Geschreven op 4 juni 2015

Sinds 1 juni 2015 is reizen naar Zuid-Afrika met kinderen onder de 18 jaar alleen toegestaan met een officieel geboortecertificaat.

Om kinderhandel tegen te gaan dient men bij het in- en uitreizen van Zuid-Afrika voortaan aan te tonen dat je rechtmatig reist met minderjarige kinderen. Ouders die met kinderen onder de 18 jaar van of naar Zuid-Afrika reizen zullen voortaan gevraagd worden een geboortecertificaat te tonen, waarop de gegevens van zowel de vader als de moeder van het kind staan vermeld. Wanneer kinderen reizen met een voogd, zullen deze voogd(en) verplicht zijn een beëdigde verklaring te tonen waarin de ouders toestemming geven om te reizen. Wanneer slechts één ouder reist met een minderjarig kind dient men een wettelijke toestemming te tonen (bijv. een beëdigde verklaring van de andere ouder, een gerechtelijk bevel of een overlijdensakte.) Bovenstaande regels gelden ook bij een transit in Zuid-Afrika.

Formulieren en regelgeving
De volledige regelgeving omtrent deze aanpassing kun je vinden in een handleiding van de Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika.
Voor alleenreizende ouders is er een speciaal goedkeuringsformulier opgesteld door Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika. Deze kun je laten goedkeuren bij je gemeente.

Vragen?
Voor vragen kun je contact opnemen met de Zuid-Afrikaanse Ambassade in Den Haag. Deze zijn op werkdagen bereikbaar tussen 14.00 en 16.00 op 070-3924501.