EK 2021 Europa logo
UEFA Euro Cup logo 2020/2021 © UEFA

Wie wint de 16e editie van het Europees Kampioenschap voetbal?
De 16e editie van het Europees Kampioenschap voetbal zal in meerdere opzichten uniek zijn ten opzichte van zijn voorgangers. Allereerst omdat het EK een jaar verschoven is i.v.m. het coronavirus. Daarnaast viert men het 60-jarig jubileum van het toernooi en zijn de kwalificaties een combinatie van een EK kwalificatiereeks en de play-offs van de Nations League. Ook zal het EK niet in 1 of 2 landen plaatsvinden maar in 11 landen, waaronder Nederland! 24 landen gaan het in de eindstrijd tegen elkaar opnemen in 51 wedstrijden om de felbegeerde beker en een maximum geldbedrag van 34 miljoen euro. Vanwege de gunstige ligging van een aantal speelsteden is de verwachting dat een groot aantal voetbalsupporters af zal reizen naar het EK. Hier vind je alles wat je wilt weten over het EK Voetbal van 2021 (EURO 2020) in Europa. Eindelijk weer een groot toernooi met inbegrip van het Nederlands Elftal.

Datum: 11 juni 2021 – 11 juli 2021
Aantal speelsteden: 11
Aantal stadions: 11
Aantal deelnemende landen: 24
Aantal wedstrijden: 51
Aantal scheidsrechters: 18
Prijzengeld: 331 miljoen euro
Officieel EK 2021 lied: We are the people
Officiële EK 2021 slogan: Building bridges
Officiële EK 2021 mascotte: Skillzy
Officiële EK 2021 wedstrijdbal: Uniforia


Speelschema
Om ons uitgebreide speelschema te bekijken, ga je naar onze speciale speelschema pagina. Je vindt hier het complete programma met alle wedstrijden, speeldata, aanvangstijden en uitslagen van alle EK wedstrijden. Het is tevens mogelijk om ons speelschema als PDF te downloaden en te printen.

Voor de actuele standen, wedstrijden en uitslagen per groep in de groepsfase (poulefase) kun je terecht bij onze uitgebreide groepsfase pagina. Daarnaast hebben we pagina’s opgezet voor de openingswedstrijd, achtste finales, kwartfinales, halve finales en de finale.

Speelsteden
Voor het EK Voetbal 2021 zijn 11 speelsteden geselecteerd in 11 verschillende landen. Hieronder vind je een overzicht van deze landen met speelsteden en reisafstand in kilometers per auto. Door op een speelstad van je keuze te klikken ga je automatisch naar de gewenste speelstad pagina. Hier vind je o.a. informatie over het stadion, wedstrijdschema, weer en reisaanbod. Voor een uitgebreider overzicht van alle speelsteden kun je terecht bij onze speelsteden pagina.

Speelstad Land Afstand NL (Utrecht)
Amsterdam Nederland 44 km
Bakoe Azerbeidzjan 4.197 km
Boedapest Hongarije 1.363 km
Boekarest Roemenië 2.193 km
Glasgow Schotland 977 km
Kopenhagen Denemarken 770 km
Londen Engeland 505 km
München Duitsland 791 km
Rome Italië 1.619 km
Sevilla Spanje 1.386 km
Sint-Petersburg Rusland 2.345 km

Voor het eindtoernooi waren in eerste instantie 19 speelsteden geselecteerd. Brussel (België), Minsk (Wit-Rusland), Sofia (Bulgarije), Jeruzalem (Israël), Skopje (Macedonië), Stockholm (Zweden) en Cardiff (Wales) hebben om uiteenlopende redenen de eindselectie van 12 speelsteden niet gehaald.
Vanwege het coronavirus heeft de UEFA in april 2021 besloten om Ierland te schrappen als gastland, de wedstrijden van Dublin zijn verdeeld over Londen en Sint-Petersburg. Gastland Spanje heeft de speelstad Bilbao vervangen voor Sevilla.

Logo’s
Het officiële logo werd gepresenteerd in 2016. Eenheid en verbondenheid zijn belangrijke kenmerken van het logo, die tot uiting komen door de afbeelding van een brug. Op deze brug staat de Henri Delaunay-Cup afgebeeld. Rondom de beker staan fans in verschillende kleuren. Elke speelstad heeft ook een eigen logo. De logo’s zijn voorzien van de tekst “UEFA EURO 2020” aan de bovenzijde, de plaatsnaam aan de onderzijde in de lokale taal, het hoofdtoernooi-logo aan de linkerzijde en een lokale brug aan de rechterzijde. De bruggen zijn als volgt: Amsterdam (Magere brug), Bakoe (Kabelbrug), Boedapest (Kettingbrug), Boekarest (Brug van Basarab), Glasgow (Clyde arc), Kopenhagen (Cirkelbrug), Londen (Tower bridge), München (Wittelsbacherbrug), Rome (Engelenbrug), Sevilla (Alamillobrug) en Sint-Petersburg (Paleisbrug).

Thuisvoordeel
Gastlanden zijn niet automatisch verzekerd van deelname maar hebben toch een thuisvoordeel als men zich weet te plaatsen. Alle gastlanden zijn gekoppeld aan een ander gastland. Als een gastland zich weet te plaatsen speelt het de groepswedstrijden in de eigen speelstad en de gekoppelde speelstad. Als beide gastlanden van een groep zich weten te plaatsen voor het eindtoernooi van het EK, spelen beide landen tenminste 2 thuiswedstrijden. Voor de locatie van de onderlinge wedstrijd van deze 2 gastlanden vind een loting plaats. 1 van de 2 organiserende landen heeft dus maar liefst 3 thuiswedstrijden. Plaatst 1 van beide landen zich niet voor het eindtoernooi dan heeft het andere gastland sowieso 3 thuiswedstrijden. Nederland is gekoppeld aan Roemenië. Dit land heeft zich niet heeft weten te kwalificeren. Nederland heeft zich wel weten te plaatsen, waardoor het de groepswedstrijden in Amsterdam speelt. Het Belgische Brussel is afgevallen als speelstad waardoor het geen thuisvoordeel geniet. De overige landen die thuisvoordeel hebben zijn Denemarken, Duitsland, Engeland, Hongarije, Italië, Rusland, Schotland en Spanje.

Stadions
Voor het EK in Europa zijn 11 stadions uitgekozen, die verspreid liggen over voornamelijk West-Europa. In eerste instantie zou er sprake zijn van 2 stadions met een capaciteit van 35.000 tot 50.000 toeschouwers en 11 stadions met een capaciteit van meer dan 50.000 toeschouwers. In 2017 heeft de UEFA echter besloten om de wedstrijden van Brussel over te dragen aan Londen omdat er onvoldoende zekerheid was dat het nieuw te bouwen stadion op tijd klaar zou zijn. Voor een uitgebreid overzicht met foto’s van alle 11 stadions die gebruikt worden tijdens het EK 2021 in Europa kun je terecht bij onze stadions pagina. Vanwege het coronavirus gaan niet alle stadions met een volle bezetting gebruikt worden. Hongarije wilt gaan voor een 100% bezettingsgraad, Denemarken voor 65%, Rusland voor 50%, Italië, Nederland, Roemenië, Schotland en Spanje voor 33%, Londen voor 25% en Duitsland voor 22% bezetting.

Speelstad Stadion Capaciteit
Amsterdam Johan Cruijff Arena 54.990
Bakoe Olympisch Stadion 69.700
Boedapest Puskás Aréna 67.000
Boekarest Arena Națională 54.600
Glasgow Hampden Park 52.103
Kopenhagen Parken 38.065
Londen Wembley Stadium 90.000
München Allianz Arena 75.000
Rome Stadio Olimpico 72.700
Sevilla La Cartuja 57.619
Sint-Petersburg Krestovskistadion 66.881

Kwalificatie
De opzet van de kwalificatie is anders dan voorgaande edities. Er zijn in totaal 24 tickets te verdelen voor het eindtoernooi. Voor een van de eerste 20 tickets dien je nummer 1 of 2 te worden in 1 van de 10 groepen van de EK-kwalificatie. De overige 4 tickets worden verdeeld bij de play-offs van de Nations League. De Nations league bestaat uit 4 divisies van 4 groepen. Per divisie doen de vier groepswinnaars die zich niet via de reguliere EK kwalificatie hebben gekwalificeerd mee aan de play-offs. Mocht men al geplaatst zijn, zal het hoogst geplaatste land in een andere groep binnen dezelfde divisie deze plaats krijgen. In totaal strijden dus 16 groepswinnaars om 4 EK tickets. De 4 groepswinnaars van divisie A spelen daarnaast om de Nations League beker. Omdat landen in beide competities deelnemen ontstaan er dubbele kansen.
Alle groepen, wedstrijden, standen en uitslagen in het kwalificatietoernooi voor het EK kun je terug vinden op Wikipedia.
Alle groepen, wedstrijden, standen en uitslagen in de Nations League kun je terug vinden op de officiële website van de UEFA.


Kwalificatie Nederland
Wil je het Nederland Elftal volgen in de EK kwalificatie via de reguliere kwalificatiereeks en de Nations League? Bekijk onze kwalificatie Nederland pagina voor het speelschema, uitslagen en standen.

Kwalificatie België
Wil je de Rode Duivels volgen in de kwalificatie via de reguliere kwalificatiereeks en de Nations League? Bekijk onze kwalificatie België pagina voor het speelschema, uitslagen en standen.

Loting en belangrijke data
– Zondag 2 december 2018 loting EK-kwalificatie*.
– Vrijdag 22 november 2019 loting Play-Offs Nations League*.
– Zaterdag 30 november 2019 loting potindeling eindtoernooi*.
– Vrijdag 11 juni 2021 t/m woensdag 23 juni 2021 groepsfase
– Zaterdag 26 juni 2021 t/m dinsdag 29 juni 2021 achtste finales
– Vrijdag 2 juli 2021 en zaterdag 3 juli 2021 kwartfinales
– Dinsdag 6 juli 2021 en woensdag 7 juli 2021 halve finales
– Zondag 11 juli 2021 finale
*Vanwege de nieuwe opzet van de kwalificatiereeks zijn er meerdere lotingen.

Geplaatste landen
In totaal nemen 24 landen deel aan het grootste voetbalevenement van Europa, het EK Voetbal 2021. Deze 24 landen kunnen zich kwalificeren via de EK-kwalificatie en de play-offs van de Nations League. In onderstaand schema kun je zien welke landen inmiddels zeker zijn van deelname aan de eindronde. Na de loting op 30 november 2019 is duidelijk geworden in welke groepen de landen zijn geplaatst. De lege plaatsen worden ingevuld door winnaars van de play-offs.

Groep A Groep B Groep C
Turkije
Italië
Wales
Zwitserland
Denemarken
Finland
België
Rusland
Nederland
Oekraïne
Oostenrijk
Macedonië
Groep D Groep E Groep F
Engeland
Kroatië
Schotland
Tsjechië
Spanje
Zweden
Polen
Slowakije
Hongarije
Portugal
Frankrijk
Duitsland

Tijdsverschil en tijdzones
Tijdens EK Voetbal 2021 wordt er gespeeld in de tijdzones UTC+1, UTC+2, UTC+3 en UTC+4. Speelsteden Glasgow en Londen vallen tijdens het EK in tijdzone UTC+1 (1 uur vroeger). Speelsteden Amsterdam, Boedapest, Kopenhagen, München, Rome en Sevilla vallen tijden het EK in tijdzone UTC+2 (geen tijdsverschil). Speelsteden Boekarest en Sint-Petersburg vallen tijdens het EK in tijdzone UTC+3 (1 uur later) en speelstad Bakoe valt tijdens het EK in tijdzone UTC+4 (2 uur later). Op onze tijdsverschil pagina vind je informatie over o.a. de actuele tijd, datum, tijdzone en het tijdsverschil van alle speelsteden.

Scheidsrechters
Voor het EK Voetbal 2021 zijn in totaal 18 scheidsrechters geselecteerd, waaronder de 2 Nederlandse scheidsrechters Bjorn Kuipers en Danny Makkelie. Door een uitwisselingsproject met de Zuid Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL is er een extra scheidsrechter toegevoegd uit Argentinië (Fernando Rapallini). Voor het eerst in de geschiedenis van het EK voetbal zal er een vrouwelijke scheidsrechter aanwezig zijn in de vorm van vierde official.

Speeltijden
De openingswedstrijd van het EK Voetbal 2021 vindt plaats op 11 juni 2021 om 21:00 uur in Rome (Italië). De wedstrijden in de groepsfase vinden plaats om 15:00 uur, 18:00 uur en 21:00 uur. De achtste finales en kwartfinales vinden plaats om 18:00 uur en 21:00 uur. De halve finales vinden plaats om 21:00 uur in Londen (Engeland). De finale vindt plaats op 11 juli 2021 om 21:00 uur in Londen (Engeland). In tegenstelling tot het WK is er geen verliezersfinale.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een uitgebreide keuze aan reizen en vakanties naar het EK Voetbal 2021 in Europa. Daarnaast kunt hier met onze losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels, overtocht, treinreizen, vliegtickets en wedstrijdtickets) zelf je reis samenstellen.

Wedstrijd tickets
Officiële tickets voor alle EK (kwalificatie)wedstrijden en oefenwedstrijden van alle deelnemende landen vind je op onze tickets pagina.

Weer
Wil je graag het weer weten in één of meerdere speelsteden? Kijk op onze uitgebreide weer pagina voor het actuele weer en een 3-, 5- en 14-daagse weersverwachting voor alle speelsteden.

EK pools
Net als voorgaande EK en WK toernooien zullen er ook dit EK weer een groot aantal EK pools zijn waar je aan kunt deelnemen. Over het algemeen zijn deze pools gratis en zijn er mooie prijzen mee te winnen. In voorgaande edities varieerde dit van elektronica tot complete reizen. Voor een overzicht van alle EK pools die op dit moment bekend zijn kun je terecht bij onze EK pool pagina.

Uitzendrechten
De uitzendrechten voor EK Voetbal 2021 zijn in Nederland gekocht door de NOS. Daarnaast heeft de NOS ook de uitzendrechten verworven voor de EK kwalificatiereeks, eventuele oefeninterlands en de Nations League. In België gaan de uitzendrechten naar VRT (Nederlandstalig) en RTBF (Franstalig).
Het International Broadcast Centre (IBC), waar alle tv-beelden uit de stadions doorgezonden worden naar de televisiezenders zal opgebouwd worden in Vijfhuizen (Nederland).


Sponsors
Op dit moment heeft het EK 12 officiële sponsoren. Dit zijn Alipay, Booking Holdings, Coca-Cola, FedEx, Gazprom, Heineken, Hisense, Qatar Airways, Takeaway.com, TikTok, Vivo Mobile en Volkswagen. Deze merken zullen tijdens het EK in veelvoud voorbijkomen in speelsteden, stadions en tijdens EK uitzendingen op TV.

UEFA
De UEFA (Union of European Football Associations) is verantwoordelijk voor de organisatie, prijzengeld en regelgeving omtrent het EK.
Om fans vanuit heel Europa te voorzien van de juiste informatie heeft men binnen de UEFA website een speciaal EK 2021 gedeelte opgezet met alle relevante informatie rondom het aankomende EK. Deze is te bereiken via www.uefa.com/uefaeuro-2020. Je vindt hier alles over het toernooi zelf, waaronder speelschema, gekwalificeerde landen en spelers, speeldata, sponsoren, merchandise en historische gegevens. Daarnaast vind je er handige informatie voor fans die afreizen naar de verschillende Europese steden. Denk dan aan de benodigde reisdocumenten, bereikbaarheid, accommodaties, aangewezen officiële voetbaldorpen, fanzones, evenementen, bezienswaardigheden en de regelgeving in deze speelstad en/of stadion.

Laatste nieuws
Voor het laatste nieuws met betrekking tot het EK Voetbal 2021 in Europa kun je terecht bij de volgende nieuwssites:
Google Nieuws
UEFA
Voetbal International

Wikipedia pagina’s EK 2021
– Wikipedia pagina over het EK (NL): nl.wikipedia.org.
– Wikipedia pagina over het EK (EN): en.wikipedia.org.

Vraag en antwoord
Zijn er ook rustdagen tijdens het EK?
Ja, het EK telt 9 rustdagen. Op 24 en 25 juni 2021 (na de groepsfase), 30 juni en 1 juli 2021 (na de achtste finales), 4 en 5 juli (na de kwartfinales) en 8,9 en 10 juli (na de halve finales) vinden er geen wedstrijden plaats.

Hoe lang duurt het EK?
Het EK duurt 31 dagen waarvan 22 dagen met wedstrijden. De overige dagen zijn rustdagen.

Is er ook een troostfinale tijdens het EK?
Nee, de troostfinale is sinds 1980 afgeschaft.

Wordt er ook een VAR gebruikt tijdens het EK?
Ja, dit zal het eerste EK zijn waar de VAR wordt toegepast.

Hoeveel spelers mag een land wisselen per wedstrijd?
Een land mag 5 spelers wisselen in 3 fases. Als er een verlenging komt is een 4e fase met een 6e wissel toegestaan.

Wanneer worden gele en rode kaarten kwijtgescholden?
Gele kaarten worden na de kwartfinales kwijtgescholden. Een rode kaart wordt niet kwijtgescholden. Een rode kaart welke ontstaat uit twee gele kaarten betekent een schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd. Een directe rode kaart kan bestraft worden met een hogere straf.