Geschreven op 30 juli 2015

Op het eiland Reúnion zijn mogelijk wrakstukken en een koffer aangespoeld van de verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines.

Het lijkt sterk op dat er dan toch eindelijk tastbaar bewijs is gevonden van het in 2014 verdwenen Malaysia Airlines toestel MH370. Op het in Afrika gelegen eiland Réunion zijn gisteren meerdere wrakstukken gevonden. Het gaat hier o.a. om een groot stuk vleugel dat zou toebehoren aan een Boeing 777. Daarnaast is er op ongeveer dezelfde plaats een koffer gevonden. De wrakstukken zijn nog niet geïdentificeerd. Maleisië heeft een onderzoeksteam naar het eiland gestuurd om de resten te onderzoeken en kunnen pas daarna duidelijkheid verschaffen. Volgens Amerikaanse functionarissen is het „zeer waarschijnlijk” dat de stukken van de vermiste Boeing 777 zijn.

Réunion
Bij het eiland Réunion zal er bij veel mensen geen belletje gaan rinkelen. Het is een vrij klein bergachtig eiland ten oosten van het Afrikaanse Madagaskar. Het eiland is officieel een Frans overzees departement met ongeveer 800.000 inwoners.

Mysterie
Maandenlang heeft de verdwijning van vlucht MH370 de gemoederen bezig gehouden. Op 8 maart 2014 vertrok het toestel uit Maleisië met als eindbestemming Beijing (China). Ongeveer 40 minuten na vertrek werd het reguliere contact verbroken. Het toestel was onderweg naar het luchtruim van Vietnam, maar heeft daar geen contact gemaakt met de luchtverkeersleiding. Na de verdwijning is een grote zoektocht op gang gekomen waarbij meerdere vreemde zaken naar boven kwamen. Zo waren er twee Iraanse passagiers op de vlucht gestapt die met in Thailand gestolen Europese paspoorten reisden. Omdat er niets van het toestel werd gevonden, doken er ook steeds meer complottheorieën op. Zo zou het vliegtuig gekaapt zijn en geparkeerd op de Andamanen, nabij India. Een week na de verdwijning gaf premier Najib Razak van Maleisië een persconferentie. Hij stelde dat waarschijnlijk het ACARS-systeem en de transponder moedwillig waren uitgeschakeld. Daarnaast bevestigde hij dat het vliegtuig een scherpe bocht had gemaakt en richting Maleisië was gevlogen. Na het onderbreken van het contact heeft het vliegtuig nog bijna zeven tot acht uur doorgevlogen, uitgaande van satellietinformatie en de hoeveelheid beschikbare brandstof.