Geschreven op 21 januari 2015

De Mexicaanse regering heeft onlangs besloten om een extra tijdzone in te stellen voor de Mexicaanse staat Quintana Roo. Met deze maatregel hoopt de regering het toerisme in deze regio een boost te geven.

De Mexicaanse staat Quintana Roo, dat geheel op het schiereiland Yucatán is gelegen, staat bekend om badplaatsen als Cancún, Playa del Carmen en Cozumel. Vooral Playa del Carmen is een geliefde vakantiebestemming onder Nederlanders.

Op dit moment valt Quintana Roo tijdens de wintertijd in tijdzone UTC-6 en tijdens de zomertijd in tijdzone UTC-5. Door de klok er tijdens de wintertijd een uur vooruit te zetten hoopt de overheid het toerisme een boost te geven door langere avonden te creëren. Daarnaast hoopt de overheid te besparen op energiekosten.

De tijdswijziging vindt plaats in de nacht van 1 op 2 februari aanstaande. Daarna zal Quintana Roo in tegenstelling tot de rest van Mexico geen aparte zomertijd meer voeren en permanent in tijdzone UTC-5 blijven. Hiermee komt Quintana Roo in dezelfde tijdzone als o.a. Jamaica, Panama en Peru.

Onduidelijkheid
Het is op dit moment nog onduidelijk of alle steden in Quintana Roo mee zullen doen aan de tijdswijziging. Er zijn namelijk berichten dat enkel het toeristische noorden van de staat de klok gaat verzetten. Er zijn op dit moment ook geruchten dat de klok tijdens de zomer van 2016 nogmaals een uur vooruit gezet gaat worden, waardoor men tijdens de wintertijd in tijdzone UTC-5 valt en tijdens de zomertijd in tijdzone UTC-4.

Meer informatie
Voor de actuele tijd en tijdzones in Mexico kun je terecht bij onze uitgebreide Mexico tijdsverschil pagina.