Sinds 1 januari 2002 betalen wij in Nederland met de euro. Tegelijk met Nederland voerde nog 12 andere eurolanden de euro in als wettig betaalmiddel. Door de jaren heen zijn hier nog een aantal landen bijgekomen en er zullen er waarschijnlijk nog meer volgen in de toekomst. De invoering van de euro heeft er voor gezorgd dat u voor een groot aantal landen binnen Europa geen geld meer hoeft te wisselen alvorens u op reis gaat. Dit bespaart u niet alleen geld, tijd en stress maar ook een hoop rekenen. Wat veel mensen niet weten is dat er ook een aantal landen zijn die de euro onofficieel hebben ingevoerd naast hun eigen valuta. Deze landen en gebieden komen hieronder uitgebreid aan bod.

Officiële eurolanden en gebieden

In onderstaand overzicht kunt u zien in welke landen en gebieden de euro het enige officiële betaalmiddel is. Als u op het land of gebied van uw keuze klikt wordt u doorverwezen naar de uitgebreide bestemmingspagina.

Onofficiële eurolanden en gebieden

In onderstaande landen en gebieden wordt de euro op veel (toeristische) plaatsen geaccepteerd naast de eigen valuta. Kosovo en Saint-Barthélemy zijn volledig overgestapt op de euro. Als u op het land of gebied van uw keuze klikt wordt u doorverwezen naar de uitgebreide bestemmingspagina.