Geschreven op 10 juli 2015

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Indonesië aangescherpt vanwege een vulkaanuitbarsting op Oost-Java. Hierdoor zijn meerdere luchthavens niet bereikbaar.

Sinds begin juni is de Mount Ruang vulkaan op Oost-Java actief. Bij een vulkaanuitbarsting is er een aswolk vrijgekomen die het vliegverkeer ernstig belemmerd. Vanwege deze uitbarsting zijn verschillende luchthavens in Indonesië gesloten. Het betreft hier het internationale vliegveld op Bali (Denpasar) en een aantal luchthavens op Oost-Java en Lombok. Dit heeft tot gevolg dat er op dit moment meerdere vluchten van en naar Indonesië zijn geannuleerd, dat er reizigers zijn gestrand op tussenstop Singapore en dat er reizigers zijn die niet terug kunnen vliegen naar Nederland. In totaal zouden er op dit moment alleen al op het vliegveld van Bali 47.000 reizigers zijn die niet naar huis kunnen. Als je zich op Bali of omliggende eilanden bevindt, op tussenstop in Singapore bent of van plan bent richting een van deze eilanden te reizen dien je rekening te houden met lange vertragingen. Het is nog niet bekend wanneer de luchthavens weer open gaan.

Update 11 juli 2015
Inmiddels is de wind gedraaid, waardoor het internationale vliegveld van Bali weer operationeel is geworden. In de loop van de dag zullen er weer vliegtuigen landen en opstijgen vanuit Denpasar. Een aantal vliegvelden op Oost-Java blijven nog tot nader bericht gesloten. De vliegvelden op Lombok zijn op vrijdag 10 juli al open gegaan.

Update 12 juli 2015
Zondagochtend heeft de aswolk het vliegverkeer wederom voor korte tijd stilgelegd. Inmiddels is de wind weer gedraaid en zijn de vliegvelden weer vrijgegeven.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Indonesië kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.