Geschreven op 23 januari 2015

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Congo-Kinshasa (Democratische Republiek Congo) aangescherpt na ongeregeldheden tussen betogers en ordetroepen wegens het aannemen van een nieuwe kieswet.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadde al langere tijd alle niet-essentiƫle reizen af naar Congo-Kinshasa. Nu heeft het Ministerie echter besloten om vooral voor de oostelijke regio een negatief reisadvies af te geven. Aanleiding van deze maatregel is het aannemen van een nieuwe kieswet.

Ongeregelheden
In Bukavu en delen van Kinshasa en Goma zijn ongeregeldheden ontstaan tussen betogers en ordetroepen. De stad Bukavu is zelfs volledig afgesloten. Naast demonstraties is er ook sprake van plunderingen en brandstichtingen. Er zijn ook berichten dat de autoriteiten regelmatig alle SMS- en internetdiensten plat leggen om samenscholing te voorkomen. Ben je voor zaken in Congo-Kinshasa? Blijf dan op de hoogte via de lokale media en probeer demonstraties en grote menigten zo veel mogelijk te ontwijken.

Lange geschiedenis van onrust
Congo-Kinshasa staat al lange tijd te boek als onveilige bestemming. Regelmatig zijn er gewelddadige incidenten die zich vooral afspelen in de grenssteden. Sommige grenzen zijn dan ook vrijwel altijd gesloten of slechts enkele uren per dag open. Daarnaast is er overal in het land sprake van gewelddadige criminaliteit, waar soms ook politie, regeringssoldaten en veiligheidsdiensten bij zijn betrokken.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Congo-Kinshasa kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.