Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt 24 uur per dag in de gaten of het voor Nederlanders veilig is om naar het buitenland te reizen. Door bijvoorbeeld politieke instabiliteit, aanslagen, terroristische dreiging, oorlog of natuurrampen kan het voorkomen dat het Ministerie een (gedeeltelijk) negatief reisadvies afkondigt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt met 4 verschillende kleurcodes waarvan de rode kleur tot een (gedeeltelijk) negatief reisadvies leidt.

Groen = Geen bijzondere veiligheidsrisico’s
Geel = Let op, veiligheidsrisico’s
Oranje = Alleen noodzakelijk reizen
Rood = Alle reizen worden ontraden

Let op!
Een negatief reisadvies dat is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bindend. Het is slechts een advies, waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Een reis kosteloos annuleren of beroep doen op uw annuleringsverzekering is niet mogelijk op basis van een negatief reisadvies. In sommige gevallen is het wel mogelijk om terug te vallen op het Calamiteitenfonds.

Landen met een negatief reisadvies

In onderstaand overzicht kunt u zien voor welke landen op dit moment een negatief reisadvies geldt. Dit betekent dat het gehele land rood is gekleurd. Alle reizen naar deze landen worden afgeraden. Als u op de naam van het land klikt wordt u doorverwezen naar het uitgebreide reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Landen met een gedeeltelijk negatief reisadvies

In onderstaand overzicht kunt u zien voor welke landen op dit moment een gedeeltelijk negatief reisadvies geldt. Dit betekent dat delen van het land rood zijn gekleurd. Als u op de naam van het land klikt wordt u doorverwezen naar het uitgebreide reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u ook een kaartje waarop u precies kunt zien voor welke gebieden een negatief reisadvies van kracht is.

24/7 BZ Contactcenter in geval van nood

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het “24/7 BZ Contactcenter” opgericht. Hier kunnen reizigers terecht voor informatie. Bijvoorbeeld over reisdocumenten, reisadviezen en legalisaties. Maar ook in geval van nood. Denk dan aan een opname in een buitenlands ziekenhuis of verlies van een reisdocument. Het telefoonnummer van het 24/7 BZ Contactcenter is +31247247247. Zoals de naam al zegt is het 24/7 BZ Contactcenter 24 uur per dag, en 7 dagen per week bereikbaar. Wanneer u in het buitenland de Nederlandse ambassade belt, wordt u automatisch doorverbonden naar het contactcenter. U belt dus tegen lokaal tarief. U vindt het telefoonnummer van uw ambassade op de website van de betreffende ambassade. 24/7 BZ beschikt ook over een eigen app en Twitter account.

Registratie Minbuza

Bent u van plan om tijdelijk of permanent naar het buitenland te gaan? Dan kunt u zich het beste laten registreren bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is niet verplicht. Maar in geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp, aanslag of politieke onrust) is het belangrijk als uw gegevens bekend zijn bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken en informeren bij noodsituaties. Daarnaast blijft u op de hoogte van gewijzigde reisadviezen. Meer informatie over deze service en de registratieprocedure vindt u hier.