Geschreven op 28 januari 2015

Ze kregen wereldwijd bekendheid door een online zoekactie naar de vermiste vlucht 370 van Malaysia Airlines. Met behulp van satellietbeelden konden mensen thuis vanuit hun luie stoel meehelpen met het zoeken naar de wrakstukken.

In 2010 is het Amerikaanse bedrijf DigitalGlobe begonnen met het online project Tomnod. Op de website van Tomnod kunnen mensen zich aanmelden om vervolgens mee te werken aan lopende projecten waarbij satellietbeelden moeten worden doorzocht. In het geval van de vermiste vlucht van Malaysia Airlines konden mensen satellietbeelden doorzoeken en daarbij verdachte objecten markeren. Elk stukje van de kaart werd aan ten minste 10 personen voorgelegd om niets over het hoofd te zien en rommel zo veel mogelijk te filteren.

In kaart brengen van afgelegen huizen
Op dit moment draait er een project over AziĆ«. Om ziektes te kunnen bestrijden is men een project begonnen om alle afgelegen huizen in kaart te brengen. Zo heeft o.a. het Rode Kruis een goed overzicht op welke plaatsen mensen wonen en kun je zo tijdig de verspreiding van ziektes tegen gaan. Als men zich aanmeldt voor dit project krijgt men satellietfoto’s te zien met een kader erop. Bij elke foto dient men aan te geven of er binnen het kader een huis staat of niet. Elke foto zal ook weer aan ten minste 10 mensen worden voorgelegd.

Zelf meedoen?
Aanmelden kan op de website van Tomnod. Hier kun je ook alle lopende en reeds afgesloten projecten zien.