Geschreven op 20 februari 2015

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag het reisadvies voor IJsland aangepast. Reden voor deze aanpassing is de vulkaan Bárðarbunga die elk moment kan uitbarsten.

Halverwege augustus 2014 begon op IJsland de vulkaan Bárðarbunga (Bardarbunga) te rommelen. Dagelijks komen er enorme hoeveelheden snelstromend lava uit de krater. Sinds 1783 heeft IJsland niet meer te maken gehad met een eruptie van deze omvang. Omdat het levensgevaarlijk is om dichtbij de vulkaan te komen heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken alle reizen naar het gebied rondom de vulkaan afgeraden. Hiermee is een gedeeltelijk negatief reisadvies ontstaan voor IJsland. De giftige gassen die op dit moment vrij komen vormen een gevaar voor de gezondheid. Een eventuele uitbarsting kan grote gevolgen hebben voor de IJslandse bevolking en misschien ook wel voor Europa.

Live ontwikkelingen
Diverse media houden de ontwikkelingen rondom de vulkaan nauwlettend in de gaten. Zo kun je op www.livefromiceland.is een webcam volgen die op de vulkaan gericht staat. Daarnaast kun je op en.vedur.is een live verslag bijhouden. Voor de echte fanatiekelingen is er ook nog de Nederlandstalige website www.weerstationlangerak.nl, waar men de eruptie en bijbehorende aardbevingen op alle mogelijke manieren kan volgen.

De Kennis van Nu
Het NPO2 programma ‘De Kennis van Nu’ besteedde begin januari een uitzending aan de IJslandse vulkaan. Men bezocht het hermetisch afgesloten gebied om een lava-monster te nemen, vloog met een helikopter over het gebied en zocht uit of de uitbarsting ook een gevaar kan opleveren voor Nederland. Deze uitzending en een reisverslag is terug te vinden op NPO Wetenschap.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van IJsland kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.