Vlag van de Kaapverdische Eilanden

De Kaapverdische Eilanden (Kaapverdië) (Portugees: Cabo Verde, Engels: Cape Verde) vormt een eilandengroep en land in de Atlantische Oceaan (Afrika). De Kaapverdische Eilanden zijn sinds 1975 onafhankelijk van Portugal en bestaat uit twee delen. De Noordelijke eilandengroep Barlavento bestaat uit hoofdzakelijk de eilanden Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal en Boa Vista. De Zuidelijke eilandengroep Sotavento bestaat hoofdzakelijk uit de eilanden Santiago, Maio, Fogo en Brava. De hoofdstad van de Kaapverdische Eilanden is Praia, gelegen op het eiland Santiago. Een aantal grote steden op de Kaapverdische Eilanden zijn: Mindelo, Assomada en Porto Novo.

Reizen en vakanties naar de Kaapverdische Eilanden (Kaapverdië)

De Kaapverdische Eilanden zijn veelal bergachtig en zijn ontstaan door vulkanen. Er is ook nog een werkende vulkaan te vinden genaamd “Pico de Fogo”, welke een hoogte heeft van maar liefst 2.800 meter. De Kaapverdische Eilanden staan bekend om de vele luxueuze hotels en de witte zandstranden. Naast het grote aantal zonaanbidders die de eilanden bezoeken vanwege het feit dat er gemiddeld slechts 12 dagen per jaar regen valt, trekt de eilandengroep ook een groot aantal watersporters. Men kan rondom de eilanden o.a. duiken, snorkelen en windsurfen. In de Noord-Atlantische Oceaan rondom de Kaapverdische Eilanden leven o.a. papegaaivissen, barracudas, dolfijnen, Bruinvissen en schildpadden. De eilanden zijn verder bekend om de verschillende muziekstijlen en het carnaval. De laatste jaren zijn de Kaapverdische Eilanden steeds meer in trek bij Nederlandse vakantiegangers, wat terug te zien is in het stijgende aantal reisorganisaties met reizen naar deze eilandengroep.

Waar liggen de Kaapverdische Eilanden?

Waar liggen de Kaapverdische Eilanden?

Reisinformatie Kaapverdische Eilanden

Officiële naam: Republiek Kaapverdië
Continent: Afrika
Oppervlakte: 4.033 km²
Hoofdstad: Praia
Landcode: CV, CPV
Inwoneraantal: 583.255 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 2.829 m (Pico do Fogo)
Afstand (Amsterdam – Praia): 4.854 km
Vliegtijd: circa 6 uur

Reisadvies
Actuele status: Let op, veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit de Kaapverdische Eilanden, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar de Kaapverdische Eilanden. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over de Kaapverdische Eilanden? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Weer en klimaat
De Kaapverdische Eilanden hebben een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 20 en 30 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor de Kaapverdische Eilanden vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van de Kaapverdische Eilanden vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
April, mei, juni, oktober en november zijn de beste maanden om naar de Kaapverdische Eilanden te reizen. Hiermee verklein je de kans op regen en stofwolken. De regenkans op de Kaapverdische Eilanden is echter uitermate klein te noemen. De Kaapverdische Eilanden kent slechts tussen de 5 en 20 regendagen per jaar.

Taal
Portugees is de officiële taal op de Kaapverdische Eilanden. De meest gesproken taal is Crioulo (Kaapverdiaans).
Wil je gratis van of naar het Portugees vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit de Kaapverdische Eilanden.
Een visum is niet nodig bij een verblijf tot 30 dagen. Wel dien je bij aankomst een Airport Security Tax (TSA) te betalen van 3.400 escudo’s (circa 30 euro). Je kunt dit ook voor vertrek regelen via registration.cv.zetes.com.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Senegal (tevens voor de Kaapverdische Eilanden):
nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaat op de Kaapverdische Eilanden: nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van de Kaapverdische Eilanden in België (tevens voor Nederland): rijksoverheid.nl.
Consulaat van de Kaapverdische Eilanden in Nederland: conscv.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan de Kaapverdische Eilanden is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor de Kaapverdische Eilanden zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Geld en Geldzaken
Op de Kaapverdische Eilanden wordt betaald met de Kaapverdische escudo (CVE).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten op de Kaapverdische Eilanden vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op de Kaapverdische Eilanden liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld 30%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (60% goedkoper), levensmiddelen (10% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (70% goedkoper), sigaretten (60% goedkoper) en openbaar vervoer (75% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op de Kaapverdische Eilanden is het gebruikelijk om een fooi te geven omdat de lonen erg laag zijn (circa 200 euro per maand). Bij goede service geeft men circa 5-10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op de Kaapverdische Eilanden 3 uur vroeger.
Tijdens onze wintertijd is het op de Kaapverdische Eilanden 2 uur vroeger.
De Kaapverdische Eilanden kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van de Kaapverdische Eilanden vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op de de Kaapverdische Eilanden moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig op de Kaapverdische Eilanden heb je geen internationaal rijbewijs nodig.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen de Kaapverdische Eilanden een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op de Kaapverdische Eilanden worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit op de Kaapverdische Eilanden vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 132
– Brandweer: 131
– Ambulance: 130

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot de Kaapverdische Eilanden vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit de Kaapverdische Eilanden vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit de Kaapverdische Eilanden eindigen op .cv.
Officiële website van de Kaapverdische Eilanden: governo.cv.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op de Kaapverdische Eilanden te kunnen bellen is 00238 of +238.
Wil je vanuit de Kaapverdische Eilanden naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 031.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van de Kaapverdische Eilanden.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van de Kaapverdische Eilanden.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van de Kaapverdische Eilanden.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen op de Kaapverdische Eilanden vind je op Beleven.org.

Bezienswaardigheden
Bij de Kaapverdische Eilanden denkt men al snel aan zon, zee en strand. Toch is er nog veel meer te ontdekken op de verschillende eilanden. Op onze bezienswaardigheden pagina vind je een uitgebreid overzicht met de mooiste en bekendste bezienswaardigheden van de Kaapverdische Eilanden. Hier vind je o.a. algemene informatie, foto’s en video’s.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op de Kaapverdische Eilanden, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over de Kaapverdische Eilanden?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder de Kaapverdische Eilanden hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op de Kaapverdische Eilanden vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen op de Kaapverdische Eilanden vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar de Kaapverdische Eilanden? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, parfum en geld. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen op, of zaken te doen met de Kaapverdische Eilanden, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. de Kaapverdische Eilanden, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan de Kaapverdische Eilanden.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,8.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 16 jaar.
– Rookverbod: Nee
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…De Kaapverdische Eilanden zelf graag Cabo Verde genoemd wilt worden?
…Er meer Kaapverdianen buiten de landsgrenzen wonen dan binnen de landsgrenzen?
…Er rondom de Kaapverdische Eilanden goede surfmogelijkheden zijn?
…Er veel geiten leven op de Kaapverdische Eilanden?
…Charles Darwin en Christopher Columbus de Kaapverdische Eilanden hebben bezocht?
…De Kaapverdische Eilanden bekend staan om de goede wandelmogelijkheden?


Ons oordeel over de Kaapverdische Eilanden als reisbestemming

De Kaapverdische Eilanden was lange tijd een vrij onbekende bestemming. Echter sinds de aanhoudende onrust in bekende toeristenbestemmingen als Egypte, Turkije en Tunesië hebben de Kaapverdische Eilanden aan terrein gewonnen. De vliegduur is ‘slechts’ 6 uur en je begeeft je in een totaal andere cultuur. De eilanden kenmerken zich vooral door het aangename klimaat en de uitgestrekte stranden met luxe hotelresorts. Het land heeft echter zoveel meer te bieden. De binnenlanden zijn groen en bergachtig, de bevolking is vriendelijk en je vindt er de typisch Afrikaanse sfeer. Leuke kleine dorpjes met gezellige muziek, groente- en fruitmarkten en een oase van rust. De Kaapverdische Eilanden hebben in Nederland ook veel bekendheid gekregen door het tv-programma “Helemaal het einde!”.

Onze waardering: 9