Venetië is een stad in het noordoosten van Italië, die bekend staat om zijn historische centrum met vele wateren. Sinds 1987 staat Venetië op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Venetië kent al eeuwenlang bewoning die allen hun sporen hebben achter gelaten in de stad. De stad kende zijn beste tijd in de 18e eeuw toen de stad veel invloed had op het gebied van kunst, architectuur en literatuur. In de 1797 kwam hier een eind aan toen Napoleon het gebied veroverde en zodoende de onafhankelijkheid ongedaan maakte.

Tegenwoordig is Venetië een van de grootste trekpleisters van Italië, vanwege zijn overvloed aan historische bouwwerken. De stad is via een enkele weg vanaf het vasteland te bereiken, alwaar men voor de stad de auto moet achterlaten in een parkeergarage. De gehele stad is autovrij en enkel te bezoeken als wandelaar, met bootjes of waterbussen. Ook is het mogelijk door de stad te varen per gondel, deze zijn echter vrij prijzig en worden veelal gebruikt door toeristen die bijvoorbeeld op huwelijksreis zijn. Het overgrote deel van deze bouwwerken is vrij te bezoeken.

Voor toeristen er van alles te zien en te beleven in Venetië. Zo zijn er verschillende kerken, waarvan de Basiliek van San Marco, de Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari en de Basiliek van Santa Maria della Salute de meest indrukwekkende zijn. Daarnaast staan er een aantal paleizen, synagogen en zijn er enkele historische bruggen, waarvan de brug der zuchten en de Rialtobrug de meest bekende zijn.

Enkele bekende evenementen die in Venetië worden gehouden zijn het jaarlijkse Carnaval van Venetië, de roeiwedstrijd Vogalonga en het Festa del Redentore.

Kaart en route
Op Google Maps vind je een gedetailleerde kaart van Italië met daarop de locatie van Venetië. Je kunt hier tevens een route berekenen naar Venetië.

Foto’s en Video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Venetië.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Venetië.

Meer informatie
– Overzicht belangrijke bouwwerken in Venetië: nl.wikipedia.org

Terug naar Bezienswaardigheden Italië
Terug naar Reisinformatie Italië