Geschreven op 20 mei 2015

We zitten inmiddels weer tegen het einde van de maand mei en dat betekent vakantiegeld! Hoeveel krijgen we ook alweer, kent elk land dit verschijnsel en waar gebruiken we het voor?

Vakantiegeld is een jaarlijkse toelage die werknemers krijgen met als bedoeling extra kosten van de vakantie te dekken. De hoogte van het vakantiegeld is in Nederland vastgesteld op 8% van het bruto loon en wordt over het algemeen uitgekeerd in de maand mei. Het vakantiegeld bouw je op over de periode van 1 juni tot en met 31 mei. Als men korter werkt wordt het vakantiegeld enkel uitbetaald over de gewerkte maanden. Helaas krijgen we dit jaar minder vakantiegeld dan andere jaren. Vanwege aangepaste belastingregels kunnen hoge inkomens tot wel 240 euro minder krijgen. Modale inkomens zullen circa 60 euro gaan inleveren. Met een handige tool van Berekenhet.nl kun je eenvoudig je vakantiegeld berekenen.

Meeste vakantiegeld op spaarrekening
De tijd dat het vakantiegeld ook daadwerkelijk uit werd gegeven aan de vakantie ligt al ver achter ons. Uit onderzoek van De Stentor blijkt dat 30% van de werknemers het vakantiegeld veilig op een spaarrekening zet. Daarnaast betaald 15% er zijn of haar lening (deels) mee af, 13% lost een belastingschuld af, 10% koopt er dure cadeaus mee, 8% stopt het in het huis en de overige 25% gebruikt het daadwerkelijk voor vakantie.

Vakantiegeld in andere landen
Het lijkt zo vanzelfsprekend maar Nederland is vrijwel het enige land dat vakantiegeld kent. Alleen België kent een vorm van vakantiegeld. In België word het vakantiegeld gebaseerd op de gewerkte uren in het jaar daarvoor. Uitzendkrachten in België krijgen het vakantiegeld wel per maand betaald.