Geschreven op 31 mei 2015

Vanaf 12 juni 2015 vinden de eerste Europese Spelen plaats in Bakoe (Baku), Azerbeidzjan. Niet minder dan 6.000 atleten uit 50 verschillende landen gaan de strijd met elkaar aan in 20 verschillende sporten.

Tijdens de vierenveertigste vergadering van de Europese Olympische Comit├ęs in 2012 werd besloten tot het organiseren van de Europese Spelen. Dit zou een Europese versie moeten worden van de wereldwijde Olympische Spelen. Alle landen uit Europa kunnen zich inschrijven en het evenement zal elke 4 jaar worden georganiseerd. Uit een stemming tijdens deze vergadering kwam Azerbeidzjan als winnaar uit de bus. Azerbeidzjan zal de Europese Spelen laten plaatsvinden in de hoofdstad Bakoe (Baku). Het atletendorp is gevestigd in Nizami, een buurt nabij het centrum van Bakoe. Op 12 juni zal de openingsceremonie plaats vinden en op 28 juni de sluitingsceremonie. Naar verwachting gaan er circa 6.000 sporters meedoen, dat is ongeveer tweederde van het aantal deelnemers tijdens de Olympische Zomerspelen.

Sporten
De Europese Spelen van 2015 bestaat uit 253 onderdelen verdeeld over 23 sporten. Het betreft hier 21 Olympische sporten en twee niet-Olympische sporten (karate en sambo). Dansen en klimsport zouden ook op het programma staat, maar hebben de selectie uiteindelijk niet gehaald. Een overzicht van alle sporten en onderdelen vind je op Wikipedia.

Tijdsverschil
In Azerbeidzjan is het 3 uur later dan in Nederland. De actuele tijd, datum en tijdzone van Azerbeidzjan vind je op onze Bakoe tijdsverschil pagina.