Vlag van Kaliningrad

Kaliningrad (voorheen Koningsbergen) (Russisch: Калининград) vormt een exclave van Rusland, gelegen aan de Oostzee (Europa). Kaliningrad grenst aan Polen en Litouwen. De hoofdstad van Kaliningrad is het gelijknamige Kaliningrad. Een aantal grote steden in Kaliningrad zijn: Tsjernjachovsk, Sovjetsk, Baltiejsk, Goesev en Svetly.

Reizen en vakanties naar Kaliningrad

Kaliningrad is een stukje Rusland in Europa. Ondanks de afstand tussen Kaliningrad en Rusland is het toch meteen duidelijk dat je in Rusland bent. Je hebt een Russisch visum nodig en alles wat men tegenkomt is Russisch. Kaliningrad staat vooral bekend om zijn hoofdstad, het gelijknamige Kaliningrad. Deze stad is gelegen aan de Oostzee en vormt een belangrijke haven in deze zee. In Kaliningrad zijn veel kerken en monumenten te vinden. Verder staat Kaliningrad nog bekend om zijn gunstige belastingregels en om een van de oudste dierentuinen van Rusland (dierentuin van Kaliningrad).

Waar ligt Kaliningrad?

Waar ligt Kaliningrad?

Reisinformatie Kaliningrad

Officiële naam: Oblast Kaliningrad
Continent: Europa
Oppervlakte: 15.100 km²
Hoofdstad: Kaliningrad
Landcode: RU, RUS
Inwoneraantal: 437.456 inwoners (2012)
Regeringsvorm: Exclave van Rusland
Hoogste punt: 230 m (Kalinka hill)
Afstand (Amsterdam – Kaliningrad): 1.064 km
Vliegtijd: circa 3 uur

Negatief reisadvies
Actuele status: Alle reizen naar Kaliningrad worden ontraden.
Actuele kleurcode: Rood.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Kaliningrad, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Kaliningrad. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Kaliningrad? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in Kaliningrad. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
Kaliningrad heeft een landklimaat. Tijdens de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 20 graden. Tijdens de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 0 tot 5 graden. Tijdens de wintermaanden is er veel sneeuwval.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Kaliningrad vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Kaliningrad vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Juni, juli en augustus zijn de beste maanden om naar Kaliningrad te reizen. In deze maanden heb je de grootste kans op aangename temperaturen.

Taal
Russisch is de officiële taal in Kaliningrad.
Wil je gratis van of naar het Russisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Kaliningrad.
Een visum is verplicht. Deze kun je persoonlijk aanvragen bij het Russische Visum Centrum in Rotterdam of Den Haag, na het invullen van het visumformulier op Visa.kdmid.ru (30 dagen geldig).
Bij aankomst op het internationale vliegveld en bij diverse grensovergangen met Polen kun je gebruik maken van een 72-uurs visum. Deze kun je online aanvragen via Konigsberg.ru.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Rusland (tevens voor Kaliningrad):
nederlandwereldwijd.nl.
Russische ambassade en consulaten in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Kaliningrad heb je geen vaccinaties nodig.

Geld en Geldzaken
In Kaliningrad wordt betaald met de Russische roebel (RUB).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Kaliningrad vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Kaliningrad liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -41%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (46% goedkoper), levensmiddelen (39% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (45% goedkoper), sigaretten (74% goedkoper) en openbaar vervoer (83% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Kaliningrad is het niet vanzelfsprekend om een fooi te geven. Soms zijn er al servicekosten in de rekening verwerkt. Als dit nog niet is gedaan is het vooral in de hoofdstad Kaliningrad steeds meer gebruikelijk om een fooi te geven. Bij goede service geeft men circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is er in Kaliningrad geen tijdsverschil.
Tijdens onze wintertijd is het in Kaliningrad 1 uur later.
Kaliningrad kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Kaliningrad vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Kaliningrad moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Kaliningrad dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs of een gelegaliseerde Russische vertaling van het Nederlandse rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Kaliningrad een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Kaliningrad worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit in Kaliningrad vind je op onze elektriciteit pagina (kijk onder Rusland).

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 02
– Brandweer: 01
– Ambulance: 03

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. De kwaliteit verschilt per gebied.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Kaliningrad vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Kaliningrad vind je op Abyznewslinks (onder: “Kaliningradskaya Oblast – Kaliningrad Oblast”).

Internet
Websites uit Kaliningrad eindigen op .ru.
Officiële website van Kaliningrad: gov39.ru.
Russisch verkeersbureau: russischverkeersburo.nl.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Kaliningrad te kunnen bellen is 007 of +7.
Wil je vanuit Kaliningrad naar Nederland bellen toets 8 (wacht op kiestoon) 1031.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Telefoonnummers vind je in de Telefoongids van Kaliningrad.
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Kaliningrad.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Kaliningrad.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Kaliningrad.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Kaliningrad vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Kaliningrad, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Kaliningrad?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Kaliningrad hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Kaliningrad vind je op Protectedplanet.
Kaliningrad komt niet voor op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Kaliningrad? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Kaliningrad niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Kaliningrad, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Kaliningrad, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, actuele sancties, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Kaliningrad.
– Alcohol: Kopen vanaf 16 jaar, drinken op alle leeftijden.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Niet toegestaan. Gevangenisstraf en/of boete.

Wist je dat…
…Kaliningrad slechts 4,8 meter boven zeeniveau ligt?
…Kaliningrad het meest westelijke deel van Rusland is?
…Veel winkels in het centrum van Kaliningrad 24 uur per dag open zijn?
…Kaliningrad vroeger een burcht was van ridders van de Duitse orde?
…Kaliningrad pas sinds 1946 de naam Kaliningrad draagt (voorheen Koningsbergen)?