Geschreven op 17 mei 2015

De Duitse reisorganisator TUI stopt met de merknamen Arke en Holland International. Beide dochterondernemingen zullen op de korte termijn verder gaan onder de internationale naam TUI.

TUI is op dit moment een van de grote spelers in de wereldwijde reisbranche. Net als andere reisorganisaties heeft ook TUI de nodige slechte jaren achter de rug. Om concurrerend te blijven heeft TUI besloten om alle merknamen met de bekende smile onder te brengen onder de naam TUI. De Nederlandse namen Arke en Holland International zullen voorop lopen in de aangekondigde rebranding. Arke verdwijnt op 1 oktober van dit jaar, Holland International zal precies een jaar later volgen. Daarna volgen nog het Belgische Jetair, het Britse Thomson en het Zweedse Fritidsresor. Door alle namen te veranderen naar TUI wilt men bereiken dat consumenten over ter wereld hetzelfde merk terugzien: op vliegtuigen, websites, promotiemateriaal, reisbureaus en op de bestemming. Daarnaast zal het een kostenbesparing opleveren omdat men simpelweg maar 1 logo heeft, denk hierbij aan kleding, promotiemateriaal enz.

Historie
Arke is misschien wel de bekendste reisorganisator van Nederland. Arke werd in 1934 opgericht door Frits Arke en Jan ten Barge onder de naam Reisbureau Twenthe. In de jaren vijftig werd de naam veranderd in reis- en passagebureau Arke. In 1989 werd Arke verkocht aan TUI en in 1995 volgde Holland International. Hierdoor had TUI de twee grootste Nederlandse reisorganisaties in handen. De volgende stap is nu dus het veranderen van de bekende Nederlandse merknamen.

Kras blijft
TUI bezit naast de reisorganisaties met de bekende smile nog een aantal andere merknamen zoals Kras en Lastminute.nl. Deze merknamen zullen niet meegaan in de rebranding en blijven dus voorlopig bestaan.