Geschreven op 29 januari 2015

De Chileense regering heeft onlangs besloten om de klok niet meer jaarlijks te verzetten. Hierdoor zal Chili definitief in tijdzone UTC-3 blijven.

Chili gebruikt al sinds 1927 een zomertijd. Door de jaren heen is de duur en periode van de zomertijd meerdere malen gewijzigd. Hiervoor waren verschillende politieke redenen. Nu heeft de overheid besloten om definitief over te gaan op de zomertijd. Door deze wijziging komt Chili definitief in tijdzone UTC-3 samen met o.a. Argentiniƫ en Suriname. Het bij Chili horende Paaseiland gaat definitief over op tijdzone UTC-5 samen met o.a. Colombia, Panama en Peru.

Tijdsverschil met Nederland
Doordat Chili in de toekomst geen aparte zomertijd meer hanteert, zal ook het tijdsverschil met Nederland veranderen. Tijdens onze wintertijd is het in Chili 4 uur vroeger en tijdens onze zomertijd 5 uur vroeger. Op Paaseiland is het tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger en tijdens onze zomertijd 7 uur vroeger.

Meer informatie
Voor de actuele tijd en tijdzone in Chili en Paaseiland kun je terecht bij onze uitgebreide Chili tijdsverschil en Paaseiland tijdsverschil pagina’s.