10 leuke weetjes over de zomertijd

Geschreven op 29 maart 2015

Wist je dat Nederland tussen 1946 en 1976 geen zomertijd hanteerde en dat er landen zijn waar juist de wintertijd begint als bij ons de zomertijd begint? Wij hebben voor jou een tiental leuke weetjes op een rij gezet.

1. In 1916 hanteerde Nederland voor het eerst een zomertijd. De duur van de zomertijd verschilde echter wel per jaar. Tussen 1946 en 1976 hanteerde Nederland geen zomertijd.

2. In een groot aantal landen op het zuidelijk halfrond loopt de zomer- en wintertijd tegenovergesteld aan die van Nederland. Dit komt vanwege de ligging t.o.v. de evenaar. Als hier de zomerperiode aanbreekt begint daar juist de winterperiode. Enkele van deze landen zijn Braziliƫ, Zuid-Afrika en Australiƫ.

3. Veel mensen weten vaak niet of de klok nu een uur vooruit of achteruit gaat tijdens de zomertijd. Een handig ezelsbruggetje is het feit dat de klok VOORuit gaat in het VOORjaar.

4. In Marokko wordt de zomertijd onderbroken tijdens de Ramadan.

5. De zomertijd is ooit uitgevonden om energie te besparen. Door het verzetten van de klok verschuif je een uur daglicht naar de avond, waar over het algemeen meer elektriciteit wordt verbruikt dan in de ochtend.

6. De invoering van de zomertijd zorgt voor meer verkeersslachtoffers omdat het een uur lager licht is.

7. In sommige landen verschilt het per staat, provincie en soms zelfs per stad of er een zomertijd wordt gebruikt. Dit is met name het geval in de Verenigde Saten, Mexico, Canada en Australiƫ.

8. Dieren kunnen moeilijk wennen aan de zomertijd. Dit komt men name omdat men een uur eerder te eten krijgt of uitgelaten wordt.

9. De zomertijd is uitgevonden door Benjamin Franklin. Zijn onderzoek naar energiebesparing leidde naar de invoering van de zomertijd.

10. In sommige landen is het een gewoonte geworden om tijdens het verzetten van de klok ook de rookmelders te controleren. Dit is onder andere het geval in de Verenigde Staten.