Skillzy - Mascotte EK 2021
Skillzy © UEFA

Het EK voetbal heeft sinds het toernooi in Italië in 1980 elke uitvoering een officiële mascotte. De mascotte dient als beeldmerk van het toernooi en genereert middels merchandising een grote bron van inkomsten voor de organisatie. Het is gebruikelijk dat de mascotte aanwezig is in stadions als publieksopwarmer. De mascotte heeft veelal overeenkomsten met het gastland, welke ten uiting komen in het tenue, kleuren, dierkeuze, enzovoorts.

Mascotte nieuwe stijl
Op 24 maart 2019 werd de officiële mascotte voor EURO 2020 gepresenteerd. Dit gebeurde voor aanvang van de EK kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Duitsland in de Johan Cruijff Arena. De naam van de mascotte is Skillzy. Deze cartoonachtige levensechte jongen is gebaseerd op de wereld van freestyle, straatvoetbal en panna. Skillzy wordt vergezeld door de Noorse freestyler Tobias Becs en de Britse freestyler Liv Cooke. Beide zijn meerdere malen wereldkampioen freestyle geweest.

Show jouw skills
Voor de finale van het EK Voetbal 2021 is de UEFA op zoek naar twaalf mannen en vrouwen welke hun skills willen laten zien. Inwoners van de twaalf organiserende voetballanden kunnen zelf een video van zijn of haar skills uploaden bij de UEFA. De wereldkampioenen freestyle Tobias en Liv zullen uit alle inzendingen een aantal mensen selecteren waar men op kan gaan stemmen. Uiteindelijk zullen er per organiserend land een man en een vrouw worden geselecteerd.


Alles te weten komen over EK 2021?
Wil je alles te weten komen over het EK voetbal 2021 (EURO 2020)?
Op onze uitgebreide EK 2021 pagina’s ontdek je alles over het speelschema, uitslagen, standen, speelsteden, stadions, EK reizen en nog veel meer!