Lourdes is een stad in het Franse departement Les Hautes Pyrenées. Deze stad staat bekend als de grootste katholieke bedevaartplaats van Frankrijk. Jaarlijks wordt deze stad bezocht door miljoenen pelgrims en toeristen uit de hele wereld.

De bedevaartplaats is ontstaan in 1858 toen de 14-jarige Bernadette Soubirous verschillende verschijningen van de Heilige Maagd Maria zou hebben gezien in de Grot van Massabielle. Ter ere van deze verschijningen werd er een Mariabeeld geplaatst in de grot.

Door de jaren heen is het terrein rondom de grot flink uitgebreid met meerdere kerken en kapellen. Een groot gedeelte van deze religieuze gebouwen is vrij toegankelijk. Er is dagelijks een eucharistieviering in meerdere talen en is er de mogelijkheid om genezend Lourdes-water te kopen. De meeste activiteiten in Lourdes vinden plaats in het bedevaartseizoen van april tot oktober.

Je kun je bezoek aan de bedevaartplaats uitstekend combineren met andere bezienswaardigheden in Lourdes. Zo is een bezoek aan het Kasteel van Lourdes zeker de moeite waard. Dit is een goed onderhouden kasteel vlakbij de bedevaartplaats. Je hebt vanuit dit kasteel een mooi uitzicht over de stad Lourdes. Daarnaast kun je met een kabeltrein de 1.000 meter hoge berg Pic du Jer verkennen, meerdere musea bezoeken of een bezoek brengen aan het natuurgebied Pont d’Espagne.

Openingstijden en entreeprijs
Openingstijden
– Entree is gratis

Adres van de bedevaartplaats Lourdes
Boulevard Rémi Sempé
65100 Lourdes
Frankrijk

Kaart en route
Op Google Maps vind je een gedetailleerde kaart van Frankrijk met daarop de locatie van Lourdes. Je kunt hier tevens een route berekenen naar Lourdes.

Foto’s en Video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Lourdes.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Lourdes.

Meer informatie
– Officiële website van de bedevaartplaats: nl.lourdes-france.org
– Officiële website van het Kasteel van Lourdes: www.lourdes-visite.com
– Officiële website van de kabeltrein naar Pic du Jer: www.picdujer.fr

Terug naar Bezienswaardigheden Frankrijk.
Terug naar Reisinformatie Frankrijk.