Vlag van Kaliningrad

Kaliningrad (voorheen Koningsbergen) (Russisch: Калининград) vormt een exclave van Rusland, gelegen aan de Oostzee (Europa). Kaliningrad grenst aan Polen en Litouwen. De hoofdstad van Kaliningrad is het gelijknamige Kaliningrad. Een aantal grote steden in Kaliningrad zijn: Tsjernjachovsk, Sovjetsk, Baltiejsk, Goesev en Svetly.

Reizen en vakanties naar Kaliningrad

Kaliningrad is een stukje Rusland in Europa. Ondanks de afstand tussen Kaliningrad en Rusland is het toch meteen duidelijk dat je in Rusland bent. Je hebt een Russisch visum nodig en alles wat men tegenkomt is Russisch. Kaliningrad staat vooral bekend om zijn hoofdstad, het gelijknamige Kaliningrad. Deze stad is gelegen aan de Oostzee en vormt een belangrijke haven in deze zee. In Kaliningrad zijn veel kerken en monumenten te vinden. Verder staat Kaliningrad nog bekend om zijn gunstige belastingregels en om een van de oudste dierentuinen van Rusland (dierentuin van Kaliningrad).

Waar ligt Kaliningrad?

Waar ligt Kaliningrad?

Reisinformatie Kaliningrad

Officiële naam: Oblast Kaliningrad
Continent: Europa
Oppervlakte: 15.100 km²
Hoofdstad: Kaliningrad
Landcode: RU, RUS
Inwoneraantal: 437.456 inwoners (2012)
Regeringsvorm: Exclave van Rusland
Hoogste punt: 230 m (Kalinka hill)
Afstand (Amsterdam – Kaliningrad): 1.064 km
Vliegtijd: circa 3 uur

Reisadvies
Actuele status: Alle niet-essentiële reizen naar Kaliningrad worden ontraden.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies vindt u op Nederland wereldwijd.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wilt u bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet uzelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er in Kaliningrad (tijdelijke) maatregelen gelden waar u als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we u naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van Kaliningrad kunt u terecht op Worldometer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vindt u een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Kaliningrad. Daarnaast vindt u er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee u zelf uw ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Bent u op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Kaliningrad? Bij reisboekhandel De Zwerver vindt u een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kunt u met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor uw verblijf in Kaliningrad. Op deze manier bent u verzekerd van plaats, kunt u in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kunt u alvast een invulling geven aan uw reisprogramma.

Weer en klimaat
Kaliningrad heeft een landklimaat. Tijdens de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 20 graden. Tijdens de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 0 tot 5 graden. Tijdens de wintermaanden is er veel sneeuwval.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Kaliningrad vindt u op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Kaliningrad vindt u op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Juni, juli en augustus zijn de beste maanden om naar Kaliningrad te reizen. In deze maanden heeft u de meeste kans op aangename temperaturen.

Taal
Russisch is de officiële taal in Kaliningrad.
Wilt u gratis van of naar het Russisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Kaliningrad.
Een visum is verplicht. Deze kunt u persoonlijk aanvragen bij het Russische Visum Centrum in Rotterdam of Den Haag, na het invullen van het visumformulier op Visa.kdmid.ru (30 dagen geldig).
Bij aankomst op het internationale vliegveld en bij diverse grensovergangen met Polen kunt u gebruik maken van een 72-uurs visum. Deze kunt u online aanvragen via Konigsberg.ru.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Rusland (tevens voor Kaliningrad):
nederlandwereldwijd.nl.
Russische ambassade en consulaten in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Kaliningrad heeft u geen vaccinaties nodig.

Geld en Geldzaken
In Kaliningrad wordt betaald met de Russische roebel (RUB).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Kaliningrad vindt u op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Kaliningrad liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -41%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (46% goedkoper), levensmiddelen (39% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (45% goedkoper), sigaretten (74% goedkoper) en openbaar vervoer (83% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Kaliningrad is het niet vanzelfsprekend om een fooi te geven. Soms zijn er al servicekosten in de rekening verwerkt. Als dit nog niet is gedaan is het vooral in de hoofdstad Kaliningrad steeds meer gebruikelijk om een fooi te geven. Bij goede service geeft men circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is er in Kaliningrad geen tijdsverschil.
Tijdens onze wintertijd is het in Kaliningrad 1 uur later.
Kaliningrad kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Kaliningrad vindt u op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Kaliningrad moet u rechts rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Kaliningrad moet u beschikken over een internationaal rijbewijs of een gelegaliseerde Russische vertaling van het Nederlandse rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kunt u van, naar of binnen Kaliningrad een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Kaliningrad worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit in Kaliningrad vindt u op onze elektriciteit pagina (kijk onder Rusland).

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 02
– Brandweer: 01
– Ambulance: 03

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. De kwaliteit verschilt per gebied.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vindt u op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Kaliningrad vindt u op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Kaliningrad vindt u op Abyznewslinks (onder: “Kaliningradskaya Oblast – Kaliningrad Oblast”).

Internet
Websites uit Kaliningrad eindigen op .ru.
Officiële website van Kaliningrad: gov39.ru.
Russisch verkeersbureau: russischverkeersburo.nl.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Kaliningrad te kunnen bellen is 007 of +7.
Wilt u vanuit Kaliningrad naar Nederland bellen toets 8 (wacht op kiestoon) 1031.
(Als u een landnummer gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Telefoonnummers vindt u in de Telefoongids van Kaliningrad.
Bedrijfsgegevens vindt u in de Gouden Gids van Kaliningrad.


Foto’s en video’s
Op Flickr vindt u een mooie verzameling foto’s van Kaliningrad.
Op Youtube vindt u een mooie verzameling video’s van Kaliningrad.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Kaliningrad vindt u op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vindt u beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Kaliningrad, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Bent u op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Kaliningrad?
Op Waarbenjij.nu vindt u reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Kaliningrad hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van uw reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Kaliningrad vindt u op Protectedplanet.
Kaliningrad komt niet voor op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wilt u weten hoeveel u mag in- en uitvoeren bij een reis naar Kaliningrad? Op de website van IATA vindt u een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als u zich aan deze hoeveelheden houdt hoeft u niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vindt u op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Kaliningrad niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als u van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Kaliningrad, is het verstandig om u goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u hierbij helpen. Op RVO.nl vindt u een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Kaliningrad, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, actuele sancties, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Kaliningrad.
– Alcohol: Kopen vanaf 16 jaar, drinken op alle leeftijden.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Niet toegestaan. Gevangenisstraf en/of boete.

Wist u dat…
…Kaliningrad slechts 4,8 meter boven zeeniveau ligt?
…Kaliningrad het meest westelijke deel van Rusland is?
…Veel winkels in het centrum van Kaliningrad 24 uur per dag open zijn?
…Kaliningrad vroeger een burcht was van ridders van de Duitse orde?
…Kaliningrad pas sinds 1946 de naam Kaliningrad draagt (voorheen Koningsbergen)?

Sfeerimpressie Kaliningrad
Orthodoxe kerk KaliningradToerisme KaliningradHoofdstad KaliningradStrand KaliningradVleesmarkt KaliningradTreinstation Kaliningrad