Albärt - Mascotte EK 2024
Albärt © UEFA

Het EK voetbal heeft sinds het toernooi in Italië in 1980 elke uitvoering een officiële mascotte. De mascotte dient als beeldmerk van het toernooi en genereert middels merchandising een grote bron van inkomsten voor de organisatie. Het is gebruikelijk dat de mascotte aanwezig is in stadions als publieksopwarmer. De mascotte heeft veelal overeenkomsten met het gastland, welke ten uiting komen in het tenue, kleuren, dierkeuze, enzovoorts.

Ode aan de teddybeer
De mascotte voor het EK 2024 in Duitsland is een teddybeer. Deze mascotte is een eerbetoon aan de populaire teddybeer, waarvan gezegd wordt dat deze in Duitsland is ontstaan. De nog naamloze teddybeer werd in juni aan de Duitse fans gepresenteerd tijdens de interland van de nationale ploeg tegen Colombia. De UEFA lanceerde een poll waarin men kon kiezen uit vier namen: Albärt, Bärnardo, Bärnheart en Herzi von Bär. De winnaar werd Albärt, met 32% van de stemmen.

Tournee
Albärt gaat nu op tournee langs scholen in heel Europa als onderdeel van een campagne voor meer beweging. “Met de introductie van onze mascotte hopen we een leuk en sympathiek personage te creëren dat kinderen enthousiast maakt over voetballen”, meent EK-toernooidirecteur en oud-profvoetballer Philipp Lahm.


Alles te weten komen over EK 2024?
Op onze uitgebreide EK 2024 pagina’s ontdek je alles over het speelschema, uitslagen, standen, speelsteden, stadions en nog veel meer!