Geschreven op 25 april 2015

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag een negatief reisadvies afgegeven voor Nepal. Aanleiding hiervoor is de zware aardbeving die het land heeft getroffen.

Op zaterdagochtend 25 april werd Nepal getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Dit is de zwaarste aardbeving in 81 jaar. Het epicentrum van de aardbeving ligt in de buurt van de hoofdstad Kathmandu en Pokhara. Tal van huizen en historische gebouwen zijn ingestort. Daarnaast zijn er verschillende eeuwenoude tempels getroffen. Bij de aardbeving zijn minstens 8.000 mensen omgekomen, maar het aantal zal naar verwachting nog verder stijgen. Ook in de buurlanden India en de Chinese regio Tibet zijn tientallen mensen omgekomen. Vanwege de omvang van de ramp heeft de Nepalese regering de noodtoestand uitgeroepen.

Blijf weg uit Nepal
Vanwege de grote schade die de aardbeving heeft aangericht, de aangetaste infrastructuur en de kans op naschokken heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgegeven voor Nepal. Ben je op dit moment in Nepal? Zoek dan een veilige plaats op en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Hulp bieden?
Het Nederlandse Rode Kruis heeft vandaag een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers van de aardbeving. Op Giro 6868 kunnen mensen geld storten. Daarnaast heeft Unicef Giro 121 geopend voor de slachtoffers van de ramp. Unicef heeft ook de eerste hulpgoederen klaar staan om naar Nepal te brengen.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Nepal kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.