoscheidsrechter. Daarnaast zijn de kwalificaties een combinatie van een EK kwalificatiereeks en de play-offs van de Nations League en zal het EK niet in 1 of 2 landen plaatsvinden maar in 12 landen, waaronder Nederland! 24 landen gaan het in de eindstrijd tegen elkaar opnemen in 51 wedstrijden om de felbegeerde beker en een maximum geldbedrag van 34 miljoen euro. Vanwege de gunstige ligging van een aantal speelsteden is de verwachting dat een groot aantal voetbalsupporters af zal reizen naar het EK. Hier vindt u alles wat u wilt weten over het EK Voetbal van 2020 in Europa. Eindelijk weer een groot toernooi met inbegrip van het Nederlands Elftal.

Datum: 12 juni 2020 – 12 juli 2020
Aantal speelsteden: 12
Aantal stadions: 12
Aantal deelnemende landen: 24
Aantal wedstrijden: 51
Aantal scheidsrechters: n.n.b.
Prijzengeld: 775,5 miljoen euro
Officieel EK 2020 lied: n.n.b.
Officiële EK 2020 slogan: Building bridges
Officiële EK 2020 mascotte: Skillzy
Officiële EK 2020 wedstrijdbal: Uniforia


Speelschema
Om ons uitgebreide speelschema te bekijken, gaat u naar onze speciale speelschema pagina. U vindt hier het complete programma met alle wedstrijden, speeldata, aanvangstijden en uitslagen van alle EK wedstrijden. Het is tevens mogelijk om ons speelschema als PDF te downloaden en te printen.

Voor de actuele standen, wedstrijden en uitslagen per groep in de groepsfase (poulefase) kunt u terecht op onze uitgebreide groepsfase pagina. Daarnaast hebben we pagina’s opgezet voor de openingswedstrijd, achtste finales, kwartfinales, halve finales en de finale.

Speelsteden
Voor het EK Voetbal van 2020 zijn 12 speelsteden geselecteerd in 12 verschillende landen. Hieronder vindt u een overzicht van deze landen met speelsteden en reisafstand in kilometers per auto. Door op een speelstad van uw keuze te klikken gaat u automatisch naar de gewenste speelstad pagina. Hier vindt u o.a. informatie over het stadion, wedstrijdschema, weer en reisaanbod. Voor een uitgebreider overzicht van alle speelsteden kunt u terecht op onze speelsteden pagina.

SpeelstadLandAfstand NL (Utrecht)
AmsterdamNederland44 km
BakoeAzerbeidzjan4.197 km
BilbaoSpanje1.386 km
BoedapestHongarije1.363 km
BoekarestRoemenië2.193 km
DublinIerland1.181 km
GlasgowSchotland977 km
KopenhagenDenemarken770 km
LondenEngeland505 km
MünchenDuitsland791 km
RomeItalië1.619 km
Sint-PetersburgRusland2.345 km

Voor het eindtoernooi waren in eerste instantie 19 speelsteden geselecteerd. Brussel (België), Minsk (Wit-Rusland), Sofia (Bulgarije), Jeruzalem (Israël), Skopje (Macedonië), Stockholm (Zweden) en Cardiff (Wales) hebben om uiteenlopende redenen de eindselectie van 12 speelsteden niet gehaald.

Thuisvoordeel
Gastlanden zijn niet automatisch verzekerd van deelname maar hebben toch een thuisvoordeel als men zich weet te plaatsen. Alle gastlanden zijn gekoppeld aan een ander gastland. Als een gastland zich weet te plaatsen speelt het de groepswedstrijden in de eigen speelstad en de gekoppelde speelstad. Als beide gastlanden van een groep zich weten te plaatsen voor het eindtoernooi van het EK, spelen beide landen tenminste 2 thuiswedstrijden. Voor de locatie van de onderlinge wedstrijd van deze 2 gastlanden vind een loting plaats. 1 van de 2 organiserende landen heeft dus maar liefst 3 thuiswedstrijden. Plaatst 1 van beide landen zich niet voor het eindtoernooi dan heeft het andere gastland sowieso 3 thuiswedstrijden. Als Nederland zich weet te plaatsen, speelt het de groepswedstrijden in Amsterdam en Boekarest, komt het in de groep met Roemenië (als het land zich plaatst) en is het verzekerd dat het de overige gastlanden (indien zij zich kwalificeren) niet treft in de groepsfase.

Overzicht gekoppelde speelsteden:
Groep A – Rome / Bakoe
Groep B – Kopenhagen / Sint-Petersburg
Groep C – Amsterdam / Boekarest
Groep D – Londen / Glasgow
Groep E – Bilbao / Dublin
Groep F – Boedapest / München

Stadions
Voor het EK in Europa zijn 12 stadions uitgekozen, die verspreid liggen over voornamelijk West-Europa. In eerste instantie zou er sprake zijn van 2 stadions met een capaciteit van 35.000 tot 50.000 toeschouwers en 11 stadions met een capaciteit van meer dan 50.000 toeschouwers. In 2017 heeft de UEFA echter besloten om de wedstrijden van Brussel over te dragen aan Londen omdat er onvoldoende zekerheid was dat het nieuw te bouwen stadion op tijd klaar zou zijn. Voor een uitgebreid overzicht met foto’s van alle 12 stadions die gebruikt worden tijdens het EK 2020 in Europa kunt u terecht op onze stadions pagina.

SpeelstadStadionCapaciteit
AmsterdamJohan Cruijff Arena54.990
BakoeOlympisch Stadion69.700
BilbaoSan Mamés53.332
BoedapestPuskás Aréna67.000
BoekarestArena Națională54.600
DublinAviva Stadium50.000
GlasgowHampden Park52.103
KopenhagenParken38.065
LondenWembley Stadium90.000
MünchenAllianz Arena75.000
RomeStadio Olimpico72.700
Sint-PetersburgKrestovskistadion66.881

Kwalificatie
De opzet van de kwalificatie is anders dan voorgaande edities. Er zijn in totaal 24 tickets te verdelen voor het eindtoernooi. Voor een van de eerste 20 tickets dien je nummer 1 of 2 te worden in 1 van de 10 groepen van de EK-kwalificatie. De overige 4 tickets worden verdeeld bij de play-offs van de Nations League. De Nations league bestaat uit 4 divisies van 4 groepen. Per divisie doen de vier groepswinnaars die zich niet via de reguliere EK kwalificatie hebben gekwalificeerd mee aan de play-offs. Mocht men al geplaatst zijn, zal het hoogst geplaatste land in een andere groep binnen dezelfde divisie deze plaats krijgen. In totaal strijden dus 16 groepswinnaars om 4 EK tickets. De 4 groepswinnaars van divisie A spelen daarnaast om de Nations League beker. Omdat landen in beide competities deelnemen ontstaan er dubbele kansen.
Alle groepen, wedstrijden, standen en uitslagen in het kwalificatietoernooi voor het EK kunt u terug vinden op Wikipedia.
Alle groepen, wedstrijden, standen en uitslagen in de Nations League kunt u terug vinden op de officiële website van de UEFA.


Kwalificatie Nederland
Wilt u het Nederland Elftal volgen in de EK kwalificatie via de reguliere kwalificatiereeks en de Nations League? Bekijk onze kwalificatie Nederland pagina voor het speelschema, uitslagen en standen.

Kwalificatie België
Wilt u de Rode Duivels volgen in de kwalificatie via de reguliere kwalificatiereeks en de Nations League? Bekijk onze kwalificatie België pagina voor het speelschema, uitslagen en standen.

Loting
Vanwege de nieuwe opzet van de kwalificatiereeks zijn er meerdere lotingen:
– Zondag 2 december 2018 loting EK-kwalificatie.
– Vrijdag 22 november 2019 loting Play-Offs Nations League.
– Zaterdag 30 november 2019 loting potindeling eindtoernooi.

Geplaatste landen
In totaal nemen 24 landen deel aan het grootste voetbalevenement van Europa, het EK 2020. Deze 24 landen kunnen zich kwalificeren via de EK-kwalificatie en de play-offs van de Nations League. In onderstaand schema kun je zien welke landen inmiddels zeker zijn van deelname aan de eindronde. Na de loting op 30 november 2019 zal duidelijk worden in welke groepen de landen worden geplaatst.

1. België9. Oekraïne17. Zweden
2. Duitsland10. Oostenrijk18.
3. Engeland11. Polen19.
4. Finland12. Portugal20.
5. Frankrijk13. Rusland21.
6. Italië14. Spanje22.
7. Kroatië15. Tsjechië23.
8. Nederland16. Turkije24.

Tijdsverschil en tijdzones
Tijdens EK 2020 wordt er gespeeld in de tijdzones UTC+1, UTC+2, UTC+3 en UTC+4. Speelsteden Dublin, Glasgow en Londen vallen tijdens het EK in tijdzone UTC+1 (1 uur vroeger). Speelsteden Amsterdam, Bilbao, Boedapest, Kopenhagen, München en Rome vallen tijden het EK in tijdzone UTC+2 (geen tijdsverschil). Speelsteden Boekarest en Sint-Petersburg vallen tijdens het EK in tijdzone UTC+3 (1 uur later) en speelstad Bakoe valt tijdens het EK in tijdzone UTC+4 (2 uur later). Op onze tijdsverschil pagina vindt u informatie over o.a. de actuele tijd, datum, tijdzone en het tijdsverschil van alle speelsteden.

Speeltijden
De openingswedstrijd van het EK 2020 vindt plaats op 12 juni 2020 om 21.00 uur in Rome (Italië). De finale vindt plaats op 12 juli 2020 om 21.00 uur in Londen (Engeland). In tegenstelling tot het WK is er geen verliezersfinale.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vindt u een uitgebreide keuze aan reizen en vakanties naar het EK 2020 in Europa. Daarnaast kunt hier met onze losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels, overtocht, treinreizen, vliegtickets en wedstrijdtickets) zelf uw reis samenstellen.

Wedstrijd tickets
Officiële tickets voor alle EK 2020 (kwalificatie)wedstrijden en oefenwedstrijden van alle deelnemende landen vindt u op onze tickets pagina.

Weer
Wilt u graag het weer weten in één of meerdere speelsteden? Kijk op onze uitgebreide weer pagina voor het actuele weer en een 3-, 5- en 14-daagse weersverwachting voor alle speelsteden.

EK pools
Net als voorgaande EK en WK toernooien zullen er ook dit EK weer een groot aantal EK pools zijn waar u aan kunt deelnemen. Over het algemeen zijn deze pools gratis en zijn er mooie prijzen mee te winnen. In voorgaande edities varieerde dit van elektronica tot complete reizen. Voor een overzicht van alle EK pools die op dit moment bekend zijn kunt u terecht op onze EK pool pagina.

Uitzendrechten
De uitzendrechten voor EK 2020 zijn in Nederland gekocht door de NOS. Daarnaast heeft de NOS ook de uitzendrechten verworven voor de EK kwalificatiereeks, eventuele oefeninterlands en de Nations League. In België gaan de uitzendrechten naar VRT (Nederlandstalig) en RTBF (Franstalig).
Het International Broadcast Centre (IBC), waar alle tv-beelden uit de stadions doorgezonden worden naar de televisiezenders zal opgebouwd worden in Vijfhuizen (Nederland).

Nieuws
Voor het laatste nieuws met betrekking tot het EK 2020 in Europa kunt u terecht op de volgende nieuwssites:
Google Nieuws
UEFA
Voetbal International

Officiële websites EK 2020
– UEFA pagina over het EK: www.uefa.com.
– UEFA pagina over alle speelsteden: www.uefa.com.
– UEFA pagina over alle stadions: www.uefa.com.

Onofficiële websites EK 2020
– Wikipedia pagina over het EK (NL): nl.wikipedia.org.
– Wikipedia pagina over het EK (EN): en.wikipedia.org.