Reykjavik is de hoofdstad en grootste stad van IJsland, gelegen in Europa. Reykjavik telt ongeveer 123.246 inwoners. Dit is bijna de helft van de gehele bevolking van IJsland. Reykjavik vormt de meest westelijke hoofdstad van Europa. Daarnaast is het de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. Reykjavik is gelegen in zuidwest-IJsland, aan de fjord Kollafjörður. Reykjavik is over een groot gebied uitgespreid en kent nog 6 voorsteden. Reykjavik kenmerkt zich voornamelijk door laagbouw en een grote verscheidenheid aan gekleurde gebouwen. Ten midden van de laagbouw staat de imposante Hallgrimskirkja kerk, welke vanuit grote delen van Reykjavik zichtbaar is. Reykjavik is een moderne, hippe stad met leuke winkelstraatjes en een bruisend nachtleven. Vanuit Reykjavik kun je eenvoudig uitstapjes maken naar verschillende bezienswaardigheden in de nabijheid zoals de Golden Circle en de Blue Lagoon.

Wil je zelf een bezoek brengen aan Reykjavik?
Vliegtickets Reykjavik   Hotels Reykjavik   Auto huren Reykjavik

Reisinformatie Reykjavik

Oppervlakte: 436,5 km²
Inwoneraantal: 123.246 inwoners (2016)
Afstand (Amsterdam – Reykjavik): 2.026 km
Vliegtijd: circa 3 uur
Valuta: IJslandse kroon (ISK)
Taal: IJslands
Tijdsverschil: 1 uur vroeger (zomertijd 2 uur vroeger)

Reisadvies en veiligheid
Actueel reisadvies: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
Reykjavik kent vrijwel geen criminaliteit en behoort tot de veiligste steden ter wereld.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies vind je op Nederland wereldwijd.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wegenkaart of boek van Reykjavik? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Weer en klimaat
Reykjavik heeft een koel zeeklimaat met milde winters en vrij koele zomers. In de wintermaanden is het overdag rond het vriespunt en tijdens de nachten is er lichte vorst. Bij een sterke noordelijke stroming kunnen temperaturen van -20 bereikt worden. De zomermaanden zijn met een gemiddelde temperatuur van 13 graden niet warm te noemen. Door de noordelijke ligging van IJsland zijn de dagen in de zomer erg lang en in de winter juist erg kort.

REYKJAVIK Weersverwachting

Beste reistijd
Mei en september zijn de beste maanden om naar Reykjavik te reizen. Hiermee vermijd je de koudste maanden en het massatoerisme. Voor een sneeuwvakantie zijn januari, februari, maart en december de beste maanden. Om het noorderlicht te aanschouwen kun je het beste in de maanden oktober tot maart gaan.

Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Reykjavik.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Reykjavik.

Uitgebreide reisinformatie
Voor nog meer relevante reisinformatie m.b.t. Reykjavik kun je terecht bij onze IJsland pagina. Hier vind je informatie over o.a. vaccinatie, visum, kraanwater en vervoer.

Bezienswaardigheden Reykjavik

Om je bezoek aan Reykjavik compleet te maken hebben wij voor je een top 10 samengesteld van bezienswaardigheden welke je in of vanuit Reykjavik kunt bezoeken.

1. Noorderlicht
Het noorderlicht (aurora borealis) is een natuurlijk verschijnsel. Het is vaak een lichte groene gloed of bestaat uit bewegende bogen, stralenbundels en/of gordijnen van licht. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door zonnewind, welke extra sterk is bij uitbarstingen op de zon. De beste periode voor het noorderlicht is tussen oktober en maart en dan met name tussen 21:00 en 01:00 uur. Er bestaan ook speciale noorderlichtexcursies.

2. Hallgrimskirkja kerk
De Hallgrimskirkja kerk is een indrukwekkend kerkgebouw van 74,5 meter. De architect van de kerk, Guðjón Samúelsson, heeft zich laten inspireren door de vele grote basaltpartijen die op IJsland te vinden zijn. De kerk staat vlak bij het oude centrum van Reykjavik en is vanuit de wijde omgeving zichtbaar. Tegen betaling is het mogelijk om naar de top van de kerk te gaan. Het uitzicht vanuit de kerktoren is fenomenaal.

3. Laugavegur
Laugavegur is de grootste en oudste winkelstraat van Reykjavik. In deze straat vind je een grote verscheidenheid aan souvenirwinkeltjes speciaalzaakjes, barretjes en restaurants. In deze straat vindt men ook verschillende gebouwen met indrukwekkende graffiti spuitwerken.

4. Golden circle
Veel toeristen bezoeken vanuit Reykjavik de golden circle. Dit gebeurt veelal per huurauto of met een georganiseerde dagtrip. Zo krijgt men in vogelvlucht een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden te zien. De golden circle bestaat uit Geysir (krachtige geiser met uitbarstingen tot 20 meter), Gullfoss (grote waterval met meerdere niveaus) en Thingvellir (indrukwekkend UNESCO nationaal park). De Golden Circle kan nog uitgebreid worden met o.a. de krater Kerið.

5. Sun voyager
De Sun Voyager is een kunstwerk van roestvrij staal, gelegen aan de promenade van Reykjavik. Het kunstwerk werd in 1990 geplaatst om de 200e verjaardag van Reykjavik te vieren. Het is gemaakt door de kunstenaar Jón Gunnar. Volgens de kunstenaar is het zijn interpretatie van een droomboot en een ode aan de zon. Vanuit deze locatie heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving.

6. Blue lagoon
The Blue Lagoon is een razend populaire spa op korte afstand van Reykjavik. Het bad is gevuld met 9 miljoen geothermisch verwarmd zeewater wat afkomstig is uit diepe gaten, die zich op wel 2000 meter diepte bevinden. Het water heeft een heldere blauwe kleur en de temperatuur ligt tussen de 37 en 40 graden.

7. Perlan
Perlan is een complex van warmwatertanks en was oorspronkelijk bedoeld voor de stadsverwarming. Begin jaren negentig werd het complex verbouwd en kreeg het de huidige vorm als cultureel centrum. Vanaf het dak heeft men panoramische uitzichten over de omgeving. In het gebouw zijn verschillende tentoonstellingen, een wassenbeeldenmuseum en een door mensen gemaakte ijsgrot te vinden.

8. Harpa concertgebouw
Harpa is het concertgebouw van Reykjavik en thuisbasis van het IJslands Symfonieorkest. Het ontwerp van Harpa is een bekroond stukje eigentijdse architectuur. Het complete concertgebouw is opgebouwd uit glazen panelen in verschillende verhoudingen. De blokvormen doen denken aan de basaltformaties die op het eiland zijn te vinden.

9. Höfði huis
Het Höfði huis staat beter bekend als het Reagan-Gorbatsjov-huis. De Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov spraken in dit huis over de beëindiging van de Koude Oorlog. Dit vond plaats in 1986. Het geheel witte gebouw is te vinden aan de buitenrand van Reykjavik en is niet openbaar voor bezoekers.

10. Walvissen spotten
Vanuit de oude haven van Reykjavik is het mogelijk om deel te nemen aan walvisexcursies. Door mee te gaan op een walvissenboot met een ervaren gids heb je kans om oog in oog te komen staan met dwergvinvissen, dolfijnen en/of bruinvissen. Daarnaast is het mogelijk om vogels te spotten zoals de typisch IJslandse Papegaaiduiker.

Stedentrip Reykjavik

Wij hebben voor jou 4 betrouwbare reisorganisaties geselecteerd, welke complete stedentrips aanbieden naar Reykjavik. In sommige gevallen zijn excursies en/of uitstapjes inbegrepen in de prijs.

1. TUI Reizen
2. BBI Travel
3. D-Reizen
4. Bebsy

Excursies, activiteiten en dagtrips Reykjavik

Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je bezoek aan Reykjavik. Zo voorkom je teleurstellingen ter plaatse en kun je alvast een programma samenstellen.

Hieronder zie je de meest geboekte activiteiten vanuit Reykjavik: