Het Colosseum (Flavisch Amfitheater) is het grootste amfitheater uit het Romeinse rijk, gelegen in de Italiaanse stad Rome. Het amfitheater had plaats voor 50.000 bezoekers.

Het Colosseum werd gebouwd in opdracht van de Flavische keizers gebouwd in de 1e eeuw na Christus en heeft een afmeting van 188 bij 156 meter. Het doel van het amfitheater was het volk te vermaken met schouwspelen en gladiatorgevechten. Het dagprogramma bestond uit wilde dierengevechten in de ochtend, in de middagpauze werden veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren gegooid en in de middag was er het hoofdprogramma met een groot gladiatorengevecht. Er zijn ook aanwijzingen dat er zeeslagen werden nagespeeld in het Colosseum, hoe dit precies in zijn werk ging is niet bekend. Rondom het Colosseum stonden vier gladiatorenscholen en speciale stenen waar men een zeil aan kon vastmaken om zodoende het Colosseum te beschermen tegen de felle zon. Onder het Colosseum lag een labyrint met o.a. 60 valluiken en 30 liften voor het toevoeren van wilde dieren. Daarnaast was er een speciale gang naar de bekendste gladiatorschool. In het Colosseum zijn naar schatting een half miljoen mensen en negenduizend dieren gestorven.

Vanaf de 3e eeuw na Christus ging het bergafwaarts met het Colosseum. Een blikseminslag, meerdere aardbevingen en plunderingen maakte het Colloseum tot wat er nu nog staat. Een groot aantal ringen, tribunes en versieringen zijn door de jaren heen verdwenen. Het deel wat nog bewaard is gebleven is openbaar voor bezoekers. Je kunt nog een goede indruk krijgen hoe het er vroeger aan toe ging tijdens de gladiatorgevechten.

Openingstijden en entreeprijs Colosseum
Openingstijden
Entreeprijzen

Adres van het Colosseum
Piazza del Colosseo
00184 Rome
Italië

Kaart en route
Op Google Maps vind je een gedetailleerde kaart van Italië met daarop de locatie van het Colosseum. Je kunt hier tevens een route berekenen naar het Colosseum.

Foto’s en Video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van het Colosseum.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van het Colosseum.
Op AirPano vind je een 360° opname van het Colosseum.

Meer informatie
– Onofficiële website Colosseum: www.il-colosseo.it

Terug naar Bezienswaardigheden Italië
Terug naar Reisinformatie Italië