De Toren van Pisa is een vrijstaande klokkentoren, behorend bij de kathedraal van Pisa. De toren staat erom bekend dat hij ongeveer 4 meter uit het lood staat door verzakking.

De bouw van de Toren van Pisa startte in 1173, waarna het al vrij snel begon te verzakken. Men bouwde verder, maar hielde wel een loodrechte lijn aan waardoor de toren niet alleen scheef maar ook krom is. In 1373 werd de bouw voltooid op een hoogte van 55,85 meter. In de toren hangen 7 klokken met gewichten, variërend van 300 tot 3620 kilo. De toren werd in 1990 gesloten voor publiek, omdat de veiligheid niet meer gewaarborgd kon worden. Nadat de toren een deel rechter is getrokken en de fundering is verstevigd, ging de toren in 2001 weer open voor publiek. Via een wenteltrap van 297 treden kom je op een uitkijkplatform, alwaar men een prachtig uitzicht over het Piazza dei Miracoli, de stad Pisa en de bergen.

De Toren van Pisa staat op het ommuurde Piazza dei Miracoli. Op dit terrein, wat sinds 1987 op de Werelderfoedlijst staat, staat verder nog de dom van Pisa (middeleeuwse kathedraal), het Baptisterium (doopkapel) en het Camposanto (ommuurde begraafplaats). Deze drie plaatsen zijn zeker de moeite waard om te combineren met een bezoek aan de Toren van Pisa.

Openingstijden en entreeprijs Toren van Pisa
Openingstijden
Entreeprijzen

Adres Toren van Pisa
Piazza dei Miracoli
56010 Pisa
Italië

Kaart en route
Op Google Maps vind je een gedetailleerde kaart van Italië met daarop de locatie van de Toren van Pisa. Je kunt hier tevens een route berekenen naar de Toren van Pisa.

Foto’s en Video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van de Toren van Pisa.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van de Toren van Pisa.
Op AirPano vind je een 360° opname van de Toren van Pisa.

Meer informatie
– Officiële website Toren van Pisa: www.opapisa.it

Terug naar Bezienswaardigheden Italië
Terug naar Reisinformatie Italië