Geschreven op 30 mei 2015

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar India aangescherpt. Aanleiding hiervoor is de blijvende onstabiliteit in de deelstaten Jammu en Kashmir.

Als je naar India reist wordt het afgeraden om naar de deelstaten Jammu en Kashmir te reizen. Alleen in noodzakelijke gevallen is het raadzaam naar deze deelstaten te reizen. Dit heeft te maken met de slechte en onvoorspelbare veiligheidssituatie ter plaatse. Het gaat dan met name om de Kashmirvallei en de directe omgeving. De situatie is licht verbeterd maar er vinden nog regelmatig aanslagen plaats door gewapende groepen. Deze aanslagen zijn voornamelijk gericht op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties, maar in het verleden zijn hier ook burgerslachtoffers bij gevallen. Ook vinden er regelmatig acties van het leger en politie plaats. Er wordt regelmatig een avondklok ingesteld en soms worden telefoon- en internetverbindingen geblokkeerd.

Veilig reizen in Jammu en Kashmir
Op de volgende manieren kun je relatief veilig reizen in deze deelstaten:
– Binnen de steden Jammu en Srinagar, maar alleen als je hiernaartoe vliegt;
– Tussen Jammu en Srinagar, via de nationale hoofdweg;
– Binnen de regio Ladakh;
– Naar Ladakh, maar alleen wanneer je per vliegtuig via Leh aankomt, of anders over de weg via Manali (en dus niet via Srinagar) reist.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van India kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.