Vlag van Montenegro

Montenegro (Montenegrijns: Црна Гора, Crna Gora) is een land in de Balkan (Europa) dat grenst aan Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië. Montenegro is sinds 2006 onafhankelijk van het voormalige Servië en Montenegro. De hoofdstad van Montenegro is Podgorica. Een aantal grote steden in Montenegro zijn: Bar, Budva, Cetinje, Kotor en Petrovac.

Reizen en vakanties naar Montenegro

Montenegro heeft veel te bieden op het gebied van natuur. Zo heeft het land diverse Nationale parken (Lovcen, Biogradska gora, Lake Skadar en Durmitor), het Meer van Shkodër en een grote verscheidenheid aan plant- en vogelsoorten. Het land is zo bergachtig dat meer dan 60% van het land boven de 1.000 meter is gelegen. Langs de kustlijn van Montenegro vind je verschillende zandstranden die gelegen zijn aan de Adriatische zee. Deze stranden zijn de laatste jaren steeds meer in opkomst bij zonaanbidders. De Adriatische zee is uitermate geschikt om te duiken. Zo zijn er o.a. historische wrakstukken, grotten, veel koraal en een goed zicht tot wel 35 meter. Tijdens de wintermaanden is het ook mogelijk om in het noorden van Montenegro wintersporten te beoefenen. In Montenegro is het Christendom sterk vertegenwoordigd. Dit zie je o.a. aan de vele kloosters en kerken en de heilige berg Lovćen.

Waar ligt Montenegro?

Waar ligt Montenegro?

Reisinformatie Montenegro

Officiële naam: Montenegro
Continent: Europa
Oppervlakte: 14.026 km²
Hoofdstad: Podgorica
Landcode: ME, MNE
Inwoneraantal: 609.859 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 2.534 m (Zla Kolata)
Afstand (Amsterdam – Podgorica): 1.540 km
Vliegtijd: circa 3 uur en 15 minuten

Reisadvies
Actuele status: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Groen.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Montenegro, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Montenegro. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Montenegro? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in Montenegro. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
Montenegro heeft een mediterraan klimaat. In de hoger gelegen gebieden liggen de temperaturen in de wintermaanden rond de -5 tot 5 graden en in de zomermaanden rond de 10 tot 20 graden. In de lager gelegen gebieden liggen de temperaturen in de wintermaanden rond de 5 tot 15 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 30 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Montenegro vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Montenegro vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Mei, juni, juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar Montenegro te reizen. Hiermee vermijd je de koude herfst- en wintermaanden met veel neerslag.

Taal
Servisch is de officiële taal in Montenegro. Montenegrijns is de meest gesproken taal in Montenegro.
Wil je gratis van of naar het Servisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort.
Een visum is niet nodig als je korter verblijft dan 90 dagen met een paspoort of 30 dagen met een identiteitskaart.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Servië (tevens voor Montenegro): nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van Montenegro in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Montenegro is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Montenegro zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Geld en Geldzaken
In Montenegro wordt betaald met de euro (EUR).
Een overzicht van alle geldautomaten in Montenegro vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Montenegro liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -45%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (58% goedkoper), levensmiddelen (43% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (42% goedkoper), sigaretten (60% goedkoper) en openbaar vervoer (75% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Montenegro is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten zijn berekend geeft men circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil met Nederland.
De zomertijd in Montenegro loopt gelijk aan die van Nederland.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Montenegro vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Montenegro moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Montenegro heb je geen internationaal rijbewijs nodig.
In Montenegro moet je wanneer je het land inrijdt een milieubelasting van € 10 betalen. Motoren zijn hiervan vrijgesteld.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Montenegro een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Montenegro worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit in Montenegro vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 112
– Brandweer: 112
– Ambulance: 112

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Montenegro vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Montenegro vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Montenegro eindigen op .me.
Officiële website van Montenegro: montenegro.travel.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Montenegro te kunnen bellen is 00382 of +382.
Wil je vanuit Montenegro naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Montenegro.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Montenegro.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Montenegro.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Montenegro vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Montenegro, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Montenegro?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Montenegro hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Montenegro vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Montenegro vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Montenegro? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en parfum. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Montenegro, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Montenegro, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Montenegro.
– Alcohol: Kopen vanaf 18 jaar, drinken op alle leeftijden.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
– Tabak: Kopen vanaf 18 jaar, roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Cetinje vaak als tweede hoofdstad wordt gezien?
…De naam Montenegro eigenlijk zwarte berg betekent?
…Montenegro in opkomst is als vakantiebestemming?
…De Baai van Kotor de meest zuidelijke fjord ter wereld is?
…De oudste boom van Europa (2.000 jaar) in Montenegro staat?
…Men in Montenegro zeldzame oerbossen kan vinden?