Vlag van Java

Java (Indonesisch: Jawa) is een Indonesisch eiland in de Indische Oceaan (Azië) dat deel uitmaakt van Indonesië. De hoofdstad van Java is Jakarta. Dit is tevens de hoofdstad van Indonesië. Een aantal grote steden op Java zijn: Bandung, Surabaya (Soerabaja), Cirebon, Yogjakarta (Jogjakarta), Semarang, Tegal, Surakarta en Malang.

Reizen en vakanties naar Java

Java is het meest bekende en dichtstbevolkte eiland van Indonesië omdat de hoofdstad Jakarta hier is gevestigd. Het landschap is bergachtig met sommige bergtoppen boven de 2.000 meter. Deze bergen trekken veel wandelaars en bergbeklimmers aan. Aan de kustlijn zijn verschillende tropische zandstranden te vinden. In de helderblauwe wateren rondom Java liggen vele koraaleilanden en er zijn veel verschillende vissoorten te ontdekken. Uitermate geschikt om te duiken en te snorkelen. Op Centraal Java is ook De Borobudur te vinden. Dit is een boeddhistisch heiligdom dat bestaat uit tientallen zogeheten stoepa’s. In deze stoepa’s bevind zich een Boeddhabeeld. Verder zijn er vanwege het toerisme en de vele studenten op Java veel faciliteiten te vinden die een verblijf aangenaam maken. Er zijn hotels, luxe resorts, winkelstraten, cafe’s, restaurants, markten, uitgaansgelegenheden en heel veel cultureel erfgoed.

Waar ligt Java?

Waar ligt Java?

Reisinformatie Java

Officiële naam: Java
Continent: Azië
Oppervlakte: 132.000 km²
Hoofdstad: Jakarta
Landcode: ID, IDN
Inwoneraantal: 145.000.000 inwoners (2015)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 3.676 m (Mount Semeru)
Afstand (Amsterdam – Jakarta): 11.358 km
Vliegtijd: circa 14 uur

Reisadvies
Actuele status: Let op veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Java, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Java. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Java? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Weer en klimaat
Java heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het hele jaar door liggen de temperaturen rond de 25 tot 30 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Java vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Java vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Juni, juli, augustus, september en oktober zijn de beste maanden om naar Java te reizen. Hiermee vermijd je het langdurige regenseizoen.

Taal
Indonesisch is de officiële taal op Java. De drie meest gesproken talen op Java zijn het Javaans, Soendanees en Madoerees.
Wil je gratis van of naar het Indonesisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Java.
Een visum is niet nodig als je korter dan 30 dagen verblijft en aankomt via een vliegveld, haven of landsgrens op deze lijst. Als je op een andere manier arriveert of langer dan 30 dagen op Java verblijft, kun je persoonlijk een visum aanvragen bij de ambassade van Indonesië in Den Haag.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Indonesië: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaat op Java: nederlandwereldwijd.nl.
Indonesische ambassade in Nederland: new.indonesia.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Java is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Java zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Malaria
Op Java (m.u.v. Jakarta en de toeristensteden) komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kun je terecht bij onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
Op Java wordt betaald met de Indonesische roepia (rupiah) (IDR).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten op Java vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op Java liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -43%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (75% goedkoper), levensmiddelen (19% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (10% goedkoper), sigaretten (77% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op Java is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als dit nog niet in de rekening is verwerkt, is het gebruikelijk om circa 5-10% fooi te geven.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op Java 5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Java 6 uur later.
Java kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Java vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op Java moet je links rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig op Java dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Java een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op Java worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit op Java vind je op onze elektriciteit pagina (kijk onder Indonesië).

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 110
– Brandweer: 113
– Ambulance: 118

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Java vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Java vind je op Abyznewslinks (onder Jawa).

Internet
Websites uit Java eindigen op .id.
Officiële websites van Java: jatengprov.go.id en toerisme-indonesie.nl.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op Java te kunnen bellen is 0062 of +62.
Wil je vanuit Java naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 00131.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Alle netnummers van Java vind je op Wikipedia.
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Java.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Java.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Java.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen op Java vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op Java, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Java?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Java hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op Java vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen op Java vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Java? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en medicijnen. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Java niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen op, of zaken te doen met Java, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Java, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweeg je een studie, stage of tussenjaar op Java? Je bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om je op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vind je alle informatie die je verder op weg helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Java.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 21 jaar.
– Alcohol en verkeer: Geen maximaal toegestane alcoholpromillage.
– Tabak: Kopen en/of roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Twee vulkanen op Java bij de gevaarlijkste ter wereld horen?
…Java regelmatig wordt getroffen door aardbevingen?
…Er op Java veel theeplantages zijn te vinden?