Voor het eerst in de geschiedenis van het EK voetbal kan een land zich op twee manieren kwalificeren voor het eindtoernooi. Er zijn in totaal 24 tickets te vergeven voor de eindronde. 20 van deze tickets worden verdeeld in de reguliere EK kwalificatiereeks. De 4 overgebleven tickets kun je bemachtigen in de Nations League 2022-2023. Deze Europese competitie is in het leven geroepen als vervanging voor oefenwedstrijden. Hieronder leggen we in detail uit hoe men een ticket voor het eindtoernooi kan bemachtigen.


EK kwalificatiereeks (20 tickets)

Voor de EK kwalificatiereeks van EK 2024 hebben 54 UEFA landen zich ingeschreven. Rusland is uitgesloten van deelname vanwege de invasie in Oekraïne. Deze landen zijn verdeeld over 10 groepen (5 groepen van 5 landen en 5 groepen van 6 landen). Bij de loting worden alle landen geplaatst op basis van hun prestaties tijdens de UEFA Nations League 2022-2023. De vier landen die zich hebben geplaatst voor de finale van de Nations League worden geplaatst in een groep van vijf landen. Binnen elke groep spelen alle landen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. De landen die op nummer 1 en 2 eindigen in hun groep plaatsen zich krijgen een ticket voor de eindronde van het EK.

Nations League (4 tickets)

Voor de Nations League 2022-2023 hebben 54 UEFA landen zich ingeschreven. Rusland is uitgesloten van deelname vanwege de invasie in Oekraïne. Deze landen zijn verdeeld over 4 divisies met daarin 4 groepen van 3 of 4 landen. De landen werden ingedeeld op basis van de UEFA-coëfficiënt na de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap voetbal 2018. Elke groep speelt onderling een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. Per divisie plaatsen de vier groepswinnaars die zich niet via de reguliere EK kwalificatie hebben gekwalificeerd voor de play-offs. Mocht men al geplaatst zijn via de reguliere EK kwalificatiereeks, zal het hoogst geplaatste land in een andere groep binnen dezelfde divisie deze plaats krijgen. Van divisie A, B en C gaan de 4 best presterende landen door naar de play-offs. In de play-offs strijden deze 12 landen om de laatste 4 EK tickets. De 4 groepswinnaars van divisie A spelen daarnaast om de Nations League beker.

Kwalificatie Nederland

Tijdens de Nations League is Nederland eerste geworden in zijn groep. Hiermee heeft het zich geplaatst voor de play-offs van de Nations League, waarin 4 tickets voor het EK zijn te verdienen. Meer informatie over de Nations League kun je vinden op Wikipedia. De tweede manier om een EK ticket te bemachtigen is via de reguliere kwalificatiereeks. In deze kwalificatiereeks is Nederland geplaatst in groep B bij Frankrijk, Gibraltar, Ierland en Griekenland. Als Nederland als eerste of tweede eindigt in deze groep, verzekert het zich van een EK ticket. Alle groepen, wedstrijden, standen en uitslagen in het kwalificatietoernooi voor het EK kun je vinden op Wikipedia.


Alles te weten komen over EK 2024?
Wil je alles te weten komen over het EK voetbal 2024?
Op onze uitgebreide EK 2024 pagina’s ontdek je alles over het speelschema, uitslagen, standen, speelsteden, stadions, EK reizen en nog veel meer!