Vlag van India

India (Hindi: भारत) is een land in Azië dat grenst aan Pakistan, Tibet, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. India is sinds 1947 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van India is New Delhi. Een aantal grote steden in India zijn: Mumbai (Bombay), Calcutta (Kolkata), Delhi, Chennai (Madras), Bangalore en Ahmadabad. Bij India horen ook twee eilandgroepen. Dit zijn Andaman en Nicobar (bestaande uit de Andamanen en de Nicobaren) in de Indische Oceaan en de Laccadiven in de Arabische Zee.

Reizen en vakanties naar India

India staat bekend om heel veel verschillende zaken. De bevolking bestaat uit vele verschillende etnische groepen, De belangrijkste religies zijn het hindoeïsme en de islam. Op het gebied van natuur kun je in India alles tegenkomen. Je hebt er woestijnen, grotten, stranden, berggebieden en oerwouden. Deze zijn vaak terug te vinden in nationale parken, waar ook veel wilde dieren voorkomen. Een aantal diersoorten, die in India voorkomen, zijn leeuwen, panters, apen, tijgers, olifanten en walvishaaien. In India zijn een aantal diersoorten heilig, omdat zij een rol spelen in het hindoeïsme. Heilige dieren voor de hindoes zijn o.a. de koe, de rat, de aap, de slang en de stier. Vooral de heilige koe is bekend. Heilige koeien mogen overal lopen en worden niet gedood voor het vlees of gebruikt als lastdier. In India kom je ook veel bijzondere bouwwerken tegen zoals o.a. de Taj Mahal in Agra en de Meenakshitempel in Madurai. India kent vele badplaatsen met lange uitgestrekte witte stranden. Bekende Indiase badplaatsen vind je in de deelstaat Kerala (Kovalam en Varkala) en in de deelstaat Goa.

Waar ligt India?

Waar ligt India?

Reisinformatie India

Officiële naam: Republiek India
Continent: Azië
Oppervlakte: 3.287.263 km²
Hoofdstad: New Delhi
Landcode: IN, IND
Inwoneraantal: 1.326.093.247 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Federale republiek
Hoogste punt: 8.586 m (Kangchenjunga)
Afstand (Amsterdam – New Delhi): 6.368 km
Vliegtijd: circa 9 uur

Reisadvies
Actuele status: Alle reizen naar bepaalde gebieden in India worden ontraden.
Actuele kleurcode: Geel, oranje en rood.
Door deze status is er een gedeeltelijk negatief reisadvies van kracht voor India.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit India, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar India. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over India? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in India. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
India heeft meerdere klimaatzones waaronder het woestijnklimaat, tropisch klimaat, hooggebergteklimaat, landklimaat en savanneklimaat. In de hoger gelegen gebieden liggen de temperaturen in de wintermaanden tussen de 0 en 15 graden en in de zomermaanden tussen de 10 en 20 graden. In de lager gelegen gebieden liggen de temperaturen in de wintermaanden tussen de 20 en 30 graden en in de zomermaanden tussen de 30 en 45 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor India vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van India vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Januari, november en december zijn de beste maanden om naar Noord-India te reizen.
Januari, februari en december zijn de beste maanden om naar Oost- en West-India te reizen.
Hiermee vermijd je de droge hitte, het regenseizoen en de kans op tropische stormen (vloedgolven).

Taal
Hindi en Engels zijn beide een officiële taal in India. Daarnaast zijn er nog 21 kleinere officiële talen (o.a. Bengaals, Assamees, Nepalees, Sanskriet en Tamil).

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit India.
Een visum is verplicht. Deze kun je online aanvragen via de officiële website indianvisaonline.gov.in (creditcard). Het is ook mogelijk om het visum persoonlijk aan te vragen bij één van de drie Indiase consulaten (Rotterdam, Den Haag of Amsterdam). Je dient het visum binnen 30 dagen na uitgiftedatum te gebruiken. Met het visum kun je maximaal 30 dagen in India verblijven.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in India: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaten in India: nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van India in Nederland: indianembassy.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan India is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor India zijn tegen DTP, Buiktyfus en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Malaria
In India komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kun je terecht bij onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
In India wordt betaald met de Indiase roepie (rupee) (INR).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in India vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in India liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -64%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (79% goedkoper), levensmiddelen (53% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (39% goedkoper), sigaretten (61% goedkoper) en openbaar vervoer (91% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In India is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten zijn berekend geeft men circa 5-10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in India 3,5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in India 4,5 uur later.
India kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van India vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In India moet je links rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in India dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen India een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In India heb je in sommige gevallen een reisstekker nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in India vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 100
– Brandweer: 101
– Ambulance: 102
Met een GSM kun je ook het internationale nummer 112 gebruiken.

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot India vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit India vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit India eindigen op .in.
Officiële websites van india: india.gov.in en incredibleindia.org.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in India te kunnen bellen is 0091 of +91.
Wil je vanuit India naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van India.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van India.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van India.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in India vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in India, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over India?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder India hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in India vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in India vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar India? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en medicijnen. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat India niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met India, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. India, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweeg je een studie, stage of tussenjaar in India? Je bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om je op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vind je alle informatie die je verder op weg helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan India.
– Alcohol: Kopen en/of drinken verboden.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 21 jaar.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan
– Fotografie: Luchtfoto’s zijn verboden zonder toestemming van de overheid.

Wist je dat…
…India voor het grootste deel een schiereiland is?
…De wereldberoemde Taj Mahal in India staat?
…De trein het meest gebruikte transportmiddel in India is?
…India de grootste theeproducent ter wereld is?
…De linkerhand in India als onrein wordt beschouwd?
…Bollywood films hun oorsprong vinden in India?