De Notre-Dame van Parijs (Cathédrale Notre-Dame de Paris, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Parijs) is een 69 meter hoge kathedraal in het centrum van Parijs. De kathedraal is veelal bekend van het boek “De Klokkenluider van de Notre Dame”.

In 1163 is begonnen met de bouw van de Notre-Dame van Parijs. Deze werd gebouwd op de plek waar eerst een basiliek en Romeinse tempel hadden gestaan. De kathedraal kwam tot voltooiing in zijn huidige vorm in 1345. Over voltooiing heeft men trouwens nooit gesproken omdat het originele plan twee torens bevatten. Deze torens zijn echter nooit gebouwd.

De kathedraal is tegenwoordig nog steeds in gebruik. Buiten de missen om is de kathedraal grotendeels kosteloos te bezoeken. In de kathedraal vind je naast de mooie versieringen en indrukwekkende glas-in-loodramen o.a. een uniek orgel met meer dan 7000 pijpen, drie relikwieën van Christus (de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus gekruisigd werd), veel beelden en een miniatuur van de kathedraal. Het is ook de moeite waard om eens rondom de kerk te lopen. Je vindt aan de zijkanten van de kathedraal indrukwekkende versieringen en uitbeeldingen.

Voor het beklimmen van de torens (met een mooi uitzicht over Parijs) of het bezoeken van de schatkamer dien je te betalen.

Plattegrond, openingstijden en entreeprijs
Plattegrond met 360° beelden.
Openingstijden
Entreeprijzen torens en schatkamer (entree van de kathedraal is gratis).

Adres van de Notre-Dame van Parijs
Place du Parvis Notre-Dame
75004 Parijs
Frankrijk

Kaart en route
Op Google Maps vind je een gedetailleerde kaart van Frankrijk met daarop de locatie van de Notre-Dame van Parijs. Je kunt hier tevens een route berekenen naar de Notre-Dame van Parijs.

Foto’s en Video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van de Notre-Dame van Parijs.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van de Notre-Dame van Parijs.

Meer informatie
– Officiële website: www.notredamedeparis.fr
– Officiële website: notre-dame-de-paris.monuments-nationaux.fr

Terug naar Bezienswaardigheden Frankrijk.
Terug naar Reisinformatie Frankrijk.