Vlag van Java

Java (Indonesisch: Jawa) is een Indonesisch eiland in de Indische Oceaan (Azië) dat deel uitmaakt van Indonesië. De hoofdstad van Java is Jakarta. Dit is tevens de hoofdstad van Indonesië. Een aantal grote steden op Java zijn: Bandung, Surabaya (Soerabaja), Cirebon, Yogjakarta (Jogjakarta), Semarang, Tegal, Surakarta en Malang.

Reizen en vakanties naar Java

Java is het meest bekende en dichtstbevolkte eiland van Indonesië omdat de hoofdstad Jakarta hier is gevestigd. Het landschap is bergachtig met sommige bergtoppen boven de 2.000 meter. Deze bergen trekken veel wandelaars en bergbeklimmers aan. Aan de kustlijn zijn verschillende tropische zandstranden te vinden. In de helderblauwe wateren rondom Java liggen vele koraaleilanden en er zijn veel verschillende vissoorten te ontdekken. Uitermate geschikt om te duiken en te snorkelen. Op Centraal Java is ook De Borobudur te vinden. Dit is een boeddhistisch heiligdom dat bestaat uit tientallen zogeheten stoepa’s. In deze stoepa’s bevind zich een Boeddhabeeld. Verder zijn er vanwege het toerisme en de vele studenten op Java veel faciliteiten te vinden die een verblijf aangenaam maken. Er zijn hotels, luxe resorts, winkelstraten, cafe’s, restaurants, markten, uitgaansgelegenheden en heel veel cultureel erfgoed.

Waar ligt Java?

Waar ligt Java?

Reisinformatie Java

Officiële naam: Java
Continent: Azië
Oppervlakte: 132.000 km²
Hoofdstad: Jakarta
Landcode: ID, IDN
Inwoneraantal: 145.000.000 inwoners (2015)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 3.676 m (Mount Semeru)
Afstand (Amsterdam – Jakarta): 11.358 km
Vliegtijd: circa 14 uur

Reisadvies
Actuele status: Let op veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vindt u op Nederland wereldwijd.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wilt u bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet uzelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er op Java (tijdelijke) maatregelen gelden waar u als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we u naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van Java kunt u terecht op Worldometer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vindt u een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Java. Daarnaast vindt u er een overzicht van losse reisonderdelen (hotels en vliegtickets) waarmee u zelf uw ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Bent u op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Java? Bij reisboekhandel De Zwerver vindt u een uitgebreide collectie.

Weer en klimaat
Java heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het hele jaar door liggen de temperaturen rond de 25 tot 30 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Java vindt u op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Java vindt u op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Juni, juli, augustus, september en oktober zijn de beste maanden om naar Java te reizen. Hiermee vermijdt u het langdurige regenseizoen.

Taal
Indonesisch is de officiële taal op Java. De drie meest gesproken talen op Java zijn het Javaans, Soendanees en Madoerees.
Wilt u gratis van of naar het Indonesisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Java.
Een visum is niet nodig als u korter dan 30 dagen verblijft en aankomt via een vliegveld, haven of landsgrens op deze lijst. Als u op een andere manier arriveert of langer dan 30 dagen op Java verblijft, kunt u persoonlijk een visum aanvragen bij de ambassade van Indonesië in Den Haag.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Indonesië: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaat op Java: nederlandwereldwijd.nl.
Indonesische ambassade in Nederland: new.indonesia.nl.
Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Java verplicht als u in de zeven dagen voordat u Java bezoekt een gele koorts land heeft bezocht. Daarnaast is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak aan huis, kunt u terecht bij Thuisvaccinatie.nl. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.

Malaria
Op Java (m.u.v. Jakarta en de toeristensteden) komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kunt u terecht op onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
Op Java wordt betaald met de Indonesische roepia (rupiah) (IDR).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten op Java vindt u op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op Java liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -43%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (75% goedkoper), levensmiddelen (19% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (10% goedkoper), sigaretten (77% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op Java is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als dit nog niet in de rekening is verwerkt, is het gebruikelijk om circa 5-10% fooi te geven.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op Java 5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Java 6 uur later.
Java kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Java vindt u op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op Java moet u links rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig op Java moet u beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kunt u van, naar of binnen Java een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op Java worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit op Java vindt u op onze elektriciteit pagina (kijk onder Indonesië).

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 110
– Brandweer: 113
– Ambulance: 118

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vindt u op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Java vindt u op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Java vindt u op Abyznewslinks (onder Jawa).

Internet
Websites uit Java eindigen op .id.
Officiële websites van Java: jatengprov.go.id en toerisme-indonesie.nl.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op Java te kunnen bellen is 0062 of +62.
Wilt u vanuit Java naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 00131.
(Als u een landnummer gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Alle netnummers van Java vindt u op Wikipedia.
Bedrijfsgegevens vindt u in de Gouden Gids van Java.


Foto’s en video’s
Op Flickr vindt u een mooie verzameling foto’s van Java.
Op Youtube vindt u een mooie verzameling video’s van Java.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen op Java vindt u op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vindt u beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op Java, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Bent u op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Java?
Op Waarbenjij.nu vindt u reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Java hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van uw reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op Java vindt u op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen op Java vindt u op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wilt u weten hoeveel u mag in- en uitvoeren bij een reis naar Java? Op de website van IATA vindt u een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en medicijnen. Als u zich aan deze hoeveelheden houdt hoeft u niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vindt u op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Java niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als u van plan bent om te gaan ondernemen op, of zaken te doen met Java, is het verstandig om u goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u hierbij helpen. Op RVO.nl vindt u een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Java, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweegt u een studie, stage of tussenjaar op Java? U bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om u op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vindt u alle informatie die u verder op weg kan helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Java.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 21 jaar.
– Alcohol en verkeer: Geen maximaal toegestane alcoholpromillage.
– Tabak: Kopen en/of roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist u dat…
…Twee vulkanen op Java bij de gevaarlijkste ter wereld horen?
…Java regelmatig wordt getroffen door aardbevingen?
…Er op Java veel theeplantages zijn te vinden?

Sfeerimpressie Java
Stoepa JavaWinkels JavaMonument JavaBorobudur JavaRijstvelden JavaTempel Java