Verhoogde kans op huidkanker bij wintersporters
Geschreven op 17 februari 2015
De laatste jaren krijgen steeds meer mensen te horen dat ze huidkanker hebben. Reden genoeg voor het KWF om in actie te komen. Ditmaal waarschuwt het KWF wintersporters op de gevaren van de sterke uv-straling in wintersportgebieden.
Uit cijfers van het KWF blijkt dat in 2004 ongeveer 28.000 mensen te horen kregen dat zij huidkanker hadden. In 2014 was dit aantal al gestegen tot 50.000. Als de trend zich voortzet krijgen in 2020 ruim 75.000 mensen te horen dat zij huidkanker hebben. De gevolgen van huidkanker zijn niet mals. In 2013 overleden meer dan 800 mensen aan huidkanker. Reden voor het KWF om direct in te grijpen.
Onwetendheid onder wintersporters
Het wintersportseizoen is weer in volle gang. De sneeuwkettingen, wintersportuitrusting en sjaals worden ingepakt maar de zonnebrand wordt vaak vergeten. Want waarom zou men in de winter smeren? Dat men in de zomermaanden zich goed in moet smeren en uit de felle zon met blijven op het heetste van de dag weet 90% van de bevolking. Dat men ook een hoog risico tijdens de winterport loopt weet echter maar een klein gedeelte van de bevolking. Vreemd zou je zeggen want de zon is hier een stuk gevaarlijker. Men bevindt zich in hoger en open gebied, heeft een blekere huid en de sneeuw weerkaatst nog eens 90% van het zonlicht. Daarnaast merkt men het verbranden van de huid pas veel later vanwege de kou.
Stappenplan verantwoord zonnen
Om wintersporters een eind op weg te helpen heeft het KWF een stappenplan in het leven geroepen om verantwoord te kunnen zonnen.
- Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon. Pas extra op voor verbranden als je huid nog weinig in de zon is geweest.
- Bescherm je huid: kies kleding die UV-werend is, draag een muts/helm en een zonnebril met UV-werende glazen.
- Smeer onbedekte huid een halfuur voordat je de zon in gaat dik in met een anti-zonnebrandmiddel met een voor jou geschikte beschermingsfactor.
- Gebruik altijd een crème met een goede factor. Ook als je al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon. Ga je even naar buiten? Kies dan voor minimaal factor 15. Ga je langer in de zon? Gebruik dan minimaal factor 30.
- Herhaal het insmeren elke 2 uur, of vaker bij sterk transpireren.
- Ga niet uitgebreid in de zon tussen 12 en 15 uur. Een wandeling van 15-30 minuten is juist wel gezond, voor de aanmaak van voldoende vitamine D.
- Zoek op tijd de schaduw op. Dan vangt je huid minder UV-straling op.
- Let op de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.