Geschreven op 19 februari 2015

Vandaag wordt door Chinezen over de hele wereld het Chinese nieuwjaar gevierd. Volgens de Chinese kalender zal het jaar ‘4713’ in het teken staan van het schaap.

Het staat bekend als de grootste jaarlijkse volksverhuizing ter wereld. Honderden miljoenen Chinezen zijn voor het Chinese nieuwjaar naar hun familie gereisd. Volgens de Chinese overheid zullen er naar verwachting 2,8 miljard ritten met auto, bus en vliegtuig worden gemaakt. Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw ingeluid met veel dans, muziek en vuurwerk. Wel heeft de overheid dit jaar Chinezen verzocht om minder vuurwerk af te steken i.v.m. de dichte smog in het land. Volgens de Chinese kalender staat het jaar 4713 in het teken van het schaap (soms ook aangeduid met geit). Maar of elke Chinees hier gelukkig mee is?

Ongeluksjaar
Niet alle Chinezen zijn even blij om het nieuwe jaar in te luiden. Het jaar 4713 staat volgens de Chinese kalender in het teken van het schaap, wat in China als een ongeluksjaar wordt gezien. Kinderen die in het jaar van het Schaap geboren worden, zouden mak zijn en daardoor niet goed kunnen leiden. Om een ongelukkig leven te besparen zullen er naar verwachting het komende jaar minder kinderen geboren worden.

Viering in Nederland
De viering van het Chinese nieuwjaar vindt niet alleen plaats in China maar ook in wereldwijde ‘China Towns’. In Nederland wordt het Chinese nieuwjaar gevierd op zaterdag 21 februari in Amsterdam en Den Haag. In Amsterdam kun je terecht bij de Chinese Tempel op de Zeedijk. In Den Haag kun je terecht bij het stadhuis en in China Town. Rotterdam viert dit jaar in tegensteling tot andere jaren geen Chinees Nieuwjaar wegens geldgebrek.