Ieder EK en WK wordt er gekozen voor meerdere stadions verspreid over verschillende speelsteden in het organiserende land. Dit is noodzakelijk omdat vanwege de omvang van het toernooi een groot aantal wedstrijden plaats zal vinden in een relatief kort tijdsbestek. Door de wedstrijden te spreiden over meerdere stadions is er voldoende tijd voor voorbereiding.

Hoeveel stadions worden er gebruikt tijdens het EK 2024 in Duitsland?
Het EK 2024 zal plaats vinden in 10 stadions verspreid over Duitsland.

Wat zijn de stadions tijdens het EK 2024 in Duitsland?
De tien stadions waarin gespeeld wordt zijn: Olympiastadion, Signal Iduna Park, Merkur Spiel-Arena, Deutsche Bank Park, Veltins-Arena, Volksparkstadion, RheinEnergieStadion, Red Bull Arena, Allianz Arena en Mercedes-Benz Arena.

Hoe ver is het rijden naar de stadions vanuit Nederland?
De dichtstbijzijnde stadions voor Nederland liggen in Gelsenkirchen (173 km), Düsseldorf (193 km), Dortmund (209 km) en Keulen (228 km). Het verste stadion is gelegen in München (791 km).

Waarom gebruikt de UEFA soms andere benamingen voor de stadions?
Sommige stadions bevatten een bedrijfs- en of merknaam in de benaming van het stadion. Aangezien deze bedrijven geen officiële EK sponsor zijn, krijgen de stadions tijdens het EK een alternatieve naam.


Overzicht stadions

Olympiastadion (Berlijn)
Het Olympiastadion is gelegen in Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. Het stadion maakt onderdeel uit van het grotere Olympiagelände. Daaronder valt ook het Sportforum, Olympisch hockeystadion, Olympisch zwemstadion, Reitstadion, de Waldbühne, het Maifeld, de beroemde klokkentoren en de Langemarckhalle. Het huidige stadion staat op dezelfde plaats waar eerder het ‘Duitse Stadion’ stond, welke in 1913 werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1916. Deze gingen echter niet door vanwege de Eerste Wereldoorlog. In 1936 is het huidige stadion gebouwd. In 1974 en 2006 is het stadion verbouwd voor het WK. Het stadion biedt plaats aan 74.475 toeschouwers. De vaste gebruikers van het stadion zijn op dit moment de voetbalclub Hertha BSC Berlin en de American Football-ploeg Berlin Thunder. Grote evenementen welke hier hebben plaats gevonden zijn o.a. verschillende concerten, wereldkampioenschappen atletiek, DFB-Pokal finales, WK voetbal 1974, WK voetbal 2006 en de UEFA Champions League-finale van 2015. Het stadion wordt tijdens het EK gebruikt voor 3 groepswedstrijden, een achtste finale, een kwartfinale en de finale.

Signal Iduna Park (Dortmund)
Het Signal Iduna Park, voormalig bekend als Westfalenstadion, is gelegen in Dortmund, in het Westen van Duitsland. Het stadion is gebouwd in 1974 als thuisbasis voor de voetbalclub Borrusia Dortmund en had oorspronkelijk 54.000 plaatsen. Door verschillende ingrepen door de jaren heen is dit aantal flink opgehoogd tot 81.365 plaatsen. Hiermee is het uitgegroeid tot het grootste stadion van Duitsland. Tot 2005 droeg het stadion de naam Westfalenstadion. Grote evenementen welke hier hebben plaats gevonden zijn o.a. het WK voetbal van 1974 en het WK voetbal van 2006. Het stadion wordt tijdens het EK gebruikt voor 4 groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale.

Merkur Spiel-Arena (Düsseldorf)
De Merkur Spiel-Arena, voormalig bekend als Esprit arena, is gelegen in Düsseldorf, in het Westen van Duitsland. Het stadion is gebouwd in 2005 als is een multifunctioneel voetbalstadion en dienst als thuisbasis voor de voetbalclub Fortuna Düsseldorf en de American footballers van Rhein Fire. Het stadion biedt plaats aan 54.600 toeschouwers. Grote evenementen welke hier hebben plaats gevonden zijn o.a. het Songfestival in 2011. Het stadion wordt tijdens het EK gebruikt voor 3 groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale.

Deutsche Bank Park (Frankfurt)
Het Deutsche Bank Park, voormalig bekend als Commerzbank-Arena, is gelegen in Frankfurt, in het Zuidwesten van Duitsland. Het stadion is gebouwd in 2005 onder de naam Commerzbank-Arena. Van 1925 tot 2003 stond hier het Waldstadion, welke o.a. gebruikt werd voor politieke evenementen in de Tweede Wereldoorlog. Het huidige stadion dient als thuisbasis voor de sportclub Eintracht Frankfurt. Het stadion biedt plaats aan 52.300 toeschouwers. Grote evenementen welke hier hebben plaats gevonden zijn o.a. het WK voetbal van 2006. Het stadion wordt tijdens het EK gebruikt voor 4 groepswedstrijden en een achtste finale.

Veltins-Arena (Gelsenkirchen)
De Veltins-Arena is gelegen in Gelsenkirchen, in het Westen van Duitsland. Het stadion is gebouwd in 2001 onder de naam Arena AufSchalke. Het stadion dient als thuisbasis voor voetbalclub Schalke 04. Daarnaast wordt het stadion gebruikt voor diverse andere sporten, muzikanten en het Duits voetbalelftal. Het stadion biedt plaats aan 62.271 toeschouwers. De Veltins-Arena is een van de modernste stadions van Duitsland. Het dak is te openen, en het veld is in z’n geheel verschuifbaar, zoals ook mogelijk is bij het Arnhemse GelreDome. Grote evenementen welke hier hebben plaats gevonden zijn o.a. het WK voetbal van 2006 en de Champions League finale van het seizoen 2003/2004. Het stadion wordt tijdens het EK gebruikt voor 3 groepswedstrijden en een achtste finale.

Volksparkstadion (Hamburg)
De Volksparkstadion is gelegen in Hamburg, in het Noorden van Duitsland. Het stadion is gebouwd in 1998 op de plaats waar eerder het verouderde en onveilige Volksparkstadion stond. Door de jaren heen heeft het stadion verschillende namen gedragen om uiteindelijk weer de oude vertrouwde naam aan te nemen. Het stadion dient als thuisbasis voor voetbalclub Hamburger SV. Daarnaast wordt het stadion gebruikt voor o.a. concerten. Het stadion biedt plaats aan 57.274 toeschouwers. Grote evenementen welke hier hebben plaats gevonden zijn o.a. het WK voetbal van 2006. Het stadion wordt tijdens het EK gebruikt voor 4 groepswedstrijden en een kwartfinale.

RheinEnergieStadion (Keulen)
Het RheinEnergieStadion is gelegen in Keulen, in het Westen van Duitsland. Het stadion is gebouwd in 1923 onder de naam Müngersdorfer Stadion. Door de jaren heen is het stadion meerdere keren gerenoveerd. Het stadion dient als thuisbasis voor voetbalclub 1. FC Köln. Het stadion biedt plaats aan 50.000 toeschouwers. Grote evenementen welke hier hebben plaats gevonden zijn o.a. het EK voetbal van 1988, het WK voetbal van 2006 en de finale van de UEFA Europa League seizoen 2019/2020. Het stadion wordt tijdens het EK gebruikt voor 4 groepswedstrijden en een achtste finale.

Red Bull Arena (Leipzig)
De Red Bull Arena is gelegen in Leipzig, in het Oosten van Duitsland. Het stadion is gebouwd in 2004 op de plaats van het voormalige Zentralstadion. Dat stadion was tot dat moment het grootste stadion in Duitsland en kon het 100.000 toeschouwers ontvangen. Het stadion dient als thuisbasis voor voetbalclub RB Leipzig. Het stadion biedt plaats aan 50.000 toeschouwers. Grote evenementen welke hier hebben plaats gevonden zijn o.a. het WK voetbal van 2006 en diverse UEFA Nations League wedstrijden van Duitsland. Het stadion wordt tijdens het EK gebruikt voor 3 groepswedstrijden en een achtste finale.

Allianz Arena (München)
De Allianz Arena is gelegen in München, in het Oosten van Duitsland. Het stadion is gebouwd in 2005 op de plaats van het voormalige olympische stadion. Het stadion dient als thuisbasis voor voetbalclub FC Bayern München. Het stadion biedt plaats aan 75.024 toeschouwers. De wanden en het dak zijn kunststof luchtkussens en ieder apart deel van het bijzondere membraandak is met de hand gemaakt en verschillend te belichten. Grote evenementen welke hier hebben plaats gevonden zijn o.a. het WK voetbal van 2006, het EK voetbal van 2020/2021 en de finale van de UEFA Champions League seizoen 2011/2012. Het stadion wordt tijdens het EK gebruikt voor 4 groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale.

Mercedes-Benz Arena (Stuttgart)
De Mercedes-Benz Arena is een multifunctioneel stadion, gelegen in Stuttgart, in het Oosten van Duitsland. Het stadion is gebouwd in 2008 door de Anschutz Entertainment Group en droeg de naam O2 World Berlin. Het stadion dient als thuisbasis voor het ijshockeyteam Eisbären Berlin en de basketbalclub Alba Berlin. Het stadion biedt plaats aan 60.441 toeschouwers. Grote evenementen welke hier hebben plaats gevonden zijn o.a. de MTV Europe Music Awards 2009, de finale van de Premier League of Darts 2022, de uitreiking van de ECHO Awards en diverse grote concerten. De arena is onderdeel van een ontwikkelingsplan. Het plan is om op het terrein bioscopen, restaurants, casino’s, hotels en andere faciliteiten te bouwen. Het stadion wordt tijdens het EK gebruikt voor 4 groepswedstrijden en een kwartfinale.


Alles te weten komen over EK 2024?
Op onze uitgebreide EK 2024 pagina’s ontdek je alles over het speelschema, uitslagen, standen, speelsteden, stadions en nog veel meer!