Negatief reisadvies
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt 24 uur per dag in de gaten of het voor Nederlanders veilig is om naar het buitenland te reizen. Door bijvoorbeeld politieke instabiliteit, aanslagen, terroristische dreiging, oorlog of natuurrampen kan het voorkomen dat het Ministerie een (gedeeltelijk) negatief reisadvies afkondigt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt met 4 verschillende kleurcodes waarvan de rode kleur tot een (gedeeltelijk) negatief reisadvies leidt.
Groen = Geen bijzondere veiligheidsrisico’s
Geel = Let op, veiligheidsrisico’s
Oranje = Alleen noodzakelijk reizen
Rood = Alle reizen worden ontraden
Let op!
Een negatief reisadvies dat is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bindend. Het is slechts een advies, waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Een reis kosteloos annuleren of beroep doen op je annuleringsverzekering is niet mogelijk op basis van een negatief reisadvies. In sommige gevallen is het wel mogelijk om terug te vallen op het Calamiteitenfonds.
Landen met een negatief reisadvies
In onderstaand overzicht kun je zien voor welke landen op dit moment een negatief reisadvies geldt. Dit betekent dat het gehele land rood is gekleurd. Alle reizen naar deze landen worden afgeraden. Als je op de naam van het land klikt word je doorverwezen naar het uitgebreide reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Afghanistan
- Centraal Afrikaanse Republiek
- Haïti
- Iran
- Israël
- Jemen
- Libanon
- Libië
- Mali
- Niger
- Noord-Korea
- Oekraïne
- Somalië
- Soedan
- Syrië
- Wit-Rusland
- Zuid-Soedan
Landen met een gedeeltelijk negatief reisadvies
In onderstaand overzicht kun je zien voor welke landen op dit moment een gedeeltelijk negatief reisadvies geldt. Dit betekent dat delen van het land rood zijn gekleurd. Als je op de naam van het land klikt word je doorverwezen naar het uitgebreide reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vind je ook een kaartje waarop je precies kunt zien voor welke gebieden een negatief reisadvies van kracht is.
- Algerije
- Armenië
- Azerbeidzjan
- Benin
- Burkina Faso
- Burundi
- Colombia
- Congo-Kinshasa
- Djibouti
- Ecuador
- Egypte
- Eritrea
- Ethiopië
- Filipijnen
- Georgië
- India
- Irak
- Ivoorkust
- Kameroen
- Kenia
- Marokko
- Mauritanië
- Moldavië
- Mozambique
- Myanmar
- Nigeria
- Pakistan
- Palestina
- Papoea-Nieuw-Guinea
- Peru
- Polen
- Rusland
- Saoedi-Arabië
- Thailand
- Tsjaad
- Tunesië
- Turkije
- Venezuela
- Westelijke Sahara
- Zuid-Korea
24/7 BZ Contactcenter in geval van nood
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het “24/7 BZ Contactcenter” opgericht. Hier kunnen reizigers terecht voor informatie. Bijvoorbeeld over reisdocumenten, reisadviezen en legalisaties. Maar ook in geval van nood. Denk dan aan een opname in een buitenlands ziekenhuis of verlies van een reisdocument. Het telefoonnummer van het 24/7 BZ Contactcenter is +31247247247 (Whatsapp +31682387796). Zoals de naam al zegt is het 24/7 BZ Contactcenter 24 uur per dag, en 7 dagen per week bereikbaar. Wanneer je in het buitenland de Nederlandse ambassade belt, word je automatisch doorverbonden naar het contactcenter. Je belt dus tegen lokaal tarief. Je vindt het telefoonnummer van de gewenste ambassade op de website van de betreffende ambassade.
Reisapp
Buitenlandse Zaken en Douane hebben samen een app ontwikkeld waarin je per land de meest actuele en betrouwbare reisinformatie kan opzoeken. Het is mogelijk om in de app je favoriete bestemming(en) te selecteren. Met de Reisapp krijg je een notificatie op je telefoon of tablet als het reisadvies voor de gekozen bestemming(en) verandert. Download de app voor Android of iOS.
Registratie Minbuza
Ben je van plan om tijdelijk of permanent naar het buitenland te gaan? Dan kun je jezelf het beste laten registreren bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is niet verplicht. Maar in geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp, aanslag of politieke onrust) is het belangrijk als je gegevens bekend zijn bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassade of het consulaat kun je in dat geval bereiken en informeren bij noodsituaties. Daarnaast blijf je op de hoogte van gewijzigde reisadviezen. Meer informatie over deze service en de registratieprocedure vind je hier.