Vlag van Hainan

Hainan (Chinees: Hǎinán) is een eiland in de Zuid-Chinese Zee (Azië), dat deel uitmaakt van China. Hainan is het grootste eiland van China. De hoofdstad van Hainan is Haikou. Een aantal grote steden op Hainan zijn: Qionghai, Danzhou, Sanya en Wuzhishan.

Reizen en vakanties naar Hainan

Hainan is tegenwoordig één van de meest populaire bestemmingen in China. Toeristen uit zowel China als ver daar buiten komen naar het eiland voor de fraaie natuur, de bergen en voornamelijk de zee. Hainan is bij uitstek de strandbestemming van China. Dit komt mede door de altijd aangename temperaturen en de brede witte zandstranden. Daarnaast kun je allerlei watersporten beoefenen, zoals: duiken, snorkelen en surfen. Hainan staat ook bekend om zijn keuken met een grote variëteit aan zeevruchten en tropisch fruit. Hainan word vooral bezocht door Chinezen en Russen.

Waar ligt Hainan?

Waar ligt Hainan?

Reisinformatie Hainan

Officiële naam: Hainan
Continent: Azië
Oppervlakte: 33.920 km²
Hoofdstad: Haikou
Landcode: CN, CHN
Inwoneraantal: 8.671.518 inwoners (2010)
Regeringsvorm: Volksrepubliek
Hoogste punt: 1.840 m (Wuzhi Mountain)
Afstand (Amsterdam – Haikou): 9.271 km
Vliegtijd: circa 11 uur en 15 minuten

Reisadvies
Actuele status: Let op, veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Hainan, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die reizen en vakanties aanbieden naar Hainan. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Hainan? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf op Hainan. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
Hainan heeft een tropisch klimaat met temperaturen in de winter van 20 tot 25 graden en in de zomer een gemiddelde van 25 tot 30 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Hainan vind je op onze uitgebreide weer pagina.

Beste reistijd
Maart, april, mei, juni, september, oktober, november en december zijn de beste maanden om naar Hainan te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst en vermijd je bovendien het massatoerisme.

Taal
Op Hainan worden meerdere talen gesproken. De meest gesproken taal is het Hainanhua (variant van het Chinees). Daarnaast wordt er op lokale schaal Tai-Kadai en Hmong-Mien talen gesproken.
Wil je gratis van of naar het Chinees vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Nederlandse reizigers kunnen van 1 december 2023 tot en met 30 november 2024 zonder visum met een geldig paspoort China inreizen bij een verblijf van maximaal 15 dagen. De visumvrijstelling geldt voor toeristische reizen, zakelijke reizen, familie- of vriendenbezoek en voor doorreis (transit).
Als je niet in een hotel verblijft is het verplicht om je binnen 24 uur te laten registreren bij een lokaal politiekantoor, het Public Security Bureau.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in China: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaten in China: nederlandwereldwijd.nl.
Chinese ambassade en consulaat in Nederland: nl.china-embassy.org.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Hainan is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Hainan zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Geld en Geldzaken
Op Hainan wordt betaald met de Chinese yuan renminbi (CNY).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten op Hainan vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op Hainan liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -38%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (65% goedkoper), levensmiddelen (14% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (37% goedkoper), sigaretten (60% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op Hainan is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Enkel in toeristische gebieden wordt het steeds gebruikelijker om een fooi te geven. Men geeft dan circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op Hainan 6 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Hainan 7 uur later.
Hainan kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Hainan vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op Hainan moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Op Hainan dien je te beschikken over een Chinees rijbewijs om een motorvoertuig te mogen huren en/of besturen. Deze krijg je na het volgen van rijlessen via een lokaal politiebureau en het tonen van een Nederlands rijbewijs.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Hainan een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op Hainan heb je een reisstekker nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten op Hainan vind je op onze elektriciteit pagina (kijk onder China).

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 110
– Brandweer: 119
– Ambulance: 120

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Hainan vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Hainan vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Hainan eindigen op .cn.
Officiële websites van Hainan: explorehainan.com en hainan.gov.cn.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op Hainan te kunnen bellen is 0086 of +86.
Wil je vanuit Hainan naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als je een landnummer gebruikt moet je altijd de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Hainan.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Hainan.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Hainan.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in China (Hainan) vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op Hainan, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Hainan?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Hainan hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op Hainan vind je op Protectedplanet.
Hainan komt niet voor op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Hainan? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Hainan niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen op, of zaken te doen met Hainan, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Hainan, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Hainan.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,2.
– Tabak: Kopen en of roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Hainan de kleinste provincie van China is?
…Hainan bij de Nederlandse VOC bekend stond als Aijnam?
…90% van de Hainanse bevolking boeddhist is?
…Er veel fruit-, thee- en koffieplantages zijn te vinden op Hainan?
…Veel rijke Chinezen het eiland gebruiken als vakantiebestemming?