Wereldkaart zoals wij die kennen is onjuist

Geschreven op 11 september 2015

Wat als wij je vertellen dat de wereldkaart die je van kinds af aan kent onjuist is? Grote landen als Rusland en de Verenigde Staten blijken in het echt toch een stuk kleiner te zijn…

Van kinds af aan krijg je al steeds dezelfde kaart voorgeschoteld over hoe de wereld eruit ziet. Soms in andere kleuren, maar altijd met dezelfde verhoudingen. Rusland, Groenland en de Verenigde Staten kennen we als grote landen op de kaart, terwijl Afrikaanse landen over het algemeen klein zijn. Maar wat als we je vertellen dat Congo-Kinshasa een groot deel van West-Europa beslaat en Rusland in zijn geheel in het noorden van Afrika past? Je zult ons voor gek verklaren, maar de kaart die je bovenaan ziet staan lijkt meer op de echte wereldkaart.

Congo-Kinshasa beslaat een groot deel van West-Europa
Congo-Kinshasa beslaat een groot deel van West-Europa.

De aarde is rond
Dat de aarde rond is weet iedereen, maar dat is ook precies het punt waar het fout gaat. Je kunt niet zomaar de aarde platdrukken. Hoe verder een land van de evenaar ligt, hoe groter de vervorming wordt op de wereldkaart. Landen rondom de evenaar hebben wel de juiste maten. Dit gegeven zorgt ervoor dat bijvoorbeeld China, India en de verenigde Staten in zijn geheel in Afrika passen. Misschien wordt het toch eens tijd om de aardrijkskunde boeken te vernieuwen en bijvoorbeeld Rusland niet groter te maken dan ze in werkelijkheid zijn, ook al zal het wel even wennen zijn.

The True Size
Op de website van The True Size kun je landen in de juiste afmetingen over de aarde verschuiven. Je zult versteld staan van de verrassingen die je tegen komt!