Voor het eerst in de geschiedenis van het EK voetbal kan een land zich op twee manieren kwalificeren voor het eindtoernooi. Er zijn in totaal 24 tickets te vergeven voor de eindronde. 20 van deze tickets worden verdeeld in de reguliere EK kwalificatiereeks. De 4 overgebleven tickets kun je bemachtigen in de Nations League 2018-2019. Deze Europese competitie is in het leven geroepen als vervanging voor oefenwedstrijden. Hieronder leggen we in detail uit hoe men een ticket voor het eindtoernooi kan bemachtigen.


EK kwalificatiereeks (20 tickets)

Voor de EK kwalificatiereeks van EK 2021 hebben alle 55 UEFA landen zich ingeschreven. Deze landen zijn verdeeld over 10 groepen (5 groepen van 5 landen en 5 groepen van 6 landen). Bij de loting worden alle landen geplaatst op basis van hun prestaties tijdens de UEFA Nations League 2018-19. De vier landen die zich hebben geplaatst voor de finale van de Nations League worden geplaatst in een groep van vijf landen. Binnen elke groep spelen alle landen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. De landen die op nummer 1 en 2 eindigen in hun groep plaatsen zich krijgen een ticket voor de eindronde van het EK.

Nations League (4 tickets)

Voor de Nations League 2018-2019 hebben alle 55 UEFA landen zich ingeschreven. Deze landen zijn verdeeld over 4 divisies met daarin 4 groepen van 3 of 4 landen. De landen werden ingedeeld op basis van de UEFA-coëfficiënt na de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap voetbal 2018. Elke groep speelt onderling een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. Per divisie plaatsen de vier groepswinnaars die zich niet via de reguliere EK kwalificatie hebben gekwalificeerd voor de play-offs. Mocht men al geplaatst zijn via de reguliere EK kwalificatiereeks, zal het hoogst geplaatste land in een andere groep binnen dezelfde divisie deze plaats krijgen. De 16 groepswinnaars strijden in de play-offs om de laatste 4 EK tickets. De 4 groepswinnaars van divisie A spelen daarnaast om de Nations League beker.

Kwalificatie Nederland

Wil je het Nederland Elftal volgen in de EK kwalificatie via de reguliere kwalificatiereeks en de Nations League? Bekijk onze kwalificatie Nederland pagina voor het speelschema, uitslagen en standen. Zal Nederland eindelijk weer bij een groot toernooi aanwezig zijn?

Kwalificatie België

Wil je de Rode Duivels volgen in de EK kwalificatie via de reguliere kwalificatiereeks en de Nations League? Bekijk onze kwalificatie België pagina voor het speelschema, uitslagen en standen. Zal België er ook deze keer weer bij zijn?


Alles te weten komen over EK 2021?
Wil je alles te weten komen over het EK voetbal 2021 (EURO 2020)?
Op onze uitgebreide EK 2021 pagina’s ontdek je alles over het speelschema, uitslagen, standen, speelsteden, stadions, EK reizen en nog veel meer!