Geschreven op 23 oktober 2015

Dit weekend gaat de wintertijd (standaardtijd) weer van start. De klok zal zondag om 03.00 uur één uur achteruit gezet worden.

In het overgrote deel van West-Europa en een aantal landen daarbuiten zal dit weekend de klok één uur achteruit gezet worden. Daarmee komt een einde aan de jaarlijkse zomertijd (UTC+2) en vallen we terug op de standaardtijd (UTC+1). Dit dient te gebeuren om 03.00 uur ’s nachts. Dit heeft als gevolg dat het in de ochtend eerder licht is en ’s avonds eerder donker. Dit komt beter overeen met de zonsopkomst en zonsondergang in de winterperiode. De wintertijd duurt altijd van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart.

Tijdsverschil
Het einde van de zomertijd heeft gevolgen voor het tijdsverschil met een groot aantal landen. Zo zijn er landen waar geen zomertijd wordt gehanteerd, waar de zomertijd afwijkt en landen waar de zomertijd juist van start gaat. Voor het juiste tijdsverschil tussen Nederland en andere landen wereldwijd kun je altijd terecht op onze uitgebreide tijdsverschil pagina.