Malaria (moeraskoorts) is de meest voorkomende reizigersziekte. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. De ziekte veroorzaakt koortsaanvallen, hoofdpijn en gewrichtspijn gepaard met koude rillingen en soms braken. Bij ernstige infectie kunnen bloedvaten van vitale organen verstopt raken, kan bloedarmoede (anemie) ontstaan en de milt vergroten. Bij ernstige infectie en niet tijdig ingrijpen kan de ziekte dodelijk zijn. Jaarlijks worden circa 200 miljoen mensen getroffen door malaria, waarvan 600.000 mensen overlijden. Het overgrote deel van deze slachtoffers is afkomstig uit Afrika. Daarnaast willen wij je erop wijzen dat zwangere vrouwen en kinderen een groter risico lopen op ernstige complicaties dan andere doelgroepen.


Preventie en bestrijding

Op dit moment bestaat er nog geen vaccin tegen Malaria. Wel bestaan er verschillende soorten malariapillen die de ontwikkeling van malaria remmen na besmetting. Indien je een land bezoekt waar malaria heerst, is het verstandig om voor vertrek een afspraak te maken met je lokale GGD vestiging. Dit is een landelijke organisatie welke advies geeft over malariapillen, volledig afgestemd op je reisdoel.

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, is het verstandig om de kans op muggenbeten zo veel mogelijk te verkleinen. Dit kan met behulp van anti muggenspray, een klamboe en goed bedekkende kleding. De Malariamuggen zijn het meest actief in de avond-, ochtend- en nachtelijke uren. Je wordt dan ook afgeraden in deze periodes buiten te komen. Daarnaast is het verstandig om hoog gras en stilstaand water te vermijden.

Malaria landen

In onderstaand schema vind je alle landen waar op dit moment malaria heerst. In de landen waar een * achter staat, komt malaria slechts in een deel van het land voor. Voor de exacte malaria gebieden van deze landen kun je terecht bij hema-quebec.qc.ca.

Afrika

Azië

Europa

  • Georgië*
  • Griekenland*
  • Turkije*
  • Noord-Amerika

    Oceanië (Australië)

    Zuid-Amerika

    * In deze landen komt Malaria maar in een deel van het land voor. Kijk voor welk gedeelte op cdc.gov.