Geschreven op 15 maart 2015

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor Vanuatu. Deze eilandenstaat werd vrijdag zwaar getroffen door de vernietigende cycloon Pam.

Op dit moment is de noodtoestand van kracht in Vanuatu. Vanuatu werd vrijdag hard getroffen door de monstercycloon Pam. De cycloon ging gepaard met windvlagen van 300 kilometer per uur. Volgens de president van Vanuatu zijn de veel inwoners dakloos geworden omdat hele dorpen zijn weggevaagd. Op Vanuatu wonen in totaal 267.000 mensen verspreid over 65 eilanden. Volgens eerste berichten zijn er naast de grote materiƫle schade ook minimaal 8 doden en 20 gewonden te betreuren. Gevreesd wordt dat dit aantal nog verder zal stijgen. Onder meer de Verenigde Naties, Australiƫ en Nieuw-Zeeland hebben beloofd hulp te sturen. Omdat de internationale luchthaven en veel wegen onbegaanbaar zijn geworden is er voor Vanuatu een negatief reisadvies afgegeven. Daarnaast is er op veel plaatsen geen elektriciteit en/of schoon drinkwater.

Ook andere landen getroffen
Naast Vanuatu is ook in Tuvalu de noodtoestand uitgeroepen vanwege vernietigende stormvloeden. Daarnaast zijn ook Papoea-Nieuw-Guinea, Kiribati en de Salomonseilanden in mindere mate getroffen. Voor deze landen is (nog) geen negatief reisadvies van kracht.

Nieuw-Zeeland maakt zich op voor Pam
Op dit moment zet de monstercycloon koers richting Nieuw-Zeeland. Vooral het Noordereiland moet rekenen op zware storm en overlast. De regering van Nieuw-Zeeland waarschuwt dat delen van het eiland zonder stroom zullen komen te zitten en dat er flinke schade kan ontstaan. Inwoners van het eiland wordt geadviseerd genoeg eten en drinkwater in te slaan voor zeker drie dagen. Mensen in laaggelegen gebieden moeten klaar zijn om halsoverkop te vertrekken in het geval van overstromingen.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Vanuatu kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.